Escaldes-Engordany
Un 1 de maig al Principat marcat per la no manifestació i pel pont
Aquest any no hi ha hagut manifestació, ja que el Consell General i el Govern no estan constituïts
El Dia del Treballador, el Primer de Maig, és una jornada per a reivindicar el moviment obrer mundial. Tot i això, alguns comerços i oficis, van mantenir les portes obertes i van donar servei a tots aquells ciutadans que sí que tenien festiu i als turistes.
CONTEXT HISTÒRIC/Aquesta jornada de lluita pels drets dels treballadors va ser establerta al congrés obrer socialista celebrat a París l’any 1889, en homenatge als Màrtirs de Chicago, treballadors anarquistes executats als Estats Units. En aquell moment, la gran reivindicació que es va establir va ser la jornada de vuit hores i de millores laborals i socials.
Aquest any la Plataforma Sindical no va organitzar cap manifestació pel Dia del Treballador, tal com van explicar a través d’un comunicat de premsa, per diferents motius entre els quals destaquen que el Consell General i el Govern encara no s’han constituït i també per la previsió d’una afluència escassa. Com que aquest any l’1 de maig va caure en dilluns, i en no ser un festiu obligatori a Andorra, consideraven que hi hauria una part de potencials assistents que no hi podrien anar i, en segon lloc, perquè la gent que no treballava possiblement faria pont.
Davant d’aquesta situació la Plataforma Sindical va optar per llançar un manifest previ en defensa dels drets laborals i d’un futur i present dignes. Els sindicats van demanar una reforma de la llei electoral, perquè diuen que actualment afavoreix a una minoria, i demanen el dret a vot dels residents a les eleccions comunals. També exposen que cal un compromís real per a millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, lamentant que les que tenen menys recursos es vegin obligades a acabar d’abandonar el país.
La plataforma també va decidir prendre aquesta decisió, ja que el Govern encara no està constituït i, per tant, no hi hauria la figura de cap interlocutor vàlid. El secretari general de la Unió Sindical, Gabriel Ubach, va manifestar que encara no és el moment «No voldria que fóssim utilitzats per a dir que abans de començar ja sortim al carrer per demanar coses que encara no hem pogut parlar amb ells», va explicar tot afegint que durant la campanya electoral el Govern apostava per un diàleg i una concertació social amb els sindicats, i que ara faltava veure si això passaria o no.
COMPARACIÓ AMB L’ANY PASSAT/ L’any passat, en canvi, els carrers principals de les parròquies d’Escaldes- Engordany i Andorra la Vella es van omplir amb unes 400 persones clamant junts contra les polítiques del Govern, els salaris i pensions baixes, i els elevats preus del lloguer. «Espot, escolta, el poble es revolta». «Això també va per vosaltres» (en referència a les dependentes dels comerços per on passava la marxa) o «Som d’aquí, i no volem marxar», van ser les consignes més cridades pels manifestants.
TESTIMONIS DE TREBALLADORS/ No tothom va fer festa el dia del Treballador. Mitjans de comunicació, supermercats, hospitals, comerços, Policia són alguns dels serveis considerats essencials i han d’estar a disposició de la ciutadania. Per una banda, una treballadora de supermercat va comentar que «en un principi anàvem a treballar en horari de diumenge i finalment hem treballat com si fos un dia laboral». I per altra, un treballador d’un mitjà de comunicació va explicar que «en la meva professió no importa que sigui festiu o no, ja que la meva tasca és informar del que passa a la societat».