PUBLICITAT

Govern convoca un concurs per a frenar la crisi de l’habitatge

La intenció és rehabilitar dotze edificis amb 186 pisos a preu assequible cadascun

Vista general d’habitatges al Tarter.
Vista general d’habitatges al Tarter. | MARICEL BLANCH

El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, va fer unes declaracions envers el concurs que l’executiu va convocar per adquirir o arrendar edificis i pal·liar així la crisi de l’habitatge que travessa el país. «Des de Govern s’espera posar al mercat immobiliari uns 186 habitatges de lloguer a un preu assequible», va explicar Filloy, qui va posar la mirada en la rehabilitació d’una dotzena d’immobles en situació de desús o tancament i que els seus propietaris facilitaran per a la seva reforma. «La protecció social en habitatge no existia normalment i l’habitatge de preu assequible s’ha hagut de desenvolupar amb els organismes que posteriorment el puguin impulsar i gestionar», va esmentar Filloy, amb l’esperança així que aquestes decisions puguin «donar fruits en el futur».

Sigui per compra o sigui per arrendament, el procediment que es seguirà  per part del Govern al concurs serà el mateix. En primer lloc, es formalitzarà l’escriptura pública o el contracte d’arrendament amb els propietaris dels immobles,  i més tard s’iniciaran les rehabilitacions pertinents depenent del cas. Aquesta situació suposa que, ara per ara, encara haurà de passar una línia de temps concreta fins que aquesta sèrie d’immobles es puguin llogar.

Seguint aquesta línia, la intenció és que, a part de la iniciativa esmentada, es comenci també la construcció  de diversos edificis a diferents parròquies a un preu assequible. Destaquen, dins d’aquests, el que es preveu a l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany juntament amb el comú, el de Borda Nova o el d’Andorra la Vella. «L’edifici que es construirà a Escaldes-Engordany tindrà 36 pisos i suposarà una inversió total de prop de vuit milions d’euros», va destacar el ministre de Territori i Habitatge en funcions. 

A més, també està previst la construcció d’un aparcament, una plaça pública i l’adquisició d’un immoble a l’edifici Ribasol d’Arinsal, el qual aportarà una quarantena més d’habitatges. D’una manera més concreta, es preveu l’entrada de quatre habitatges d’una habitació, vint-i-cinc de dues habitacions, cinc de tres habitacions i dos d’ús compartit amb capacitat per a nou persones.

D’altra banda, Filloy també va voler aclarir la moratòria decretada pel Govern envers la construcció. «No ha generat una entrada massiva de projectes. En quinze dies de temps han entrat, però això és insalvable perquè sempre hi ha un termini per aprovar una llei com aquesta». Pel que fa a la sèrie de projectes que van entrar abans de l’entrada en vigor de la llei, el ministre en funcions es va pronunciar també per deixar enrere possibles rumors. «La majoria finalment no es poden tirar endavant perquè es van presentar d’una manera forçosa i no estaven ben acabats o definits». 

A aquesta nova iniciativa impulsada pel Govern en funcions cal sumar una de les altres accions posades en marxa, amb l’objectiu de més pisos de lloguer a preu assequible: posar al mercat alguns dels 6.000 pisos que es calcula que hi ha buits al Principat. «La intenció és mirar ara la casuística de cada habitatge i parlar amb els propietaris per fer propostes correctes».

PUBLICITAT
PUBLICITAT