PUBLICITAT

Comença la carrera per a substituir Pere López al PS

Salazar, Vela, Baró, Gili i Padreny són alguns dels noms que podrien sonar

Per Joan Jiménez

Gerard Alís i Pere López, durant la roda de premsa de la setmana passada.
Gerard Alís i Pere López, durant la roda de premsa de la setmana passada. | Twitter @PSAndorra

Després dels decebedors resultats que va rebre la coalició del Partit Socialdemòcrata i SDP Progressistes a les últimes eleccions generals del passat 2 d’abril, Pere López va desistir de continuar sent el líder del PS al·legant que la seva energia per continuar en la primera política és «actualment, zero». Els votants no van sentir empatia amb la proposta de López que, després de presentar-se en múltiples ocasions i a l’haver passat d’arribar a les urnes amb l’expectativa de poder arribar a ser primera força a lluitar per no ser l’última, ha sigut un gran revés pel socialdemòcrata. El PS ha assumit que és necessària una renovació que impulsi amb força un nou projecte socialdemòcrata per a Andorra. Tot i això, els vermells tenen un problema: Quin nou candidat podria suposar una renovació que aixequi la il·lusió als votants, a més de crear consens dintre de la formació? Aquest conflicte és més complicat del que es pensa, ja que es necessita una renovació del partit i és difícil tenir opcions que puguin garantir aquesta. A continuació, podem repassar alguns dels possibles noms que podrien postular-se pel canvi.

Des d’un primer moment, es podria pensar en alguns dels consellers generals que té la formació actualment. Susanna Vela i Judit Salazar són dues dones amb experiència política i amb influència dins de la formació, però podria significar un excessiu continuisme si s’acabés nomenant a alguna de les conselleres. Així i tot, si alguna aconseguís un consens generalitzat i sabes entendre quin tipus de renovació requereix el partit de cara a les parroquials, podria ser també una opció a tenir molt en compte.

Per l’altre costat, Pere Baró, substitut de López al Consell General, podria postular-se per a succeir a aquest, també com a líder del partit. Tot i ser relativament més novell que Vela i Salazar, podria atorgar frescor a la formació socialdemòcrata amb la bandera de la joventut com a pilar mestre, efecte que ajudaria a la renovació del partit.

També va sonar la idea de recuperar figures de pes que ja no formen part del projecte. Rosa Gili, actual cònsol d’Escaldes-Engordany, o Roger Padreny, conseller general fins fa poc temps, són opcions a tenir en compte i que podrien donar impuls al projecte. Així i tot, s’han de tenir en compte les exigències que demanarien per tornar i liderar el partit, a més que la formació accedeixi a tornar a obrir les seves portes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT