PUBLICITAT

163 milions d’euros per a les importacions de béns del país

Estadística va facilitar les dades obtingudes durant el mes de març

Per Alex Montero

La frontera del riu Runer.
La frontera del riu Runer. | ANA

El departament d’Estadística del Principat va publicar ahir les dades referents als objectes de comunicació del país durant aquest mes de març.

D’aquesta manera, trobem que en les importacions de béns s’han sumat un total de 163,52 milions d’euros, el que suposa una variació percentual de +10,4% respecte al març de l’any anterior. Unes xifres que venen donades a causa de la variació percentual i absoluta positiva de gairebé tots els grups que conformen els béns del país, destacant «Transport» amb un +25,8%; «Alimentació» amb el +15,1%; «Diversos», +25,1%; «Vestit i calçat» amb un +16,8%; i «Farmàcia - perfumeria» amb el +15,1%. Per contra, destaca amb una variació negativa el grup d’«Energia» amb un -12,0%. 

Pel que fa a les exportacions de béns, han sumat 63,96 milions d’euros, el que representa una variació percentual del 394,1% respecte al mateix període de l’any passat. Les partides exportades que destaquen amb una variació percentual positiva i una major variació absoluta són «Diversos» amb un +4.772,5% i «Electrònica» amb +58%. Per contra, compten amb una variació negativa les partides de «Construcció», amb un -10,7%, i «Alimentació», que es queda amb el -25,2%. Aquestes dades no tenen en compte l’exportació excepcional de la partida «Diversos», concretament del ‘capítol 97 Objectes d’art, de col·lecció o d’antiguitat’, on la variació seria en tot cas del +35,5%. 

Primer trimestre de 2023 / Seguint aquesta línia, Estadística va publicar també les dades que engloben aquest primer trimestre d’enguany. Unes dades en què el total d’importacions ha ascendit fins als 458,61 milions d’euros, amb una variació percentual del +15,1% respecte al mateix període de 2022 i que contrasta amb el +10,4% obtingut només al mes de març. Els grups amb major variació positiva tornen a ser els mateixos que durant aquest últim mes, tant en la balança positiva com negativa, exceptuant el grup d’«Industrial», que es posiciona amb el +18,9%.

S’allunyen de les xifres de març les assolides en l’apartat d’exportacions de béns, on el total d’aquestes se situa en 94,06 milions d’euros, amb una variació percentual del -60,5% i on les partides que conformen aquests béns disten molt de les d’aquest darrer més. Destaquen «Electrònica», amb el +35,2%; «Joiera», +191,8%; i «Industrial», amb el +48,8%. En canvi, la partida amb una variació absoluta negativa és sorprenentment «Diversos», que se situa en el -75,4%. En aquest cas, tampoc es té en compte l’exportació excepcional de la partida «Diversos» pel febrer i març d’enguany, on la variació passaria a ser del +25,9%. 

Últims dotze mesos / Les dades publicades també ofereixen una versió extensa de l’acumulat en els darrers dotze mesos. Aquí, les importacions arriben fins als 1.833,42 milions d’euros, una variació percentual del +24,5% respecte a l’acumulat en els dotze mesos del període anterior, en què les importacions en valor van ser de 1.473,07 milions. Sense el capítol «Energia», les importacions augmenten fins al +22,2%, una variació percentual i absoluta positiva de tots els grups vists fins ara, exceptuant la partida d’«Energia». Per primera vegada, aquesta se situa en el costat positiu de la balança i suma un +45,6%. 

En el que respecta a les exportacions de béns, l’acumulat en els darrers dotze mesos suma un valor de 223,76 milions d’euros i una variació percentual del -35,2%. Les partides amb una variació positiva i majoria absoluta són les mateixes que en el primer trimestre del 2023, sumant-se també «Transport» amb el +10,4%. «Diversos» continua sent la variació absoluta negativa més destacada i es torna a no tenir en compte una vegada més l’exportació excepcional d’aquesta partida, on la variació seria del +21,9% respecte a l’acumulat del període anterior.

Dades ajustades / Finalment, cal mencionar les importacions mensuals expressades en dades ajustades, un cop eliminades les variacions causades pels efectes del calendari i del període de l’any. Es mostra aquí una tendència a la baixa, tot i que amb valors positius en els darrers dos mesos, situant-se en un +1,6% en el mes de març. Pel que fa a les variacions intermensuals, se situa en un +2,7%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT