PUBLICITAT

Ordino

Ordino suspèn la construcció a la parròquia durant 7 mesos

El Comú aprova la moratòria per a modificar el POUP, amb l’abstenció de Movem Ordino

Per Joan Jiménez

El Cònsol Major, Mortés, i la consellera Pàmies, al Comú d’Ordino, ahir.
El Cònsol Major, Mortés, i la consellera Pàmies, al Comú d’Ordino, ahir. | ANA

El comú d’Ordino va aprovar ahir la suspensió temporal de les llicències de parcel·lació i d’urbanització, en pos de modificar el Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP), amb l’única abstenció de Movem Ordino. Aquesta modificació implica l’aturada de projectes de construcció a la parròquia d’Ordino per, de moment, set mesos. La màxima durada permesa per la llei per a aquest tipus de mesures és d’un any. Els motius que han impulsat aquesta iniciativa extraordinària es fonamenten en la protecció de la Reserva de la Biosfera d’Ordino en la qual es vol convertir tot el territori, i l’increment desmesurat d’edificacions a la parròquia ordinenca, a més de la necessitat de dur a terme estudis de càrrega per a conèixer la capacitat amb la què compta Ordino per a continuar creixent urbanísticament.

Bàrbara Pàmies, consellera comunal de Movem Ordino, va ser l’única abstenció en la votació, al·legant que, tot i estar d’acord amb la mesura i reconèixer l’existent necessitat de suspendre les llicencies i modificar el POUP per a poder controlar el creixement vertiginós de les edificacions a Ordino, Pàmies va recriminar que es tracta d’una mesura «electoralista» per part de la majoria i del Cònsol Major, Josep Àngel Mortés, per la proximitat amb les pròximes eleccions parroquials en la que es produeix aquesta mesura. Pàmies al·lega que la modificació del POUP deixaria amb les «mans lligades» a un possible comú postelectoral, i hauria de ser aquest qui agafés la responsabilitat de dur a terme la modificació una vegada s’hagin dipositat els vots a les urnes. La consellera va declarar que imposar aquestes mesures, tot i ser necessàries, és «precipitat. No hem votat en contra, ens hem abstingut per aixecar la mà i poder dir compte, que això hauria de tenir la potestat de modificar-lo (el pròxim comú) amb la ciutadania de la parròquia, dipositant la seva confiança a les pròximes eleccions», va declarar la consellera Pàmies.

El conseller Dolsa no va poder assistir al Consell de Comú d’ahir ja que es troba fora del país. En declaracions al Periòdic, el conseller de X’Ordino va expressar que «d’haver-hi sigut, m’hagues abstingut», explicant que «tot i que això s’havia de fer, estic d’acord amb el fons però no amb la forma». Dolsa va recordar l’aprovació de l’última modificació del POUP l’any 2019, que va portar a la parròquia al creixement urbanístic desmesurat en què Ordino està immersa actualment. El conseller assegura que ell ja va advertir que «el que feien comportaria una disbauxa de construcció a la parròquia», arribant a l’escenari actual, on el Comú ha hagut d’aprovar aquestes mesures. Segons Dolsa, «s’han vist obligats a fer-ho en veure que han destrossat la parròquia», referint-se a la majoria del Consell de Comú. El conseller va demanar calma davant d’aquest tipus de mesures, en pos de no complicar més la situació abans de la configuració del nou comú una vegada s’hagin celebrat les eleccions comunals, declarant que «no es precipitin a fer-ho abans del mes de desembre i ja ho farà el nou consistori».

Pàmies va acusar Mortés de fer electoralisme, i el cònsol va defensar-se al·legant que, si estiguessin pensant en les eleccions parroquials, «no és el millor moment sis mesos abans de les eleccions». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT