PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra la Vella tornarà a viure la màgia de les falles valencianes

La festa se celebrarà el cap de setmana del 14,15 i 16 d’abril

Per El Periòdic

El cònsol menor d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, en la presentació de la festa.
El cònsol menor d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, en la presentació de la festa. | M. F.

Andorra la Vella tornarà a viure la màgia de les falles el cap de setmana del 14, 15 i 16 d’abril. Ho farà de la mà de l’Associació Fallers pel Món, que després de l’experiència del 2019 ha decidit tornar al Principat per celebrar un seguit d’actes que coincideixen amb el seu desé aniversari. 

«Normalment, no repeteixen mai, però ho han volgut fer així perquè Andorra i Andorra la Vella per als valencians és un lloc on se senten molt a gust i és un dels turistes que més aporta i més fidel» al país, així ho va explicar el cònsol menor de la capital Miquel Canturri, qui també va voler emfatitzar el retorn econòmic que tindrà aquell cap de setmana amb els més de 3.000 valencians que es desplacin al Principat.

De la mà dels Fallers pel Món es podràn viure actes tradicionals com la cercavila i l’ofrena floral a la verge dels Desemparats, en què es triplicarà la participació respecte del 2019; la despertà, la desfilada de moros i cristians, la «mascletà» i la «cremà» de la falla l’Estoreta i la falla gran.

El president de l’Associació Fallers pel Món, Jose Amores, va destacar que en aquesta edició prendran part un miler de persones més que ara fa quatre anys i va subratllar que s’ha decidit tornar al Principat per l’acollida que van tenir i per com va gaudir la gent que va venir. De fet, van obrir les places per al desplaçament a principis d’octubre i en quinze dies ja s’havien exhaurit.

Durant tres dies, Andorra la Vella viurà de ple la festa valenciana, que arrencarà el 14 d’abril amb un concurs de paelles. El dissabte 15 hi haurà la crida des del balcó de la casa comuna a dos quarts de dotze del matí que anirà seguida de l’actuació dels castellers d’Andorra. Després es farà una fideuà popular a l’aparcament del parc Central i arrencarà la cercavila d’ofrena floral. A les vuit tindrà lloc una missa a l’església de Sant esteve i posteriorment hi haurà un castell de focs. La nit acabarà amb una discomòbil  a l’envelat del parc Central. L’endemà, la jornada arrencarà d’hora amb la ‘despertà’ a les nou del matí i amb una desfilada de moros i cristians. A les dues del migdia se celebrarà la ‘mascletà’ i a dos quarts de tres hi haurà una paella popular. A dos quarts de nou hi haurà la ‘cremà’ de la Falla l’Estoreta i de la falla gran.

El pressupost amb què compta Fallers pel Món per dur a terme aquesta festa és de 350.000 euros i l’aportació del comú d’Andorra la Vella s’eleva a 30.000-40.000 euros, ha destacat Canturri. El cònsol menor ha defensat aquesta inversió perquè es tracta d’un cap de setmana en què hi haurà moltes persones que vindran de València i això «aporta molt».

També ha puntualitzat que com que la música és «molt important» en aquest esdeveniment hi haurà quatre xarangues que viatjaran a Andorra, dues més que ara fa quatre anys. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT