PUBLICITAT

Andorra la Vella

MoraBanc celebra la primera Junta General d’Accionistes

Els accionistes van aprovar el resultat amb 40,1 milions de beneficis

Per Anna Mencos

Junta d’Accionistes de MoraBanc, ahir al matí.
Junta d’Accionistes de MoraBanc, ahir al matí. | MoraBanc

MoraBanc va celebrar ahir al matí la primera Junta General d’Accionistes després de la fusió amb Banc Sabadell i amb l’assistència dels nous accionistes que van optar per mantenir la seva participació en el Grup un cop feta la integració. El conseller director general de MoraBanc, Lluís Alsina va explicar que «aquest 2022 ha sigut un any precisament molt marcat per la integració del Banc Sabadell, ha sigut un any convuls en l’àmbit macroeconòmic, hem viscut una guerra, hem viscut inflacions mai vistes en els últims anys, pujades de tipus d’interès poc vistes i malgrat tot això ha sigut un any molt bo per a nosaltres. Hem crescut un 16% respecte a l’any anterior, per tant, estem molt contents».

A la junta celebrada a l’Andorra Park Hotel es van validar els comptes i els resultats 2022, un exercici que ha mantingut el creixement sostingut de MoraBanc amb un benefici de 40,1 milions d’euros, un 16% més que el 2021. El grup va tancar el 2022 amb uns 10.211 milions de recursos gestionats amb un elevat ROE que, al darrer any, ha crescut fins al 10,90%. La solidesa del balanç de MoraBanc queda palesa en la ràtio de solvència que se situa al 18,06% (CET 1 fully loaded), i en la de liquiditat (LCR) que va tancar el 2022 amb un valor de 294,14% que reflecteix l’excel·lent situació de liquiditat de l’entitat. Pel que fa a la inversió creditícia, l’any 2022 es va tancar amb 1.538 milions d’euros amb una millora a la ràtio de morositat que va baixar fins al 2,6%. El conseller director general també va recordar que en aquests moments s’estan fent reformes a les oficines per encabir a tot l’equip comercial de Banc Sabadell i que la plantilla quedarà configurada amb aproximadament unes 400 persones. «Amb la fusió s’han perdut uns 50 llocs de treball, tot i que ha sigut de forma molt natural i no hi ha hagut gaires acomiadaments per se» manifestava Alsina.

El president de MoraBanc, Joan María Nin, també manifestava que amb la fusió amb el Banc Sabadell, s’ha consolidat la seva posició en el mercat andorrà amb «una posició de lideratge, des del punt de vista de quota del mercat, de solvència, liquiditat, qualitat de servei». Pel que fa al creixement internacional del grup bancari, Nin explicava que ja s’ha fet un primer avenç amb el MoraWealth a Barcelona, «estem molt contents amb els resultats que estem tenint i el mes vinent obrim l’oficina a Madrid».

Pel que fa a la reorganització territorial, un cop finalitzin les obres, cap al mes de juliol, es començaran a tancar les oficines de MoraBanc del Principat, deixant una per parròquia, menys a Andorra la Vella, on també mantindran la que tenia Banc Sabadell.

D’altra banda, Alsina va explicar que de cara al 2023, «hi ha d’haver una recessió, el que no se sap és la magnitud, si serà un alentiment de l’economia». Aquesta recessió vindria arran que tots els bancs centrals tant l’americà com l’europeu, estan forçant a pujar els tipus d’interès, per alentiment de l’economia i amb això baixar la inflació. Amb aquesta acció es preveuen petites i moderades aquest any vinent, tot i que això depèn de com va la inflació aquests darrers mesos.

Sobre l’acord amb la Unió Europea, Alsina declarava que «si s’acorda alguna cosa que és dolenta pels bancs, ho haurem de dir amb veu alta. Jo crec que tenim unes converses molt transparents amb el Govern, saben perfectament el que volem, el sector bancari és un sector complex i al final el que demanem és que si això va bé hem de poder combatre amb els mateixos instruments que qualsevol altre banc».

Alsina també assenyalava que no és un procés fàcil i «com tots els processos de canvi, si es fessin de pressa i malament seria un mal acord, si es fan amb el temps adequat i bé, pot ser un bon acord per a tothom». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT