PUBLICITAT

Bartumeu, Martí, Nomen i Lozano inicien la cursa electoral del 3-A

  • ApC decideix presentar una candidatura nacional, ampliant fins a quatre els aspirants a cap de Govern
M. RODRÍGUEZ / J. R. BAIGES / I. ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Eusebi Nomen atén els mitjans de comunicació després de presentar la quarta llista nacional, ahir al migdia Foto: TONY LARA

Finalment, seran quatre els candidats a cap de Govern a les eleccions generals anticipades del pròxim diumenge 3 d'abril. Si bé al tancament de l'edició d'ahir, el nombre de llistes segures es limitava a tres –PS-Ara Futur, Demòcrates per Andorra (DA) i Verds d'Andorra–, pocs minuts abans que acabés el període per inscriure les candidatures, Andorra pel Canvi (ApC) va decidir concórrer a nivell nacional. Així, mentre que a les set parròquies hi haurà una lluita entre PS i DA –a Sant Julià, els competidors als socialdemòcrates seran d'UL– a nivell nacional hi haurà quatre candidats: Jaume Bartumeu, Antoni Martí, Eusebi Nomen i Isabel Lozano.

Els socialdemòcrates ja van presentar oficialment les seves llistes durant la jornada de dimarts, així com els objectius fonamentals i els reclams amb els quals concursaran, de la mateixa manera que els Verds van anunciar la candidatura nacional com a una aposta clara i coherent amb el seu programa electoral, que critica l'actual llei electoral pel que fa a la representativitat parroquial. Així, els focus es van situar, d'una banda, en els primers missatges per part dels Demòcrates per Andorra després de tancar files a Andorra la Vella i la Massana durant la mitjanit d'ahir, així com en els representants d'ApC, en aquest sentit per tal de conèixer el perquè de la seva presentació final.

El líder de DA, Antoni Martí, va afirmar a aquest rotatiu que la llista nacional aconseguida, així com les diferents territorials, suposen una aposta per aglutinar «el centre» i, fins i tot, donar cabuda a sectors d'esquerra atrets per aquesta centralitat, que vol sumar a tots aquells que apostin per «una altra forma de fer política». Aquesta candidatura, va afirmar Martí, «no s'ha fet en cap moment per anar contra ningú», ja que dins les línies que comparteixen tots els candidats d'aquesta formació hi ha «la voluntat de diàleg i d'evitar la crispació». L'objectiu fonamental, doncs, serà el de representar una alternativa a l'actual Govern socialdemòcrata tot apostant per la reactivació econòmica.

A més, segons Martí, la llista s'ha elaborat «en base a les idees i el programa» compartit pels diferents candidats de DA. El ja excònsol d'Escaldes i candidat a cap de Govern va ampliar que la candidatura també «mostra que tots els ciutadans som iguals», en referència a la inclusió de Sabrina dos Santos a l'últim lloc de la llista, posició tradicionalment simbòlica per al reconeixement de persones amb una destacable trajectòria. Martí va valorar positivament la «llibertat» que ha tingut a l'hora de confeccionar la llista.

ApC, una campanya «poc mediàtica» / El candidat a cap de Govern per ApC, Eusebi Nomen, va assenyalar ahir que, després del paper mostrat durant els últims dos anys al Consell General, «el votant d'ApC creurà en la gent que diu les coses clares». A diferència de la del 2009, aquesta serà «una campanya molt poc mediàtica» que se centrarà, segons Nomen, en la proposició de «solucions concretes» per tal d'aconseguir «la reactivació econòmica, que és allò que vol el ciutadà».

El líder d'ApC va afirmar que l'aposta per formar una llista també respon a la necessitat que, «un cop s'acordin les solucions que cal, hi hagi algú al Consell que controli que tot això es faci». En referència a la duplicitat de llistes a les territorials entre PS i DA, Nomen va afirmar que «calia evitar la dispersió de vot» que es va produir al 2009 amb més de dues llistes per parròquia. «A la nacional sí que es manté la proporcionalitat»,va afirmar, amb la qual cosa la candidatura que lidera té més opcions d'aconseguir representació parlamentària.

Unes eleccions a quatre bandes / En relació als anteriors comicis, hi ha dues diferències molt bàsiques. D'una banda, passar de cinc a quatre candidatures, sense la presència de Tomàs Pasqual, d'UNP, que no va aconseguir recollir les signatures ni tan sols per formar una llista territorial a la capital. D'aquesta manera, és evident que als debats i intervencions conjuntes, així com en la disposició als diferents espais informatius, hi haurà un paper superior per a tots quatre candidats.

En segon lloc, i en aquest cas un canvi especialment significatiu, hi haurà només dues llistes per parròquia. Així, les pugnes territorials seran a dues bandes, i no pas fins a quatre, com va succeir al 2009 a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany o Encamp. El vot de centre quedarà unificat a DA, mentre que els Verds van renunciar a fer candidatures territorials i també aplanaran part del camí en benefici del PS.

Aquestes eleccions estaran clarament marcades per la lluita entre Jaume Bartumeu i Antoni Martí, dos candidats a cap de Govern amb l'aval de llargues trajectòries polítiques i capaços d'atreure un electorat molt diferenciat. Ara bé, curiosament, tots dos cercaran de captar el vot apel·lant a la centralitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT