PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra celebra la festa gran dels llibres amb més autors

Enguany són diversos els autors del país que presenten novetats literàries

Per Carmen Salas

Imatge dels autors.
Imatge dels autors. | EL PERIÒDIC

A Andorra, el dia de Sant Jordi és una jornada ben especial. Els llibres surten dels aparadors i guanyen espai als carrers per temptar als vianants àvids de noves lectures, d’autors coneguts però també de noves descobertes. La jornada és una ocasió única perquè els lectors puguin retallar distàncies amb els seus autors preferits per a demanar-los que els signin exemplars dels seus llibres preferits. Un intercanvi de mirades que agrada ambdues parts, ja que els autors no tenen moltes ocasions per a trobar-se amb els seus seguidors d’una manera tan propera ni gaudir d’un bany de masses com aquest.
Si ets dels que encara no té clar quin llibre comprar o regalar, EL PERIÒDIC ha demanat ajuda a diversos autors del país, que a més d’informar-te sobre les seves últimes creacions literàries, et volen proposar algunes de les seves darreres lectures. 

Recomanacions literàries d'autors del Principat

EVA ARASA

Al 2020 va publicar Les oliveres i altres paisatges perduts (Edicions Saloria) amb il·lustracions de la seva germana, una obra plena de nostàlgia amb la malaltia i mort del seu pare com a punt de partida. Actualment està enllestint un recull de poemes i contes.
El dia de la balena, de Melcior Comes (Editorial Univers, 2023). Quan mirem enrere i ens expliquem la nostra història, sovint identifiquem dies, moments... que marquen una fita, un abans i un després vital. Per al Martí, el protagonista, el dia que apareix una balena morta a la platja (amb tots els ressons simbòlics i poètics que us vinguin al cap) posa el punt a una infància feliç i lliure de preocupacions. La novel·la ens transporta a la Mallorca dels 90 i és un cant a l’amistat, aquelles amistats autèntiques de l’adolescència, amb banda sonora dels Pixies.
El que mai et vaig dir, de Noemí Rodríguez(Editorial Límits, 2023). La periodista s’inicia en l’aventura literària amb aquest recull de pensaments on reflexiona sobre diverses vivències mitjançant diferents generes literaris.

MARÍA CAMPILLO

Actualment està treballant en l’edició de la seva segona novel·la, seqüela de La ciudad que me estremeció (Círculo Rojo, 2022), amb publicació previsible pel proper mes de juny. Tanmateix, aquells que no hagin llegit la primera podran seguir-la  sense problemes. El seu estil és intimista, amb tocs costumistes, fàcil de llegir i on tracta temes clàssics.
La huella de una carta, de Rosario Raro (Editorial Planeta, 2017). Una novel·la d’estètica costumista ambientada a la Barcelona dels anys 60, on es fa una crítica social a la vida de les dones durant el franquisme a través de la relació que la protagonista manté amb els oients d’un consultori sentimental, mitjançant les cartes. La trama té una dosi de misteri i romanç que la fan més addictiva.
El rumor del oleaje, de Yukio Mishima (Alianza Editorial, 2011). Es tracta d’una història d’amor ambientada en una illa del Japó als anys 50. Malgrat que pot semblar contradictori, és una novel·la breu, a la qual es narra un amor entre persones de classes socials diferents en el moment del trànsit de l’adolescència a la vida adulta. Un tema clàssic que personalment me encanta.

GREG COONEN
Pròximament estrenarà la seqüela de La pífia que es dirà El llop dels Pirineus. Aquest nou thriller seguirà les aventures de Ben Brennan, que intentarà salvar la seva vida i la de la seva família en contra dels interessos dels serveis secrets xinesos i russos que volen infiltrar-se al Principat i a Catalunya mitjançant inversions estratègiques. Aquest llibre és un nou còctel de geopolítica, acció i girs. Paral·lelament continua treballant amb productors de Hollywood per adaptar La pífia a una sèrie de televisió. Aquest Sant Jordi signarà exemplars de les seves novel·les i dels seus llibres infantils sobre Andorra a la plaça del Poble d’Andorra la Vella.
Les ànimes sordes, d’Albert Villaró (Editorial Medusa). Aquest llibre, que és una paròdia de determinades persones i situacions d’Andorra, m’ha fet riure i m’ho he passat molt bé llegint-lo. Felicito Medusa per haver fet l’aposta de reeditar aquesta obra, que no envelleix, i d’oferir-nos-la per aquest Sant Jordi.
El camí cap a la Constitució d’Andorra, de Josep Dallerès (Anem Editors, 2023). Deixeu-vos temptar per aquest llibre amb pròleg de l’ex síndica general Roser Suñé, on l’autor ens acosta als anys del procés constituent del país.

JORDI COROMINAS
El filòsof i expert en religions va presentar al passat gener Entre els déus i el no-res (Fragmenta, 2023), un assaig (de lectura fàcil) que vol ser un mapa per orientar-nos davant la complexitat de les qüestions relatives a la fe. Sens dubte, un llibre imprescindible per posar una mica de llum a conceptes com l’espiritualitat, la religió i l’ateisme.
Pensaments i opuscles, de Blaise Pascal (Editorial Adesiara, 2021). Amb traducció i edició de Pere Lluís Font, es tracta, sense cap mena de dubte, de la millor edició d’aquest clàssic del pensament. El Pere Lluís Font hi ha dedicat pràcticament tota la vida, i ha convertit aquesta traducció catalana, elegantíssima i molt curosa, en una referència mundial fins i tot a França.
Aquesta foscor en que confio, de Joan Casañas (Editorial Claret, 2023). Obra corprenedora on se’ns mostra la trajectòria d’un home que va omplir el silenci d’accions completament coherents entre la seva vida i una confiança embolcallada en el silenci. És alhora l’homenatge a una vida dedicada als més pobres i a denunciar tota avinença entre el poder i la religió.
 

ESTER FENOLL

L’any passat, i després de 10 anys de silenci literari, va presentar el seu quart treball, Verano en la recámara (Aloma Editors, 2022), on parla del paradís de la infància, i que compta amb la col·laboració del pintor i dibuixant Perico Pastor.

L’amistat, de Simone Weil (Hermida Editores, 2020). La filòsofa, activista i política francesa parla de conceptes vinculats a l’amistat com l’amor i la distància, expressats amb un llenguatge poètic. La seva lectura ajuda a endinsar-se en el ric i complex univers de l’autora.
Elogi de l’ombra, de Junichirô Tanizaki (Angle, 2006). Es tracta d’un assaig de Junichiro Tanizaki del 1933 on reflexiona entre algunes diferències entre Orient i Occident pel que fa a elements culturals i com aquestes es desdibuixen degut a la modernització del Japó, iniciada al 1868. Segons la teoria de l’autor, a l’Occident predomina  la claror, i al Japó, la foscor, una contraposició que afecta inevitablement la vida.

LUDMILLA LACUEVA

Al 2021 va publicar Olor de difunt (Ed. Llibres del delicte), novel·la de suspens ubicada a Andorra i novament protagonitzada pel comissari Cerni Llop i l’exbatlle Climent Masoliver, i amb la qual l’any passat Lacueva va guanyar el premi de millor novel·la en la desena edició del festival València Negra.

Homes i dones de Canillo, als auficis!, de Robert Lizarte (Anem Editors, 2022). Un llibre imprescindible que documenta la història de les campanes de Canillo. Les campanes regien la vida de la població marcant uns tocs reconeixibles que podien ser festius o donar l’alarma en cas de perill. Un recull d’investigació molt rigorós i interessant que ens revela un patrimoni excepcional.
El que mai et vaig dir, de Noemí Rodríguez (Editorial Límits, 2023). L’autora ens endinsa en un món de reflexions a través de moments de la vida que ha viscut i que fa que ens plantejar fets de la nostra vida diària. Tot plegat, sentiments compartits i vivències que ens fan avançar. Un llibre de capçalera per llegir lentament i degustar cada fragment.

CARLES RIBÓ

Carles Ribó acaba de presentar el seu primer recull de poesia, Cendra batuda pel vent (Anem Editors, 2023), poemari guardonat a la 43a Nit literària Andorrana amb el Premi Grandalla 2021.

Les ocultacions, d’Anna Gual (Edicions Proa, 2022). Premi Miquel de Palol 2022. És un llibre impactant, que intenta posar llum als misteris de l’existència: «il·lumina’m/allò que no veuré mai». Els poemes recorren els llocs ocults de l’autora (com l’infant que no va arribar a néixer) en un diàleg intens entre l’escriptura i la vida: «Hi ha certes coses/que s’han d’amagar;/les altres també».
Alfabet de l’ombra, de Joan Graell (Pagès Editors, 2022). Premi Benet Ribas de Poesia 2022. És un recull de poesia arrelada al nostre Pirineu, amb uns versos forjats en la natura: «Sagna el roquissar/sota les ruïnes/de la llum», i una mirada poètica cap a dos paisatges del passat: un de remot i un altre més proper.

NOEMÍ RODRÍGUEZ

La periodista andorrana acaba de presentar El que mai et vaig dir (Editorial Límits, 2023), una antologia de vivències personals sobre les quals reflexiona mitjançant diferents gèneres la poesia o els microrelats.

Sontag. Vida y obra, de Benjamin Moser (Anagrama, 2020). Tot i que no és una novetat d’aquest any, és un llibre més que recomanat per aquelles persones a qui els agraden les biografies, així com per qualsevol lector o lectora que vulgui arribar al fons de la vida d’una de les intel·lectuals nord-americanes més fascinants, esquives i rellevants del segle XX.
La Torre dels Russos, de David Gálvez (la Breu Edicions, 2023). L’estic llegint i no he decidit encara si m’agrada molt o moltíssim. I mira que és poc convencional! Barreja d’estils, recursos i petites peces inclassificables que semblen no tenir res a veure però que t’acaben explicant -o no- una història tan nostra com desconeguda. Ideal per lectors juganers.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT