PUBLICITAT

Reporters Sense Fronteres eleva la posició d'Andorra al lloc 37 de la classificació de llibertat de premsa

L'entitat continua advertint que encara hi ha molts obstacles típics dels petits països

Rànquing de la classificació mundial de llibertat de premsa
Rànquing de la classificació mundial de llibertat de premsa | Reporters Sense Fronteres

Andorra ha millorat notablement a la classificació mundial de llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres, elevant la seva posició passant del 53 el 2022 al 37 enguany d'un total de 180 països, 17 llocs en total. Tot i els bons resultats en la classificació mundial, l'entitat continua considerant que Andorra pateix dels obstacles que els petits països imposen a l'exercici del periodisme amb la falta de pluralitat i les ingerències constants del poder polític i econòmic als mitjans de comunicació que, segons ells, majoritàriament es troben en mans d'empresaris amb interessos.

La organització exposa que, en el panorama mediàtic, el Principat tingui una mida "minúscula" i hi hagi "importants interessos econòmics". Aquest fet provoca que el nombre de mitjans, la seva fortalesa i independència es "redueixi a la mínima expressió". Reporters Sense Fronteres indica que, a banda de l'entitat pública RTVA, només "subsisteix" un petit ecosistema de diaris "en mans de banquers i empresaris amb grans interessos". Assenyalen que l'única agència de notícies del país funciona com una agència de comunicació.

En referència al context polític, la "recent" tradició democràtica del país i la "influència de les elits econòmiques a totes les institucions" creen un model "opac", en el qual els poders de l'Estat es troben mal diferenciats i on "els pocs periodistes independents no poden exercir adequadament el contrapoder", segons Reporters Sense Fronteres. Tanmateix, tot i que accepten que la censura oficial no existeix, consideren que el tenir uns mitjans públics favorables al Govern i de privats controlats per empresaris o banquers, "no és necessari silenciar un paisatge mediàtic dòcil i poc donat a la investigació dels escàndols financers del país i procliu a l'autocensura".

En l'aspecte econòmic, Reporters Sense Fronteres manifesta que la influència de la banca és "omnipresent" i condiciona "dràsticament" les inversions en publicitat i, conseqüentment, la línia editorial de les publicacions, posant l'accent en "la falta de mecanismes de protecció de la independència dels mitjans de comunicació". En el context sociocultural, l'organisme declara que la tradició conservadora del país "marcada per la església catòlica, reticent a debats socials plurals" pot condicionar la independència dels mitjans. Un exemple què exposa Reporters Sense Fronteres, es el fet de que a Andorra els periodistes "no tenen accés a jutges, magistrats o altres membres del sistema judicial", com a font d'informació o per a entrevistes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT