PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Un mediador intervindrà en les negociacions de convenis col·lectius en cas de conflicte

Es publicarà en la web del ministeri d’Economia, Presidència i Empresa

Per Maria Lozano

Roda de premsa posterior al consell de ministres.
Roda de premsa posterior al consell de ministres. | SFGA/CEsteve

El Consell de Ministres va aprovar ahir el Reglament de la figura del mediador en el marc de la negociació col·lectiva a proposta del ministre d’Economia, Presidència i Empresa.

Per a donar resposta al que encomana de la llei de 2018, el Govern va aprovar el reglament per a regular els requisits que s’han de complir per a adquirir la condició del mediador en el marc de la negociació col·lectiva, així com els principis, deures i funcions que han de respectar les persones mediadores.

Així doncs, s’estableix que les persones que figurin inscrites al Registre de mediadors poden sol·licitar al ministeri competent en matèria de treball, prèvia sol·licitud al Servei de Tràmits de govern, així com incorporar a la relació de les persones mediadores en el marc de la negociació col·lectiva. 

Cal destacar que la relació de les persones es publicarà al web del ministeri competent en matèria de treball o en un altre mitjà d’informació.

Els principis aplicables a la mediació en el marc de la negociació col·lectiva són els previstos a la Llei de mediació i a la normativa que la desenvolupa, i es detallen en el text que la persona mediadora ha de complir durant el procés de mediació en el marc de la negociació col·lectiva, com del fet d’exercir la funció amb independència, imparcialitat i neutralitat. A més, es desenvolupen les funcions i la responsabilitat, destacant que la persona mediadora ha de facilitar el diàleg i promoure la comprensió entre les parts, a més d’assistir-les a l’efecte d’establir un procés que ajudi a cercar solucions durant el procés de negociació.

La persona mediadora també ha de vetllar perquè les parts prenguin les seves pròpies decisions i tinguin informació i assessorament suficients per a assolir acords d’una manera lliure.

El reglament, doncs, determina que el cost de la mediació, si conclou o no amb un acord, es divideix en proporcions iguals entre les parts. Els serveis de la persona mediadora de mutu acord entre les persones que figuren inscrites a la relació de persones mediadores en el marc de la negociació col·lectiva.

En els convenis col·lectius sensorials i en els acords col·lectius sectorials, qualsevol de les parts pot sol·licitar al ministeri competent en matèria de treball que designi una persona mediadora, preferentment, mitjançant l’acord de les parts sobre la persona que ha d’exercir aquestes funcions abans de les que figuren inscrites a la relació de persones mediadores en el marc de negociació col·lectiva.

Cal recordar que les lleis de 2018 de relacions laborals reconeixen la importància del mecanisme de mediació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT