PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

El Dia Internacional dels Gossos pigall i la seva importància

Necessiten mesos d’entrenament per poder-ho ser

Per El Periòdic

Imatge d’Arxiu d’un Gos guia.
Imatge d’Arxiu d’un Gos guia. | El Periòdic

Avui és el Dia Internacional del Gos pigall, aquell animal que ajuda a persones amb discapacitat visual severa a viure el dia a dia amb la major normalitat possible i viure de forma més independent.

Els gossos pigall han de tenir un caràcter dòcil i equilibrat en general. Les primeres proves es realitzen quan el gos és un cadell, siguin psicològiques o físiques, ja que les proves de salut tenen una gran importància per a que el gos pugui estar al costat del seu humà durant el temps més gran possible.

Hi ha diferents races que són conegudes com a gossos guies, com poden ser el labrador retriever per les seves bones qualitats; a més dels pastors alemanys, els caniches gegants, tot i que les races mixtes també són adequades.

Procés d’ensinistrament/ Un cop que el cadell ha superat les primeres proves de caràcter, sol anar a una família d’acollida per a sotmetre’s a una socialització exhaustiva, on veurà a altres gossos, pujarà a transports públics i es relacionarà amb infants. Si amb tots aquests estímuls mostra instints de caça o de timidesa, el gos abandonarà l’entrenament, ja que la vida de la persona cega podria estar en perill.

Cal destacar a més, que després d’un any el gos va amb un entrenador professional de gossos durant sis mesos per un ensinistrament exhaustiu. Finalment, el gos entrenarà amb el futur propietari, on aquest últim elegirà el gos i es podran conèixer els dos, per a després viure junts. Tot i així cal destacar que l’aprenentatge no acaba llavors, ja que un gos guia necessita un entrenament personalitzat durant tota la vida per poder ajudar al seu amo.

Accessibilitat a Andorra/ Aquest només és un exemple perquè les persones invidents del Principat puguin fer vida normal. Tot i que les lleis del país reconeixen que totes les persones haurien de tenir el dret de tenir una llibertat i dignitat possible, són molts els problemes que les persones amb discapacitat visual poden tenir durant el dia a dia. Un exemple són els semàfors, ja que la majoria no estan adaptats a les persones cegues. Així doncs, són molts els semàfors que no fan cap classe de soroll quan es posen en verd, i aquelles persones que ho necessiten no poden tenir la llibertat que necessiten en sortir de casa. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT