PUBLICITAT

Andorra La Vella

Treballs per a millorar l’inventari de gasos d’efecte hivernacle

L’objectiu és continuar perfeccionant aquest catàleg, contemplant el treball en grup

Per Sònia Lecha

Trobada de treball amb els experts internacionals de la UNFCCC sobre l’inventari nacional d’emissions d’efecte d’hivernacle d’Andorra.
Trobada de treball amb els experts internacionals de la UNFCCC sobre l’inventari nacional d’emissions d’efecte d’hivernacle d’Andorra. | SFGA/JAViladot

El secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Marc Rossell, va rebre ahir al matí a la delegació d’experts del Secretariat de la Convenció del Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC), que s’han desplaçat fins a Andorra. Uns dels objectius d’aquesta trobada és «identificar els diferents aspectes que consten dins de l’inventari nacional d’emissions d’efecte hivernacle per a anar trobant punts de millora i rebre les recomanacions corresponents que són l’inici de diversos projectes que es podran dur a terme en l’àmbit andorrà», va explicar Rossell als mitjans de comunicació. 

La jornada de treball, on també hi col·laboren els tècnics de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic (OECC), s’allargarà fins divendres 12 de maig. Aquesta convenció es desenvolupa en el marc de l’Acord de París que encomanava als països que el van ratificar a ampliar i reforçar la transparència dels informes lliurats a les Nacions Unides i que permeten fer una anàlisi exhaustiu de les emissions de CO2 que generen els països i així, examinar el compliment dels compromisos internacionals. 

Les vies de millora provenen dels sectors de l’energia, indústria, usos del sòl i dels residus

Respecte a les vies de millora el director de l’OECC, Carles Miquel, va comentar que «som conscients que Andorra ha de continuar millorant i ha d’estar en un progrés continu del seu inventari nacional de gasos d’efecte hivernacle». És per això que en aquest informe de transparència bianual que el Principat presentarà a Nacions Unides, consten quatre vies de millora que el país vol dur a terme. «El 95% de les emissions d’Andorra provenen del sector de l’energia i el coneixem bé», va comentar Miquel fent referència a la primera millora. La següent és la del sector de la indústria i l’ús de productes industrials, de la qual el director de l’OECC va comentar que tot i que representa a una petita part del país «considerem que tenim un marge de millora important a engegar durant els pròxims anys». A continuació hi ha el sector dels usos del sòl amb el 45% de l’absorció d’aquestes emissions «que tenim i que es produeixen a través dels usos del sòl, dels canvis d’aquests usos i dels boscos». Aquesta última absorció s’anomena capacitat embornal i és el potencial que té el país per a absorbir els gasos de CO2 que es generen i, per tant, no generen efecte d’hivernacle. Gràcies a la caracterització d’aquest element i juntament amb l’ARI, s’ha constatat un increment de més del 60% la capacitat d’absorció dels boscos del país. Finalment, l’última via està relacionada amb el sector dels residus que inclou la gestió d’aquestd i la de les aigües residuals. En aquesta via «considerem que podem arribar a tenir poc marge de millora, però estem oberts a totes les aportacions que ens pugui fer el secretariat», va confessar Miquel. 

DANYS DELS GASOS D’EFECTE HIVERNACLE/ Els gasos d’efecte hivernacle com a tal no representen una font de contaminació. «El que fan és contribuir a l’augment de les concentracions de diòxid de carboni globals i aquestes provoquen que l’efecte hivernacle s’amplifiqui», va explicar Miquel. Aquest fet té un impacte en relació amb l’escalfament global. El fet que hi hagi concentracions de diòxid de carboni i metà a l’atmosfera, cada cop superiors, genera i amplifica aquest efecte hivernacle. La distorsió sobre el propi clima: augment o disminució de les temperatures en diferents llocs del planeta, sequera, intensificació de les precipitacions extremes o amplificació de les onades de calor. Tot això té un impacte en l’àmbit ambiental i també socioeconòmic.  

Finalment, el cap de delegació d’experts del secretariat de la convenció del marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, Dominique Revet, va destacar que a finals del 2024 els països hauran de lliurar un document de transparència en el qual «cal molta informació i cal ser més transparent», amb les dades que es recullen.

PUBLICITAT
PUBLICITAT