PUBLICITAT

Fi de l’emergència sanitària internacional per la Covid-19

Els experts, però, asseguren que la pandèmia continua sent un problema de primer nivell

Per El Periòdic

Una imatge de diversos test de Covid-19.
Una imatge de diversos test de Covid-19. | El Periódico

Avui, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat que la Covid-19 ja no és una emergència sanitària internacional, després del seu considerable descens de morts al llarg d’aquests darrers mesos. Així i tot, els epidemiòlegs afirmen que això no l’eximeix de continuar sent un problema de salut pública de primer nivell i una pandèmia que causa al llarg de l’any uns 200.000 casos positius. 

Tres anys de l’inici de la pandèmia

L’OMS va decretar l’emergència sanitària internacional el 30 de gener de 2020, però no va ser fins l’11 de març d’aquell mateix any quan es va decretar la pandèmia per Covid-19. La declaració d’emergència sanitària internacional és una eina que permet a l’OMS mobilitzar recursos, realitzar recomanacions vinculants al país en qüestió i fer una crida a la ciutadania alertant sobre un virus que, al llarg d’aquests anys, ha causat 6,9 milions de morts i 765 milions de contagis notificats al llarg de tot el globus terraqüi.  

Per altra banda, la qualificació de la pandèmia és una definició utilitzada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) quan un virus circula per diversos països i continents de manera substancial. Per tant, l’anunci d’ahir de l’OMS no és ni molt menys el final de la pandèmia del SARS-CoV-2, ja que segons els experts aquesta continuarà molt més temps per la seva existència encara vigent o els casos positius i morts que encara es mantenen al llarg del món. A més, encara no s’ha arribat al punt de «gripalització», perquè al contrari d’altres malalties com la grip, la malaltia per coronavirus no apareix encara en moments concrets de l’any, sent totalment imprevisible.  

La pandèmia al Principat

Fins avui, la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat ha deixat un total de 48.015 casos, tal com va informar Govern el passat dimecres, a la roda de premsa posterior del Consell de Ministres. Una xifra que, sent més concrets, dona un total de 47.806 altes i 159 defuncions. A més, avui dia es compta amb aproximadament 50 casos actius, 25 dels quals corresponen a un brot detectat a la residència Clara Rabassa. Tots els contagiats tenen nul·la o lleu simptomatologia, malgrat que un d’ells sí que ha hagut de ser traslladat a la planta Covid habilitada al Cedre, per les seves patologies prèvies.

Pel que fa a les vacunes administrades al país, des de l’inici del Pla s’han inoculat 161.440 vaccins per a fer front al virus. D’aquestes, 58.197 corresponen a primeres dosis; 57.568, a segones; 43.107, a terceres; i 2.568 a quartes dosis. Cal recordar que, per a demanar hora de vacunació, s’ha de concertar cita a través del telèfon 821955 i no és necessària cap preinscripció mèdica.

PUBLICITAT
PUBLICITAT