PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Fa tres anys que no existeix la rutina en la meva vida»

«Fa tres anys que no existeix la rutina en la meva vida»

Per Sònia Lecha

El professor de fitness, Cesc Escolà, en un entrenament des de casa.
El professor de fitness, Cesc Escolà, en un entrenament des de casa. | \'Mucho más que fitness\'

El pròxim 16 de maig el professor i presentador de fitness, Cesc Escolà, impartirà una masterclass a Caldea. Des del Periòdic d’Andorra l’hem entrevistat per a conèixer més detalls d’aquest esdeveniment i fer un repàs de la seva trajectòria. El professor de fitness, a les xarxes socials vol transmetre el valor de la salut a través de l’esport, el treball de ment i cos. Paral·lelament combina l’esport amb la feina al món de la moda, l’alimentació i els viatges. Escolà té una aplicació d’entrenament online. Actualment, està reformant la seva nova casa on a part de viure, ha creat una empresa i l’objectiu és que sigui un espai de continguts d’entrenaments diaris, trobades, tallers, masterclassi psicologia. Pretén fer una sinergia amb altres persones per a ajudar a més gent i també poder fer coses presencials. 

–Què significa per a vostè l’esport? 
–És la manera de connectar i desconnectar amb tu mateix. És a dir, tractar i conèixer-te tan físicament, mentalment i també quant a sensacions. A la vegada, ajuda a desconnectar de la rutina, la feina, l’estrès i la vida que portem. Al final l’ésser humà no està acostumat a això, l’objectiu d’aquest està programat per a moure’s, treballar i no estar assegut en un sofà o en un despatx. Per a mi l’esport forma part de la meva feina, però també és el meu hobby i la meva motivació per a enganxar a més gent. 

– En quin moment va ser conscient de què per a vostè l’esport no és només una via de desconnexió sinó que volia que fos la seva professió?
– Quan vaig a fer les classes dirigides en un gimnàs de fitness. Jo vaig estudiar Educació Física, després vaig estar uns anys fent d’entrenador a gimnasos i feia classes dirigides de tot tipus. Allà vaig veure que m’encantava i que tenia alguna cosa especial. Paral·lelament, veia que no em podia dedicar només a això, tant perquè està mal pagat com perquè és esgotador personalment i físicament. Vaig fer el màster en Educació, ja sabia que els nens m’encantaven, i vaig treballar com a professor i tutor en un grau superior. Allà vaig veure que tot això estava estancat i a mi se’m quedava molt petit.

–Per a aquells que ho desconeixen podria explicar en què consisteix el Fitness Trainer?
–És un tipus d’exercici molt divertit perquè el fas amb la música, l’utilitzes com a motivació i per a seguir el ritme d’aquesta. L’objectiu és treballar les capacitats físiques bàsiques com la força, el càrdio i la flexibilitat amb diferents tipus d’entrenaments: arts marcials, dansa, challenges, tik toks, hits, etc. A partir d’aquí he d’enganxar a la gent que tothom en qualsevol edat i capacitat física pot entrenar, començar i enganxar-se. Aconseguir que això formi part de la vida de les persones i no sigui una simple operació biquini. La frase que ha de quedar gravada i que sempre dic és: «No ha de ser una obligació, sinó una motivació i una necessitat». Entrenar perquè ve de gust i perquè el cos ho demana. Incloure l’exercici, l’entrenament, l’esport com a hàbit bàsic com ho són dormir i menjar amb l’objectiu de créixer i envellir amb salut. 

–L’any 2020 va debutar com a professor de fitness a l’acadèmia d’Operación Triunfo. Com va ser per a vostè aquella experiència?
–Va ser brutal, ja que va ser la meva primera vegada a la televisió. Va ser un show tot el que va passar, em van donar molt ‘bombo’. Vaig poder mostrar les meves classes, tothom les podia veure, s’ho passava molt bé, era molt divertit i gràcies a això vaig passar a tenir el meu propi programa a Televisió Espanyola i per a mi això va ser genial. Vaig tenir molta sort, però també m’ho vaig treballar. Una sort que en el moment adequat vaig poder ajudar a moltíssima gent, va ser un regal poder-ho fer i rebre també missatges d’agraïment de persones que estaven tancades a casa i podien encendre la televisió i entrenar. 

–Aquell mateix any, durant el confinament, va estrenar el seu programa de televisió Muévete en casa en La2. Imagino que en ser una persona tan activa poder fer aquell programa i animar a les persones a fer exercici des de casa va ser tot un repte, però també una motivació, no?
–Totalment. Per una banda, va ser molt dur perquè jo vaig marxar sol a Madrid amb la pandèmia que en aquell moment teníem molt poca informació. Cada dia gravava cinc programes i en vaig fer fins a 70 en 18-19 dies. Jo crec que és el record històric de la televisió. Estic molt content perquè va ser un bon regal, llàstima que després no continues i que el mitjà no volgués aquesta continuïtat. Hi ha persones que continuen fent aquests programes i avui dia els 70 ja se’ls han fet cinc vegades. A Catalunya mai s’havia fet un programa on s’entrevistés i s’entrenés a famosos, és una autèntica passada. El volien passar a nacional, però de moment encara no ha sortit. 

–El gener del 2021 l’Editorial Planeta va publicar el seu primer llibre Mucho más que Fitness. Com va afrontar aquest repte? Quins objectius proposa al lector?
–Al final era una conseqüència de tot el que havia passat i quan Planeta em va proposar de crear el llibre ho tenia claríssim. La primera part era més biogràfica, de motivació i el per què d’enganxar-se a la vida saludable i a l’entrenament. La segona part era rutines per a casa, un sistema d’entrenament de com tothom hauria d’entrenar i rutines de dues setmanes que s’allargaven entre dos i tres mesos. I la tercera era l’alimentació, on explico com era la meva alimentació abans i com ha anat canviant al llarg dels mesos a millor a través de nous hàbits i del meu aprenentatge. 

–Ha rebut feedback de persones que se l’han llegit i han aconseguit el seu objectiu?
–Va ser molt bonic. La presentació que vaig fer perquè venia gent que s’havia motivat i enganxat a l’esport. Aconsegueixes arribar al costat més íntim de les persones quan veuen que en aquest llibre expliques coses que no havies dit enlloc. Les persones que se l’han llegit m’entenen una mica més, es posen a la meva pell i entén el que m’ha costat, les ganes i l’actitud que has de tenir a la vida, que és el més important. Al final, l’actitud és la base de l’èxit i de ser feliç.

–Com és el procés de creació de les músiques que utilitza a les seves sessions d’entrenament? Ha comptat amb la col·laboració d’algú?
–Sí. De fet, totes les sessions que feia servir a Operación Triunfo les feia amb el meu cosí, Pablo Nelson, que és dj. Li passava aquelles llistes de música que m’agradaven i ell les fusionava o les accelerava en funció del que jo li demanava. A part de tot això, he d’explicar que l’any passat vaig crear un projecte amb Flaix FM on feia masterclass amb dj en directe. Jo feia la classe i ell anava punxant les sessions especials de música. Al final és buscar música actual, però mesclada per a entrenar i que puguis seguir el ritme. Això és la base, la música marca molt el ritme de la classe. 

–És organitzador de masterclass de fitness presencials per tot Espanya. Fins ara les ha fet per Formentera, Tenerife, Mallorca, Màlaga i Barcelona. Com resumiria l’experiència?
–Al final és el que feia abans al gimnàs, però ara ho faig a la meva manera i amb doble èxit de persones. Sobretot és veure a les persones que et segueixen, els poses cara, parles amb ells i no té res a veure el cara a cara, ja que la motivació, la il·lusió, el feeling i la màgia que apareix és molt bonica i gratificant. 

–Fa unes setmanes al seu compte d’Instagram va anunciar que farà més masterclass a Barcelona, Menorca, Eivissa i Andorra. Com és que ha ofert aquesta masterclass al Principat? 
–De fet, a la pandèmia vaig fer diverses classes online per a Caldea i des d’aquell moment vam dir que el dia que es pogués faríem coses presencials. Durant aquest temps no hem coincidit en trobar una data, fins la del pròxim 16 de maig. Per fi podré venir a fer les classes i em fa molta il·lusió perquè hi ha molta gent a Andorra que em segueix. 

–Podria avançar alguna de les sorpreses que té preparades per a Andorra? De quina durada són les classes?
– No es pot avançar cap de les sorpreses, però el que sí que puc dir és que hi haurà un ‘bombazo’ que és del més gran que he fet en la meva carrera. Respecte a la durada jo m’adapto, n’he fet d’una hora i mitja, 50 o 40 minuts. Les que farem a Andorra seran dues classes més curtes amb la finalitat que pugui venir més gent.

–Quan va començar a treballar en moda? 
–Sempre m’ha agradat molt el tema de la roba i la moda. A la meva pàgina web just quan vaig començar a ser professor d’Operación Triunfo vam llençar una part de moda. El rollo de lifestyle i esport va agradar a moltes marques i he fet moltes campanyes amb diferents marques: Sprinfield, La Coste, H&M, Nike, Reebook, entre d’altres. Per a mi això és un somni. 

–Quins objectius s’ha marcat a llarg termini? Té algun nou projecte a l’horitzó? 
–En aquest tipus de feina no et pots posar un objectiu. Tot i això, el meu objectiu és arribar el màxim lluny per a aconseguir arribar al màxim de gent. Arribar lluny a través de la televisió, les xarxes socials, de campanyes, masterclass, xerrades per a motivar i ajudar a molta més gent. El meu somni, que jo crec que tard o d’hora arribarà, és tenir el meu propi programa com Muevete en casa i Fitness, però que fos un mix entre aquests dos programes. Que a una televisió pública, privada o en una plataforma hi hagi un entrenador per tot Espanya amb el qual la gent pugui entrenar diàriament, gratuïtament o pagant, però que també vinguin a entrenar amb mi tal com vaig fer en el programa de Fitness. Si hi ha tants programes com La Resistencia o Viajando con Chester que tenen la mateixa base doncs fer alguna semblant, però amb esport, entrenament i diversió perquè la gent s’enganxi i tingui ganes de moure’s i entrenar. Sí que tinc un projecte pensat, que pot ser que més endavant surti i està relacionat amb l’entrenament. 

–Què li diria al Cesc de quan era petit i no sabia tot el que li esperava en un futur? 
–Li diria que no perdés mai la il·lusió i la motivació. Sobretot que es deixés ajudar pels que l’estimen, família i amics i que no canviés mai. Aquesta frase me la repetia molt quan durant la pandèmia anava a Madrid per a gravar els programes. Jo considero que soc diferent al meu entorn en la manera de ser, de fer les coses, de la seguretat i actitud que tinc. Això m’encanta i penso que és la base per a poder ajudar als altres. 

–Com és un dia en la vida de Cesc Escolà?
– Ho tens difícil perquè és impossible saber com és un dia en la meva vida. Un dia pot ser que estigui tot el dia a casa apalancat amb el mòbil i l’altre pot ser que estigui tot el dia entrenant fora o de viatge. Fa tres anys que no existeix la rutina en la meva vida, només l’he tingut quan he estat gravant programes. Dins del caos intento tenir una bona alimentació, un bon descans i un bon entrenament. El que em costa és desconnectar i descansar al cent per cent. No canviaria per res la vida que tinc.

PUBLICITAT
PUBLICITAT