PUBLICITAT

Presentació del llibre «Andorra i la Guerra Civil Espanyola»

El llibre tracta els efectes de la guerra al Principat d’Andorra

La presentació del llibre de l'autor i historiador Pau Chica, 'Andorra i la Guerra Civil Espanyola'.
La presentació del llibre de l'autor i historiador Pau Chica, 'Andorra i la Guerra Civil Espanyola'. | ANA

El Centre Cultural de la Llacuna va rebre ahir a la tarda la presentació del llibre «Andorra i la Guerra Civil Espanyola», escrit per l’historiador Pau Chica Fernández. L’acte va comptar amb la presència de l’autor i del Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Mª Solé i Sabaté, el qual ha acompanyat a Chica en aquests dos anys d’investigació i recerca.

El llibre, editat per Aloma Editors, tracta en profunditat els efectes de la Guerra Civil Espanyola (1936 - 1939) al Principat d’Andorra. Al llarg de les seves més de 700 pàgines, coneixerem com era l’Andorra que arribava a principis de la guerra immersa en un procés de transformació, el qual es veuria afectat per l’esclat bèl·lic al sud de la frontera. «Explico com va actuar el Consell General, quin va ser el paper dels andorrans, que va succeir amb FHASA, com va intervenir França o quines xarxes d’espionatge van establir-se al país», va explicar Chica.

El llibre posa èmfasi també en els més de 17.000 refugiats que durant la guerra i la postguerra espanyola van convertir Andorra en un país de pas i refugi. Precisament, aquest és el tema que tracta l’exposició «Refugiats. Andorra, país d’acollida», la qual es podrà veure a Cal Pal fins al gener del 2024. L’obra de Chica és un dels projectes paral·lels que engloba aquesta mostra, sorgida de la voluntat de la casa pairal de donar més llum i coneixement sobre les guerres del segle XX que van afectar el país.
Seguint aquesta línia, a l’obra de Chica s’analitzen també les conseqüències del conflicte més enllà del 1939 i les noves relacions que va començar Andorra a partir del febrer de 1939, amb l’Espanya franquista i amb una França a les portes de la Segona Guerra Mundial (1939 - 1945).

A més de Pau Chica i Josep Mª Solé, l’acte de presentació d’«Andorra i la Guerra Civil Espanyola» va comptar també amb la presència del comissari de l’exposició de Can Pal, Xavier Llovera, l’historiador Jordi Guillamet i l’escriptor Albert Villaró, el qual es va apropar a l’acte del llibre en representació d’Aloma Editors. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT