PUBLICITAT

Escaldes Engordany

El 67% de l’electricitat del 2022 prové d’energies renovables

La dada és molt superior a la d’Espanya i França

Per El Periòdic

Logo de FEDA.
Logo de FEDA. | TONY LARA

El 67% de l’energia elèctrica consumida durant l’any passat a Andorra provenia de fonts renovables. Aquesta dada s’ha constatat en tancar els càlculs energètics en què es compara l’origen de tota l’energia que ha cobert la demanda d’electricitat del país.
Apostar per les renovables és un dels objectius de l’empresa, amb la central elèctrica com a actiu principal. Per això, a banda de les inversions per mantenir la central i crear noves infraestructures de fonts renovables, FEDA va apostar des del 2019 per fomentar les fonts netes en la importació. De fet, el director de l’empresa, Albert Moles ha explicat que «tenim com a objectiu que el100% de les energies siguin renovable».

Així doncs, el percentatge de consum de fonts renovables d’Andorra està per sobre del d’Espanya, que és un 42% i de França (un 25%). El 2022 el total d’electricitat consumida a Andorra ha estat de 554.791 MWh i gairebé el 67% ha estat d’origen renovable: un 38% eòlica, 24% hidràulica i un 4% solar, tenint la valorització de residus, sent un 8%. A més, s’ha consumit un 15% d’energia nuclear, un 10% de gas i un 1% de carbó.

Cal destacar que des de la creació de FEDA, el 2022 ha sigut l’any que s’ha consumit un percentatge d’energia renovable més important, gràcies al compromís de l’organització amb la reducció de les emissions de CO2, ja que la lluita contra el canvi climàtic és una qüestió que no es pot limitar per territoris.

Per a incrementar el tant per cent d’energia renovable al país, FEDA té un pla d’acció d’inversió en infraestructures de producció verdes, amb el parc eòlic del pic de Maià com a prioritat, ja que tindria un gran impacte en el global de la producció nacional, i permetien incrementar l’autosuficiència energètica, que és una de les Claus per afrontar la situació actual del mercat de l’energia.

Una altra manera de contribuir a la producció de renovables és mitjançant les iniciatives privades, com són les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum i en el cas de les empreses, a través del Segell Llum Verda, que identifica les empreses que certifiquen el 100% de l’electricitat que consumeixen com a renovable.
Del total de producció nacional, la principal font és la central hidroelèctrica de FEDA, que ha generat 69.563 MWh/any. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT