PUBLICITAT

FEDA invertirà cinc milions d’euros per ampliar la xarxa de calor

El conveni va ser signat ahir entre FEDA i el comú de Canillo

Per Joan Jiménez

Calvó, Camp, Travé i Moles durant la signatura del conveni al Museu de la Moto de Canillo, ahir.
Calvó, Camp, Travé i Moles durant la signatura del conveni al Museu de la Moto de Canillo, ahir. | Comú de Canillo

Ahir es va efectuar, al Museu de la Moto de Canillo, la signatura del conveni entre el comú canillenc i FEDA Ecoterm que permetrà ampliar la xarxa de calor d’Incles amb la inversió de 5,5 milions d’euros que aniran destinats a poder oferir un servei més ampli, sostenible i eficient a una majoria més amplia de la població canillenca. La xarxa d’Incles s’ampliarà a diferents zones de Canillo com el Tarter, Soldeu i el poble de Ransol, arribant a eixamplar la capacitat de la xarxa des dels actuals 30 edificis en els quals la xarxa té capacitat per a proveir, fins a la vuitantena d’edificis que es beneficiaran d’aquesta ampliació de la xarxa d’energia tèrmica, afavorint també el procés de transició ecològica al mateix temps que es dona proveïment energètic a més llars de forma sostenible. L’acord entre el comú de Canillo i FEDA Ecoterm va ser signat pel Cònsol Major, Francesc Camp, i el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé. A més, l’acte va poder comptar amb la presència de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Desenvolupament Sostenible i presidenta de FEDA en funcions, Silvia Calvó, i del propi director general de FEDA, Albert Moles.


El conveni acordat configurarà un sistema de calefacció més eficient i sostenible que permetrà ampliar la xarxa als edificis repartits dels 3 nuclis urbans de Canillo. L’ampliació començarà la seva instal·lació i construcció de forma immediata, així s’anirà avançant progressivament en les diferents fases de forma anual fins a l’any 2027. Les ampliacions a la zona del Tarter es duran a terme a través de la zona de l’aparcament de l’estació, a la carretera de Sant Pere i la placeta del Tarter. Així com, per arribar fins al poble de Ransol, des de la carretera del Tarter fins a la zona de l’Hotel Clos i des del desviament del mateix aparcament fins a la rotonda de Ransol. Per últim, s’arribarà a Soldeu eixamplant la xarxa des de la rotonda de Ransol fins a les Caves Manacor, el camí Pont d’Incles, el carrer Roc de Sant Miquel i el centre de Soldeu, per la plaça del Piol i el camí de Marrades del Piol.


Des del Comú de Canillo, existia una necessitat de poder atorgar millores en el subministrament energètic cap a la ciutadania desenvolupant la xarxa d’energia tèrmica, i acomplir aquesta de forma sostenible en línia amb el compromís de la parròquia envers la transició ecològica. El conveni contempla la modificació en el cànon que assumeix la xarxa energètica en pos de la cessió del terreny on s’ubica la central de cogeneració, a més d’un allargament de la concessió per a impulsar les inversions que siguin adients per tal de millorar i adequar les infraestructures necessàries.


La xarxa de calor de Canillo té el seu origen a la central de cogeneració d’Incles, que genera també el processament de l’electricitat i de l’energia tèrmica. Aquesta última és la que fa possible l’escalfament de l’aigua que subministra de calefacció i aigua calenta a tots els edificis que estiguin connectats a la xarxa tèrmica, mitjançant canonades subterrànies.
Silvia Calvó va definir aquest acord, que impulsarà les inversions en infraestructures energètiques, com a «no només un bé per a FEDA, sinó com un bé per a la parròquia i pel país». A més, el director general, Moles, va celebrar amb prudència les bones xifres econòmiques de la parapública, ja que ««Hem superat el fet de tenir un marge negatiu i aquests tres primers mesos no tancarem amb dèficit».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT