PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Nombroses activitats a Sant Julià de Lòria pel «Mes Canòlich»

En l’acte d’ahir es van presentar les diferents activitats, així com l’inici de les gravacions del curtmetratge «Tirites»

Per Alex Montero

La cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, i el rector de la parròquia de Sant Julià, mossèn Pepe Chisvert, durant la roda de premsa d’ahir.
La cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, i el rector de la parròquia de Sant Julià, mossèn Pepe Chisvert, durant la roda de premsa d’ahir. | Comú de Sant Julià de Lòria

Els actes de celebració dels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Sant Julià de Lòria continua endavant amb el «Mes Canòlich», el qual s’iniciarà el pròxim 1 de maig i clourà el 27 del mateix mes, amb el seu tradicional aplec.

Així ho van explicar ahir la cònsol menor laurediana, Mireia Codina, i el rector de la parròquia de Sant Julià, mossèn Pepe Chisvert. «Des d’ambdues administracions s’han organitzat tot un seguit d’activitats que se sustenten sobre cinc dimensions: la religiosa, la cultural, l’esportiva, l’educativa i la social», va explicar Codina. 

Les activitats s’iniciaran, d’aquesta manera, la tarda de l’1 de maig amb la presentació del llibre «Petita història de Canòlich», a les 18 hores; un repic de campanes a l’església parroquial, a les 19 hores; i una missa presidida per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, on tornarà a l’església una talla amb fusta policromada original de la Mare de Déu de Canòlich, la qual ha estat custodiada fins el dia d’avui per la família Marfany.

Seguint aquesta línia, dimarts 9 de maig es donarà pas a la presentació de la nova litografia de la Mare de Déu de Canòlich, a càrrec de l’artista Sergi Mas, i a la presentació de l’auca de Canòlich amb color, organitzada per Càritas parroquial. L’acte tindrà lloc a les 18 hores, a la sala Sergi Mas de Casa Comuna, i la litografia es posarà a la venda a un preu de 50 euros per tal de recaptar fons per a la fundació, a més de comptar amb la signatura original de l’artista. Càritas també posarà a la venda unes banderoles de Canòlich, a un preu de 10 euros. 

L’exposició «Clixé de Canòlich» protagonitzarà la jornada de dijous 18, també a la sala Sergi Mas i amb la possibilitat de poder-la visitar fins al dissabte 1 de juliol. En ella, es podran trobar una sèrie de fotografies històriques de diferents anys de l’aplec de Canòlich, combinades amb càmeres fotogràfiques de la col·lecció personal de Fernando Herrador. 

Finalitzades totes aquestes activitats, es donarà el tret de sortida als actes més especials, començant amb el dia 20 de maig. A partir d’aquesta data, el comú obrirà per tercer any el Santuari una setmana prèvia a l’aplec, per tal que qui ho desitgi pugui pujar a veure a la Verge. «És una de les coses bones que han quedat de la Covid i pensem que serà quelcom que quedarà consolidat a la parròquia», va assenyalar Mireia Codina.

El mateix dia 20, es  preveu la pujada de geganters de Sant Julià al Santuari per a celebrar el seu 40è aniversari. Un acte què més tard seguirà amb la pujada amb bicicleta fins al Santuari i el contacontes «En Pere Peixet», el qual acollirà la Biblioteca Comunal Universitària a partir de les 11 hores.

Els actes més eclesiàstics tampoc faltaran en el «Mes Canòlich» i és per això que del 22 al 27 de maig se celebrarà la «Setmana jubilar». Una celebració que comptarà, el dia 22, amb una missa per als lauredians majors de 65 anys al Santuari de Canòlich, els quals seran traslladats amb transport sociosanitari en tractar-se de persones amb mobilitat reduïda. El 23 de maig, per contra, serà el torn d’un aplec de la gent gran, organitzada per l’associació de la gent gran de la parròquia i que comptarà amb missa, repartiment de pans i dinar popular.

Tot el recull d’activitats clourà el dissabte 27 de maig, amb la celebració de l’aplec de Canòlich. «La jornada començarà amb una aviada de coets i una missa a les 8 hores, a l’església parroquial», va comentar Chisvert. Una vegada finalitzi l’eucaristia, començarà la tradicional pujada a peu fins a Canòlich, la qual comptarà amb un guia de muntanya i amb un punt d’avituallament a mig camí. 

L’arribada al Santuari donarà pas a la benedicció i repartiment dels pans i a la tradicional missa, també a càrrec de Joan-Enric Vives. Finalment, es preveu una ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Manresa. 

Anunci del curtmetratge «Tirites» / Tot just abans de finalitzar l’acte, Chisvert va anunciar l’elaboració de «Tirites», un curtmetratge d’uns 20 minuts de durada que es gravarà aquest cap de setmana entrant. «El curtmetratge girarà al voltant dels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich i volem que sigui una experiència educativa per a explicar la seva llegenda a través de diferents generacions», va explicar el mossèn, qui també va avançar la participació de reconeguts actors com Lluís Marco o Octavi Pujades. Es preveu que la presentació es faci l’1 de juny, amb la voluntat de poder-lo presentar a un concurs d’aquesta temàtica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT