PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La psicologia entrarà per la CASS a partir del 17 de setembre

Des del ministeri calculen que un 2% de la població es podrà beneficiar del finançament

Per El Periòdic

Helena Mas en la roda de premsa de regulació condicions per al finançament públic atenció Psicològica.
Helena Mas en la roda de premsa de regulació condicions per al finançament públic atenció Psicològica. | Govern d\'Andorra

La secretaria d’Estat en funcions, Helena Mas, va presentar ahir dijous les condicions per al finançament públic de l’atenció psicològica, aprovades durant el Consell de Ministres, que entraran en vigor a partir del 17 de setembre. Aquesta iniciativa s’inclou en el seguit d’accions dutes a terme en el marc del Pla integral de salut mental i addiccions, aprovat pel Govern el febrer del 2022. Mas va mostrar la seva satisfacció per l’entrada dels actes de psicologia a la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i va exposar que la regulació aprovada estableix que els professionals de la psicologia que vulguin prestar aquest servei amb finançament públic han de signar un conveni amb la CASS i de forma prèvia han d’estar degudament acreditats pel Ministeri de Salut. 

Pel que fa als criteris o les situacions d’inclusió per a accedir a l’atenció psicològica amb finançament per part de la CASS, poden fer-ho les persones de més de 3 anys que presentin una patologia en salut mental que permeti una intervenció psicològica. Per tal d’accedir-hi, cal disposar d’una prescripció mèdica expedida pel metge o pediatre referent, el psiquiatre, el metge especialista referent o el metge especialista en ginecologia i obstetrícia.

Mas va detallar que des del ministeri calculen que un 2% de la població es podrà beneficiar del finançament públic, basant-se en els ciutadans que s’estan atenent a la unitat de salut mental del SAAS. Dins d’aquest finançament públic, s’exclouen els pacients que presentin una patologia en fase greu i aguda o patologies complexes, les persones amb risc de suïcidi, els atesos en recursos que ja disposen d’atenció psicològica i les alteracions de salut mental lleus i de curta durada «la intervenció psicològica no la pots dur a terme en tots els estats, hi ha moments, i en la fase aguda no es pot dur a terme una atenció psicològica, sinó que s’ha de tractar amb fàrmacs i psiquiatria», va puntualitzar la Secretaria d’Estat en funcions.

En aquest sentit, va posar en relleu que «totes les patologies són importants» i per aquest motiu «hem reivindicat que no se n’exclogui cap», tot i que va assegurar que probablement hi haurà més casos relacionats amb l’ansietat, la depressió i els trastorns de conducta alimentària.

D’altra banda, va explicar que s’ha contemplat la possibilitat de fer un nombre màxim de sessions no presencials així com les condicions per a les sessions amb aquest format. Les intervencions es duran a terme seguint les tècniques i protocols de tractament definits i elaborats pel Col·legi de Psicòlegs i validats pel Ministeri. Tant en iniciar com a finalitzar el tractament prescrit s’haurà de fer una avaluació dels resultats.

A més també es farà una avaluació global dels resultats de la incorporació dels actes psicològics en la cartera de serveis en finalitzar el primer any i de manera periòdica.

Pel que fa a les condicions de finançament, s’estableix una tarifa de 45 euros amb un finançament per part de la CASS del 75%. Així, el pacient reemborsarà un import d’11,25 euros per sessió, només renovable una vegada a l’any per cinc sessions i per a la parapública suposarà una despesa d’entre 470.000 i 500.000 euros. «Ha estat una negociació llarga, enriquidora i col·laboradora», va indicar Mas.

El nombre màxim s’estableix en deu sessions amb una durada mínima de 45 minuts per sessió, només renovable una vegada a l’any per cinc sessions. Aquestes condicions no s’apliquen en el cas dels actes de psicologia duts a terme pel servei de salut mental del SAAS, amb els quals es treballarà una regulació específica.

Qüestionada per l’estat de l’ampliació del tercer pagador de manera generalitzada a tota la població, la secretària d’Estat en funcions va afirmar que des del ministeri s’hi està «treballant de valent», al·legant que es tracta d’un procediment que s’ha d’anar desenvolupant a poc a poc. Tanmateix, va considerar que pot ser una realitat durant el primer any de la pròxima legislatura, concretament «entre finals del 2023 i principis del 2024».

D’altra banda, preguntada en relació amb l’augment de les autolesions per part dels joves, va recordar que des del ministeri es duen a terme campanyes i accions perquè els adolescents tinguin coneixement dels recursos dels quals disposen. «Som coneixedors que és una situació generalitzada i estem atents i treballem per a fer diverses accions entorn d’aquesta problemàtica», va manifestar Mas. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT