PUBLICITAT

Andorra la Vella

Espot presenta pactes d’estat sobre la UE i la CASS en la seva investidura

El candidat demòcrata va proposar que el Govern es doti d’un parc d’habitatge públic destinat al lloguer de preu assequible

Per Anna Mencos

El candidat de Demòcrates a Cap de Govern, Xavier Espot, en el debat d’investidura d’ahir al matí.
El candidat de Demòcrates a Cap de Govern, Xavier Espot, en el debat d’investidura d’ahir al matí. | SFGA/CEsteve

El candidat de Demòcrates a cap de Govern, Xavier Espot, va intervenir ahir al matí al Consell General en el debat d’Investidura, on va proposar el seu programa de Govern.

El candidat va començar el seu discurs ressaltant que el projecte de Demòcrates amb el suport d’Acció i de Ciutadans Compromesos serà obert i que s’adaptarà segons les circumstàncies tant canviants com imprevistes.

Espot va presentar dos pactes d’Estat per «definir les relacions d’Andorra amb la Unió Europea i un al tomb de la Seguretat Social». Pel que fa al primer el vol plantejar de manera oberta, ja que pretén que l’integrin no només les forces del Consell General sinó també Liberals i Terceravia de tal manera que hi pugui haver «un diàleg franc». El candidat a cap de Govern explicava que si obté la confiança dels consellers, pretén continuar amb un acord que permeti la participació d’Andorra en el mercat intern de la Unió Europea de forma gradual i equilibrada.

La proposta de Demòcrates també té la voluntat de continuar «un acord polític ampli, econòmic i social» i en el qual hi hagi «un flux» en tots els sentits. Espot també va recordar que segons l’enquesta publicada per Andorra Recerca i Innovació, el 59% dels enquestats volen alguna mena de relació amb la Unió Europea, però que l’enquesta definitiva serà quan hi hagi un acord tancat i se sotmeti a referèndum.

Un altre dels punts de la programació electoral del partit és regular i alinear les empreses estrangeres amb els estàndards internacionals. Espot afirma que la pregunta que s’ha de fer Andorra, és com ho farem per a diferenciar-nos i recorda que aquest risc el porten veient des de fa anys. També apuntava que les debilitats del Principat venen per una economia que necessita apostar per la recerca i nous models més sostenibles.

L’altre pacte proposat per Espot, és centrar els esforços a la CASS, a la que descriu com un dels pals principals del nostre país. Espot proposa una reforma del sistema de pensions, augmentar les cotitzacions i fer la seguretat social més sostenible.

Pel que fa al sistema públic de salut es farà tota una sèrie d’accions com la digitalització del sistema de salut, la reducció de l’estada hospitalària, el sistema integral d’oncologia, l’ampliació de l’hospital i la millora de les urgències.

L’habitatge va estar plantejat com un dels reptes importants que té al davant el país i Espot va fer incís en la necessitat de combinar accions a curt i a llarg termini. El candidat també va proposar que el Govern es doti d’un parc d’habitatge públic destinat al lloguer de preu assequible i l’obertura a la col·laboració publicoprivada i incentius econòmics fiscals i urbanístics perquè els privats també impulsin habitatges a preu assequible. També va esmentar la necessitat d’establir un màxim d’ús turístic i segones residències o crear una nova taxa finalista en el cas de la inversió estrangera.

El candidat demòcrata a cap de Govern va posar en relleu la voluntat de modificar la llei del sòl «en clau de sostenibilitat» amb l’objectiu de dur a terme «polítiques que anticipin el creixement urbà sostenible». En aquest sentit, va destacar que caldrà implementar els estudis de càrrega i que es vol protegir un 30% del territori perquè sigui parc natural.

Pel que fa a les infraestructures, Espot donarà prioritat a la desviació de la Massana i Ordino, estudiarà l’arribada del ferrocarril a Andorra i desdoblament de la connexió viària amb França. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT