PUBLICITAT

Andorra reivindica la cultura en el dia de Sant Jordi amb roses i llibres

La plaça del Poble d’Andorra la Vella va reunir 44 parades de floristeries, llibreries i associacions

Per Sònia Lecha , Alex Montero

La Fira de Sant Jordi d’Andorra la Vella.
La Fira de Sant Jordi d’Andorra la Vella. | M.P.

El dia de la rosa i del llibre va arribar ahir a Andorra, acompanyat d’uns núvols que van donar pas a la pluja a mitja tarda. 

Les 44 paradetes que estaven a la plaça del Poble d’Andorra la Vella van valorar positivament les primeres hores del dia. Des del comerç Llibre Idees, l’Olga i la Patri van comentar que «al matí ha sigut una bogeria perquè ens ha vingut molta gent. En temes de venda, s’han venut súper bé els llibres andorrans, sobretot els  dels autors que han vingut a signar». 

Una valoració semblant va fer la Inés, de Floristeria Aqua Nova, qui fins i tot va afirmar que «hem hagut de carregar la paradeta tres cops. L’estoc que havíem previst ha superat les nostres expectatives».  

En aquesta fira, van estar presents també diferents associacions del país, com l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer (AAMA) o l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca). Des d’aquesta última, una de les membres de l’associació, la Dolors, va explicar que una de les novetats d’enguany «són unes roses fetes amb paper de diari i d’enciclopèdia per les voluntàries de l’associació, malaltes de càncer». Pel que fa a l’AAMA, una de les seves associades, la Montse, va destacar que enguany també van posar a la venda «el llibre que vam escriure en català i castellà, amb tretze relats de diferents autors sobre l’Alzheimer». 

La pluja va ser una de les protagonistes de la jornada, que va fer que disminuïssin les vendes

Tots els comerços van coincidir en la bona afluència que va haver-hi durant el matí de la diada de Sant Jordi. Un èxit que es va veure afectat per les pluges del migdia, que va fer que les vendes disminuïssin  a la tarda. «Ens hem espantat molt quan s’ha ficat a ploure al migdia, ja que anàvem súper bé», va destacar la Montse. Un fet en què també va coincidir la Inés, qui va assegurar que «des de les 14.00 hores, que és quan ha plogut, la cosa s’ha calmat una mica. Això sí, la tarda serà més fluixa que al matí». 

Les autoritats,  presents també a la Fira / Les diferents autoritats del Principat es van voler apropar també a la Fira de Sant Jordi de la capital. El cònsol major d’aquesta, David Astrié, va fer una valoració molt positiva de la festa, especialment «després d’haver celebrat diades anteriors marcades per la pandèmia o per la pluja». 

Unes paraules semblants a les que també es va referir el cap de Govern en funcions, Xavier Espot. «És el moment de reivindicar la cultura, per a promocionar i ajudar a aquelles persones que es dediquen a aquest sector». A més, també va manifestar que se celebra el dia de la rosa i del llibre, en el qual s’ha d’aprofitar per «demostrar l’afecte i l’estima a aquelles persones que ens envolten».

Espot va voler aprofitar l’ocasió per posar en relleu també la feina feta pel Govern durant aquests anys pel que fa a la promoció dels autors i editorials andorranes. Seguint aquesta línia, el cap de Govern en funcions va optar per a adquirir els llibres «Shangai Andorra», de Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent; «Andorra i la Guerra Civil Espanyola», de Pau Chica; i «El camí cap a la Constitució d’Andorra», de Josep Dallerès.

Pel que fa a Astrié, es va fer amb el llibre «Moles i molins fariners d’Andorra», de Francina Pons, el qual va ser un regal i va comptar amb la seva corresponent dedicatòria.

A favor de la cultura / Una diada més, la ciutadania ha demostrat estar a favor de donar suport a la cultura andorrana i catalana comprant i compartint llibres amb els seus éssers estimats. Un fet que ens allunya dels materialismes capitalistes i ens demostra que, per a la gran majoria, Sant Jordi continua sent i serà el millor dia de tot l’any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT