PUBLICITAT

Andorra la Vella

Liberals es queda a l’oposició i acusa DA de no respectar el pacte

Un congrés amb tota la militància posarà a disposició d’aquesta els càrrecs de l’executiu

Per Alex Montero

Josep Maria Cabanes, Maribel Lafoz i Víctor Pintos, durant la roda de premsa d’ahir.
Josep Maria Cabanes, Maribel Lafoz i Víctor Pintos, durant la roda de premsa d’ahir. | Liberals d'Andorra

Liberals ha decidit trencar amb Demòcrates, en considerar que la formació taronja ha incomplert el pacte establert entre ambdós partits. Així ho va anunciar la formació de Cabanes ahir davant els mitjans de comunicació, després d’unes setmanes d’hermetisme des de les últimes eleccions del 2 d’abril que els van situar com a segona força política per la cua. 

El líder del partit, Josep Maria Cabanes, juntament amb la secretaria general, Maribel Lafoz, i el conseller general d’Andorra la Vella, Víctor Pintos, es van mostrar certament decebuts amb els resultats obtinguts, però també amb la situació de trencament que els allunya del partit liderat per Xavier Espot. «Ningú entén per què no s’ha respectat el pacte firmat que teníem, més encara tenint en compte que hem contribuït al fet que ells guanyessin en sis de les set parròquies», va esmentar Cabanes, recordant una vegada més que ells només es van presentar a Andorra la Vella i a Ordino en les eleccions del 2 d’abril per a, precisament, «no fer nosa i que poguessin guanyar amb una àmplia majoria».

Una situació que, malgrat donar tots els indicis per a ser-ho, no és considerada com una «traïció» pel líder liberal. «Nosaltres no som gent de cadires ni cap dels nostres militants va aixecar la mà per a oferir-se com a candidat. L’únic que volíem és que es respectés el pacte i era el que tothom esperava», va manifestar Cabanes. Unes paraules que no van ser del tot respatllades per Pintos, qui sí que va tenir la sensació de traïció a la parròquia d’Ordino. «Vam signar un document amb el cap de Govern on es deixava clar que a Andorra la Vella i a Ordino tindríem el número 3 de la llista territorial i si es guanyava a aquestes parròquies, els nostres números 3 pujarien com a consellers generals». 

Cabanes acusa a Espot de no respectar el pacte previ a les eleccions del passat 2 d’abril

A hores d’ara, cap dels dos ha pujat i és per això que aquest considera que els companys d’Ordino «sí que s’han sentit traïts en veure com han pres decisions a nivell nacional que han beneficiat clarament a DA i la resposta per part d’aquests ha sigut trencar el pacte establert». Tot i això, sí que s’espera que Víctor Pintos pugi com a conseller general un cop es formi Govern, malgrat que a Ordino es trenca tota possibilitat. «Com a conseller no adscrit faré tot el que s’hagi de fer. Estic al servei de la ciutadania i defensant les posicions del partit», va afegir Pintos. D’aquesta manera, i després d’haver consultat els organismes del partit, els de Cabanes han decidit no acceptar el pacte i mantenir-se a l’oposició. 

Pressa de decisions el pròxim 22 de maig

Maribel Lafoz va exposar també que el pròxim dilluns 22 de maig se celebrarà un congrés «amb l’objectiu de posar a disposició de la militància els diferents càrrecs del partit liberal». Així i tot, va voler matissar que «els càrrecs de l’executiu són vàlids fins al novembre, així que l’únic que estem fent és avançar-nos uns mesos». 

Preguntats sobre les seves possibles candidatures enfront d’aquest pròxim congrés, Cabanes no es va mostrar partidari de deixar el partit del tot. «Ha de ser l’executiva qui decideixi els pròxims càrrecs. Jo tinc la meva vida fora d’aquí i no necessito una cadira, però això no treu que sempre he sigut liberal i ho continuaré sent estigui aquí o com un ciutadà més del nostre país». Lafoz també va deixar veure la seva posició, recolzant en certa manera la visió del líder liberal. «Si la militància creu que hi ha altres opcions per a votar més oportunes per a liderar el partit que ho facin, però potser prefereixen que el nostre president continuï sent-ho». 

Quatre anys com a Govern de coalició

Així doncs, el partit Liberals d’Andorra deixen enrere un govern de coalició amb Demòcrates, però amb la sensació de, en paraules del propi Cabanes, «haver fet bé la nostra feina i haver tingut sempre present que el primer és el país i després el partit. És important que el partit continuï en aquesta línia de treball, però ara des de l’oposició i orgullosos de tot el que hem fet durant aquest temps per Andorra». 

En la mateixa línia, Lafoz va reiterar l’esperança que el congrés del dia 22 de maig serveixi també per a definir quines seran les línies que ha d’emprendre el partit a partir d’ara, amb «l’autocrítica suficient després d’uns resultats electorals com els que hem tret». Una autocrítica que passa, tal com van reiterar diverses vegades durant la roda de premsa, en el pacte trencat per part d’Espot i la resta del partit. «El que més ens ha dolgut és que la representació del partit liberal al llarg d’aquesta coalició ha estat plena d’una consciència política important, per a tirar endavant el país i apostar per l’estabilitat de tota la ciutadania».

Josep Maria Cabanes va voler finalitzar la seva intervenció amb la certesa que, malgrat les situacions a les quals han hagut de fer front durant l’últim mes, «l’etapa actual és només una etapa més del partit, ja que Liberals no ha mort encara. Sabíem que el govern de coalició tenia un cost, però ens quedem amb la tranquil·litat que el que es va pactar de cara a les eleccions ho hem complert fins al final».

PUBLICITAT
PUBLICITAT