PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els comuns aposten per promoure un ús raonable de l’aigua potable

Els cònsols iniciaran «el més aviat possible» la recollida de dades relacionades amb l’habitatge

Per Anna Mencos

Reunió de Cònsols al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Reunió de Cònsols al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. | Comú d’Andorra la Vella/ Tony Lara

Els set cònsols majors del Principat van acordar ahir al matí a Andorra la Vella, la posada en marxa d’una campanya ciutadana per a promoure un ús responsable de l’aigua potable. El cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, un dels portaveus de la trobada d’ahir al matí al Centre de Congressos, va explicar que tot i que en aquests moments els dipòsits parroquials tenen ara mateix aigua suficient per abastir a tota la població del Principat, «el que volem és traslladar aquest missatge que cal fer un consum responsable de l’aigua per evitar que s’hagin d’aplicar mesures més dràstiques en el futur», explicava el cònsol major.

Aquesta campanya conjunta entre tots els comuns, és una mesura perquè es perdi el mínim d’aigua possible en tota la xarxa de distribució, «el que volem és reduir el consum final de l’aigua», explicava Astrié, tot afirmant que ja s’estan duent a terme diferents accions per invertir en la millora de l’eficiència de la xarxa potable i per a reduir al mínim les pèrdues i també sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i deixant clar que el que es vol és fer una modificació o una aposta per part de tots els comuns per a «prendre consciència primer que l’aigua cada cop n’hi ha menys, que també s’hi destina un cost a tractar-la, i finalment que potser ens hauríem de plantejar buscar altres fonts o captacions si la situació s’agreuja».

Pel que fa al tema de l’habitatge, els comuns començaran tan aviat com es pugui la recollida de dades relacionades amb la vivenda, que es gestionaran a través del Sistema d’Informació dels contractes d’arrendament (SICAR). El cònsol major va explicar que en els pròxims dies es posaran en contacte amb l’Institut Nacional de l’Habitatge per accelerar o simplificar tots aquests tràmits que caldria fer d’ara endavant perquè sigui més àgil per a la ciutadania però també des del punt de vista administratiu. «Volem parlar amb l’Institut per veure si podem posar alguns mitjans que agilitzin tots aquests mecanismes. La problemàtica de l’habitatge afecta a tothom. Volem simplificar els tràmits al màxim, i això permetrà una velocitat més gran en el sistema», explicava Astrié.

El registre de contractes de lloguer és una eina de treball prevista a la Llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge i aportarà informació que serà necessària perquè les institucions disposin dels indicadors sobre la situació real del mercat.

En la reunió també es van presentar les conclusions de l’estudi d’enginyeria d’aprofitament de la biomassa forestal. En aquest sentit, els comuns volen proposar, juntament amb el Govern, un projecte nacional d’aprofitament de la fusta i la biomassa per a treballar la gestió forestal i minimitzar al màxim el risc d’incendi. 

Aquests són dos eixos que preocupen als Comuns «ja vam viure l’any passat un episodi de sequera i d’incendis. Amb aquest estudi pretenem treballar de forma conjunta amb la gestió forestal» manifestava Astrié.

Finalment, el cònsol major va explicar que s’ha facultat el Comú d’Escaldes-Engordany a licitar un nou concurs per a gestionar el forn incinerador del cementiri de La Plana, la concessió del qual ha finalitzat després de cinc anys. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT