PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els bancs tanquen el 2022 amb 113 milions d’euros de benefici

Un any marcat per les operacions de MoraBanc i Crèdit Andorrà i l’increment de l’interès del BCE

Per El Periòdic

Gràfic sobre la taxa d'atur
Gràfic sobre la taxa d'atur | Estadística.ad

La banca andorrana tanca l’exercici 2022 amb un resultat agregat de les tres entitats bancàries de 113 milions d’euros. En un any marcat per les operacions corporatives de MoraBanc i de Crèdit Andorrà, per l’increment dels tipus d’interès per part del BCE i per una forta inflació, la banca creix un 16% en beneficis, però també en volum dels recursos gestionats de clients fins a un 3,3% fins als 63.691 milions d’euros. 

El model de negoci de les entitats demostra la seva resiliència i sostenibilitat. El conjunt dels tres bancs presenten una rendibilitat (ROE) del 7,62% en línia amb la rendibilitat mitjana de les entitats europees (dades de l’EBA, tercer trimestre del 2022), incrementant 158 punts bàsics respecte del 2021, un 6,4%. La rendibilitat del negoci sobre els actius, mesurat pel ROA, assoleix el 0,69%, millorant la seva posició respecte del 2021, un 0,60%, i per sobre de la mitjana europea. 

Durant el 2022, la pujada de tipus d’interès, d’una banda, ha rendibilitzat l’activitat tradicional de concessió de préstecs i ha empès el benefici, però per l’altra, les operacions corporatives, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les inversions tecnològiques han continuat pressionant els resultats del sector. La rendibilitat de l’àrea és clau per poder donar confiança als mercats i afavorir el creixement econòmic nacional. 

Fortalesa del sector bancari/ La banca andorrana manté la seva solidesa amb una bona capitalització de les entitats amb una ràtio de solvència CET1 (phase-in) del 15,76% a 31 de desembre de 2022 al 17% a 31 de desembre de 2021, per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 14,8% segons dades de la EBA del tercer trimestre del 2022. Aquesta ràtio s’ha vist afectada per les operacions corporatives que hi ha hagut a la plaça. Les operacions corporatives tant en l’àmbit nacional com internacional permeten generar creixement dins i fora de les fronteres andorranes i disposar així d’un sistema més eficient, més sòlid i amb més capacitat de resposta per als clients. 

La ràtio de liquiditat (LCR) és del 201%, molt superior al mínim del 100% fixat pels reguladors europeus i superior a la mitjana dels bancs europeus que és del 162% al tancament del tercer trimestre del 2022. La ràtio de morositat, tot i l’increment de l’euríbor, continua amb la seva tendència a la baixa fins al 3,3% a tancament del 2022 , un 3,7% el 2021 i un 5,32% al 2019. Aquestes xifres són un avançament dels tancaments que han de ser revisats pels auditors i aprovats pels òrgans d’administració de cada entitat. 

La banca empeny el creixement econòmic/ El sector ha acompanyat el creixement de l’economia andorrana durant el 2022 amb un model de banca de proximitat, propera a la clientela. En un entorn d’inflació alta, el sector ha intensificat la seva acció per ser prop dels projectes de les persones, empreses i institucions. Si bé la xifra total d’inversió creditícia s’ha mantingut estable al voltant dels 5.000 milions d’euros, s’han formalitzat 702 noves hipoteques a famílies que sumen un import total concedit de 375 milions d’euros el que representa un 12% del PIB. 

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, va destacar que «les entitats andorranes tenen una posició de capital sòlida amb unes ràtios de liquiditat superiors a la mitjana de la banca europea. Els bancs andorrans acompanyen el creixement de l’economia amb 1.000 milions d’euros d’operacions de finançament noves constituïdes durant el 2022».

PUBLICITAT
PUBLICITAT