PUBLICITAT

Escaldes Engordany

La lectura o com endinsar-se a un món nou pel dia de Sant Jordi

Donem un cop d’ull a les llibreries a pocs dies de la data assenyalada

Per Joan Jiménez, Maria Lozano

Exemplars de la llibreria Llibre i Idees
Exemplars de la llibreria Llibre i Idees | Maria Lozano

Com cada 23 d’abril, centenars de persones s’inunden de l’esperit  que prové d’una data tan assenyalada en la nostra cultura com és la diada de Sant Jordi.  I d’aquesta data en traiem dos eixos principals igual d’importants: la rosa i el llibre. 

La rosa és el fruit de la sang del drac en la llegenda mil·lenària, que és regalada per a transmetre l’amor i la fraternitat enmig d’una festivitat que evoca a aquesta classe de sentiments. Per altra banda, el llibre, objecte que ressalta la transmissió de coneixement i cultura a aquell a qui si li regala, que també es pot traduir com una demostració d’amor i afecte al pròxim. 

I és que un llibre no només és un regal ordinari, sinó que una bona lectura evoca a un món, uns personatges i uns sentiments totalment nous, fins al punt que regalar un llibre equival a atorgar una invitació a un viatge totalment nou, desconegut, per conèixer i que pot fer aprendre coses d’un mateix que potser no coneixia. 

Aquests mons de fantasia no són producte d’un disseny sense arquitecte. Podem gaudir d’aquestes experiències màgiques gràcies a formidables autors que han destinat gran part del seu temps, esforç, coneixement i creativitat a crear aquests universos que tant ens captiven. És per això que és de vital importància protegir als drets d’autoria perquè puguin continuar produint aquestes grans obres que ja formen una gran part de les nostres vides. 

Tant és important l’autor per l’obra, com els temples del saber on s’allotgen aquestes obres literàries. Ens referim a les biblioteques, aquests espais on la literatura és benvinguda a tot aquell que ho desitgi i permet, sense buscar cap tipus de benefici, gaudir de multitud d’universos a tots aquells que vulguin formar-ne part. I és així com les biblioteques des de ben petits transporten a un món màgic i compleixen la gran funció social de donar a tot aquell que ho desitgi, independentment de la seva classe, estatus, raça o cultura, l’oportunitat de somiar.  

Però, tornant a la tradició que ens regala el dia de Sant Jordi, tenim l’oportunitat  de regalar a aquelles persones que més estimem aquest món nou ple d’experiències, i les llibreries es preparen per al seu millor dia per excel·lència. De fet, Pamela Méndez, l’encarregada de la llibreria Llibre Idees, situada al centre comercial de l’Illa Carlemany, explica que «els llibres són la meva vida, gaudeixo molt de la lectura, ja que sento que viatj i visc experiències que en el meu dia a dia no visc». Tot i així, afirma que «Sant Jordi és un dia molt bonic, però no la gaudeixo gaire perquè tenir una llibreria per aquesta data és molt estressant, ja que durant la setmana prèvia hem de mirar que arribi tot l’estoc». 

Per a la llibreria de La Trenca, el dia de Sant Jordi també és un dia especial, tot i que depèn del temps: «tindrem tres parades, una a Andorra la Vella, una altra a Escaldes- Engordany i a Sant Julià de Lòria, i afirma que «tenim totes les perspectives perquè sigui un gran dia, ja que tenim una producció interessant al país», explica la llibretera Pepa Diéguez.

Nous formats de lectura/ Amb les noves tecnologies, aquests mons de literatura han ampliat els seus destins. Tenim noves comodidats per a poder viatjar a través dels llibres, ja no ens cal tenir un exemplar en físic. Tot i així, molts lectors prefereixen tocar els llibres en físic, sentir la seva olor quan s’acaben de comprar  -o tot el contrari, quan són antics- i gaudir de posar posticks en alguna pàgina per a remarcar--la, o inclús fer servir algun punt de llibre bonic o una postal personalitzada o escrita. Tot i així, els ebooks han arribat per a quedar-se, i hi ha gent que els prefereix. Tenir en una pantalla no gaire gran ni pesada tots els llibres que vulguis a l’abast de la mà i millor de preu és un luxe que només saben els que els han provat. 
Per altra banda, la sensació d’escoltar un audiollibre, que a vegades hi ha sort i el llegeix el mateix autor, mentre cadascú fa altres feines o està estirat al llit és un plaer que molta gent no vol deixar.Si fa o no fa, és el mateix plaer que començar un llibre nou  o regalar-ne un el dia de Sant Jordi a una persona estimada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT