PUBLICITAT

La delegació de Catalunya vol enfortir les relacions amb el país

La representant catalana Vives va ser presentada ahir amb la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret

Per Joan Jiménez

Serret i Vives, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, ahir.
Serret i Vives, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, ahir. | Raquel Pérez

Anna Vives va ser presentada ahir, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, com a nova delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra. Acompanyada i introduïda per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, Vives arriba finalment al Principat després d’ajornar la seva arribada per respecte cap al procés electoral que es va dur a terme el passat 2 d’abril, tal com va recalcar la consellera Serret, declarant que «som molt conscients que, en el mateix moment d’aquesta presentació, hi ha un Govern en funcions... però des del primer moment hem volgut ser molt respectuosos amb el procés electoral que ha viscut Andorra els últims mesos». Aquesta predisposició cap a la societat i l’estat andorrà va ser una de les línies que van voler posar en èmfasis les dues dirigents catalanes, des d’on volen encarar els reptes i els interessos que són comuns entre Catalunya i Andorra. En la presentació de la nova delegada, la consellera Serret va declarar que «la nova delegada estarà al servei de la comunitat catalana a Andorra, de més de 16.000 persones residint al país, d’afavorir aquesta connexió i unitat contínua en relacions comercials, humanes, culturals i de tota classe que hi ha entre els dos països». Serret va voler introduir alguns dels eixos principals que han impulsat la creació d’aquesta delegació, i per acomplir aquests, la consellera ha mostrat voler «posar-nos a disposició del Govern i de la societat andorrana per a fer que tota aquesta relació sigui sempre en benefici mutu, i per col·laborar i cooperar per aquests reptes que tenim comuns... en l’àmbit de cooperació, temes de salut, educació, però també els de canvi climàtic, com per exemple, tot el que és prevenció d’incendis forestals. Avançar també en temàtiques de salut mental, amb les persones expertes». El factor econòmic ha esdevingut clau per a l’obertura de la delegació catalana a Andorra, ja que, com va esmentar la consellera Serret, «som molt conscients que més del 52,1% de les exportacions d’Espanya a Andorra provenen de Catalunya, i que més del 40% de les importacions a Espanya provinents del país arriben a Catalunya. Volem que aquesta bona dinàmica es reforci encara més, i en això, el paper de la delegació i de la delegada ha de ser fonamental». Serret va assegurar que, des de la Generalitat de Catalunya, es valora de forma optimista l’actual estratègia d’internacionalització de l’economia andorrana, en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la UE, i observant potencialitats positives en la dinamització econòmica del Pirineu català.

Tot seguit, la consellera va deixar el faristol a la nova delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, que va definir la relació catalana-andorrana com «una història de bon veïnatge que ha propiciat l’establiment d’una gran creació d’acords i convenis que han fortificat en molts i diferents àmbits des de la sanitat, el transport, la mobilitat, el sector empresarial, comercial i laboral», on aquest últim és especialment important per a les «més de 1.600 persones que, cada dia, travessen la frontera del Riu Runer per a venir a treballar al Principat». Vives va voler destacar la necessitat del seu càrrec basant-se en aquestes necessitats, altres aspectes transfronterers i la voluntat que aquests afers siguin resolts en benefici mutu, fa néixer la conveniència «d’una figura que dialogui amb ambdós governs, que faci de fil conductor, que tradueixi, que expliqui Andorra als catalans i que expliqui Catalunya als andorrans perquè és obvi que ens assemblem molt i tenim moltes coses en comú, però tenim també diferències i hem de ser conscients d’aquestes». Per aquests motius, la nova delegada celebrava ahir la creació i consolidació de la nova delegació de la Generalitat a Andorra, per a poder consolidar aquesta interlocució entre els dos territoris i millorar la resolució de problemàtiques comunes i enfortir les relacions catalano-andorranes, recalcant també «un respecte absolut cap al país. Està clar que la Delegació treballa per la Generalitat de Catalunya, i ho fa a Andorra. Això vol dir que, la sensibilitat i el respecte cap al país d’acollida són màxims», va manifestar la delegada Vives. Com a sentència final al seu discurs, va fer una referència directa a la comunitat catalana al país, per la qual Vives vol que la delegació esdevingui «un punt de referència, d’assessorament per trobar respostes en tràmits, per exemple, o a dubtes respecte de la seva administració del seu lloc d’origen. Uns catalans que han fet d’Andorra casa seva, perquè hi viuen i s’estimen el país... en definitiva, la delegació ha de ser sinònim de col·laboració i d’utilitat al servei de les institucions andorranes i de tota la ciutadania que la precisi». 

Entre les seves primeres tasques, Vives tractarà d’habilitar i fer operativa una delegació física, tot i que la delegada ja es troba residint el país i activa en les seves tasques. La representant catalana va destacar també el paper unificador que suposa la llengua catalana pels dos territoris i un motor d’impuls en les relacions de cara a l’exterior. En matèria de sanitat, tant consellera com delegada van declarar que s’està treballant des del d’ambdós territoris per a realitzar un conveni que impulsi i agilitzi els procediments de salut per tal que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell esdevingui un hospital referent en tot el Pirineu, tot i no voler marcar dates a el calendari. En ser preguntades per la possibilitat i viabilitat de la construcció d’un ferrocarril que connecti Andorra i Barcelona, les dirigents catalanes van declarar que la connectivitat en tots els àmbits, sigui per carreteres, aeroports o trens, és una de les matèries amb les quals volen treballar des de la delegació. Així i tot, les representants catalanes van especificar que han de continuar treballant en aquest sentit per a analitzar les propostes que hi ha sobre la taula, però asseguren que qualsevol decisió serà pressa de forma conjunta amb el Govern andorrà. Vives té previst comptar amb un equip de 3 persones per a la delegació, les quals seran contractades mitjançant ofertes laborals des de la Generalitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT