PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El combustible és 20 i 40 cèntims més barat que a Espanya i França

A les benzineres low cost l’import és cinc cèntims més econòmic que el del país veí

Per Sònia Lecha

Gràfic de l'evolució del preu dels carburants
Gràfic de l'evolució del preu dels carburants | Estadística.ad

La situació actual de l’import del combustible és que «respecte a Espanya els nostres preus són 20 cèntims més barats i en comparació amb França són 40 cèntims», va detallar el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Asidca), David Porqueres. El president va afegir que pel que fa «a les benzineres low cost la diferència de preu amb Espanya és de cinc cèntims». Porqueres va comentar que aquestes diferències amb els països veïns, Espanya i França, són a causa de les diferents fiscalitats de cadascun. Per exemple, «a Espanya és més barat que a França perquè a França hi ha més impostos», va comentar Porqueres. En el cas d’Andorra i Espanya, és més barat al Principat perquè «nosaltres tenim diferencials fiscals». 

Durant el mes de març de 2023 el preu mitjà dels carburants ha disminuït en comparació amb el mes anterior, amb l’excepció de la gasolina sense plom de 95 octans i la benzina sense plom de 98 octans. El gasoil de calefacció ha disminuït un 9,2%, el gasoil de locomoció un 3,9% i el gasoil de locomoció millorat un 3,7%. Mentre que els preus de la benzina sense plom tant de 95 com de 98 han augmentat un 0,2%. Aquests carburants, de mitjana s’han pagat als següents preus: el gasoil de calefacció a 1,016 euros, el de locomoció i locomoció millorat a 1,378 i 1,413 euros respectivament. I respecte a la gasolina sense plom de 95 s’ha pagat a 1,459 euros i la de 98 octans a 1,519 euros. 

L’esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna va provocar una revolució en l’aprovisionament de productes, tant del carburant com de qualsevol matèria prima. «Davant d’això, van haver de crear-se circuits nous i van pujar tots els preus», va comentar Porqueres. Entre els mesos de febrer i març de 2022, coincidint amb aquest fet històric, va haver-hi una escalada en els preus del combustible. A Andorra el punt més àlgid del preu del carburant va ser l’última setmana del mes de juny del 2022. A més a més, «coincideix que aquella setmana va ser on el preu del barril estava al punt més alt, concretament a 126 dòlars», va detallar Porqueres. 

Si es fa la comparació del preu actual del combustible amb l’import que hi havia l’última setmana de juny del 2022, «els carburants de locomoció estan al voltant del 20% mentre que pel que fa a la calefacció estem en un 30% menys», va explicar el president de l’Asidca. Des d’aquesta setmana els preus van anar a la baixa, però aquest import no va disminuir linealment. «Hi ha setmanes que puja i altres que baixa, però la tendència és que ha anat a la baixa fins a la situació que estem avui en dia», va detallar Porqueres. 

Les variacions del cost entre països ve provocada pels diferents fiscals de cadascun.

Pel que fa a la comparació dels darrers dotze mesos amb el mateix període de l’any anterior, el gasoil de calefacció ha augmentat un 46,2%. El gasoil de locomoció i el de locomoció millorant han augmentat un 37,9% i un 37,1% respectivament. Respecte a la gasolina sense plom de 95 octans ha tingut un preu mitjà d’1,576 euros i una variació del 22,4%. Mentre que la benzina sense plom de 98 octans s’ha pagat, de mitjana, a 1,576 euros i ha augmentat un 21,4%.

PUBLICITAT
PUBLICITAT