PUBLICITAT

Es comencen a perfilar els primers noms del nou executiu

Conxita Marsol, Helena Mas i Víctor Filloy, entre els noms més sonats

Per Alex Montero

Alguns possibles nous ministres del pròxim executiu: Conxita Marsol, Helena Mas, Ladislau Baró, Ester Molné, Víctor Filloy i Maria Ubach.
Alguns possibles nous ministres del pròxim executiu: Conxita Marsol, Helena Mas, Ladislau Baró, Ester Molné, Víctor Filloy i Maria Ubach. | El Periòdic

El que fins ahir era un hermetisme absolut i una incertesa al voltant dels noms que conformarien el pròxim govern, sembla que avui ja comença a diluir-se. El núvol de dubtes que envoltava a Xavier Espot i el seu executiu comença a aclarir-se i ja no és només el nom de Conxita Marsol l’únic que hi ha sobre la taula, sinó que en les últimes hores uns darrers noms s’han unit al de l’ex cònsol major d’Andorra la Vella. Recordem que la intenció de Marsol, era postular-se com a síndica, però finalment Espot va concedir-li la cartera de Presidència, Economia i Habitatge. Pel que fa al lloc de síndic, aquest va acabar corresponent a Carles Enseñat, nomenat dimecres a la sessió constitutiva, juntament amb Sandra Codina com a subsíndica i Carol Puig i Maria Àngels Aché com a secretàries de la sindicatura.

Noms esperats i altres sorprenents

Al nom de Conxita Marsol se sumaria ara el d’Helena Mas, qui parteix com a favorita per a dirigir el ministeri de Salut. La que era fins ara la número dos d’aquesta mateixa cartera passa a postular-se com una de les candidates en ferm a prendre aquest nou càrrec, malgrat la seva derrota electoral a Sant Julià de Lòria en les passades eleccions. Cal destacar que el nom de Mas es va relacionar en un inici amb la cartera d’Afers Socials, però el moviment constant de noms al partit taronja ha fet que la laurediana es posicioni ara en el ministeri que ja coneix de sobres.

Seguint aquesta línia, els següents noms que farien un pas endavant serien el de Ladislau Baró i Ester Molné. Mentre que al primer se li entregaria la cartera de Justícia i Interior, Molné passaria a ser la cara visible d’Afers Socials. Dues decisions que, com també succeeix amb Helena Mas, encara no estan del tot clares i podrien passar per un canvi d’última hora. 

A més, després del jurament dels nous consellers general, dos noms més s’han sumat a la composició del Govern per cobrir les baixes de Trini Marín i Jordi Torres. Marín estava al capdavant de la cartera d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, un càrrec que passa a ocupar en funcions Maria Ubach, qui fins al moment estava al capdavant d’Afers Exteriors. Per altra banda, Víctor Filloy, ministre de Territori i Habitatge en funcions, també assumeix en funcions la cartera de Turisme i Telecomunicacions, «propietat» de Jordi Torres fins al seu nomenament com a conseller general.

D’aquesta manera, quedarien encara per assignar les carteres d’Educació, Finances i Exteriors, possiblement els tres ministeris més importants i que, en principi, estarien destinats a perfils més tècnics i menys polítics.

Jordi Gallardo, nou cap de Govern en funcions

La constitució del Consell General d’ahir va suposar també que, en l’inici d’aquesta nova legislatura, les facultats del càrrec de cap de Govern, posició que ostentava el líder de Demòcrates  Xavier Espot, quedessin delegades  a Jordi Gallardo, conseller d’Acció. El que era fins ara ministre de Presidència, Economia i Empresa passarà a estar al capdavant d’aquest càrrec fins que es constitueixi el nou Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT