PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Demà els carrers es vestiran de vermell per a la Diada de Sant Jordi

Dia de celebració al país on les roses i els llibres són els protagonistes de la festa

Per Zaida Borrell

Diada de Sant Jordi d’anys anteriors.
Diada de Sant Jordi d’anys anteriors. | Maricel Blanch

Demà diumenge 23 d’abril se celebra la diada de Sant Jordi, un dia molt especial que omplirà els carrers de llibres i roses. Sant Jordi significa per a molts escriptors i escriptores una fita a la seva carrera, sent una data molt assenyalada; actes de presentacions, firmes o llançaments de nous llibres es multipliquen. A part dels llibres, la venda de roses també es dispara, no només per a la parella sinó també pels pares, germans o avis. Originalment, les roses eren per a les noies i els llibres per als nois, però, actualment, hem donat la volta a la tradició i tant homes com dones es poden regalar llibres o roses, independentment del sexe. 

A més el 23 d’abril és el dia mundial del llibre promogut per la UNESCO el 1995. En aquest dia, a més de l’intercanvi de roses, regalar llibres és la forma de commemorar una de les tradicions més arrelades dins la cultura catalana.

Actes/ Avui hi ha un espectacle ‘Una maleta de contes - La llegenda de Sant Jordi de veritat’ i també es fan tallers infantils al centre comercial Illa Carlemany. Demà diumenge també hi ha diversos tallers durant el dia; Fira del llibre i la rosa a Escaldes-Engordany i Fira de Sant Jordi a la parròquia laurediana. A més, es farà a la Plaça del Poble d’Andorra la Vella la Diada de Sant Jordi ‘Art i lletres’. També a la plaça del poble de les 10.00 a les 20.00 hores de la tarda, a la parada número 12 de la Fira, el Comitè d’Andorra d’UNICEF estarà present  amb una parada de llibres i roses de patchwork, organitzada pel Comú d’Andorra la Vella. Per quart any consecutiu combinaran la venda de roses presencials amb la venda d’un producte virtual.

Aquest any el ninotaire Jordi Planellas ha dedicat una postal a Unicef Andorra. A la parada hi haurà llibres de segona mà (infantils i juvenils), roses de patchwork fetes per voluntàries, postals, punts de llibres, i articles infantils de marca UNICEF. Tots els llibres a la venda són gràcies a les donacions del Col·legi Sant Ermengol i de l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma, i també d’algun particular.

Des de petits se’ns ensenya aquesta tradició i ho coneixem com el dia del llibre i la rosa. Nens, nenes, adults i avis segueixen la tradició al llarg dels anys, i així se seguirà fent sempre, ja que uns als altres ens anem inculcant aquesta preciosa i romàtica llegenda de tradició catalana reconeguda arreu del món, que va donar-se a conèixer a la ciutat de Montblanc, on va morir el drac.

Llarga tradició i llarga vida a la Diada de Sant Jordi perquè es continuï celebrant durant molts més anys, i que mai ningú s’oblidi de la història del drac, el cavaller Sant Jordi, la princesa i el roser. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT