PUBLICITAT

Majoria absoluta per a DA

PS-X’Ordino i Andorra Endavant exemplifiquen el no a Grifols a la parròquia ordinenca

Per Alba Cladellas Riera

Xavier Espot votant a Escaldes-Engordany.
Xavier Espot votant a Escaldes-Engordany. | Demòcrates

En les últimes eleccions, les de 2019, Demòcrates va guanyar les eleccions, però va ser una victòria amarga, ja que van necessitar pactes per poder governar. Aquesta vegada, la formació liderada per Xavier Espot ha aconseguit la majoria absoluta amb 16 dels 28 escons.

Totes les parròquies són taronges excepte la laurediana que se l’ha endut Concòrdia. Per tant, DA s’imposa a Canillo, on era l’única formació que havia presentat llista, a Encamp convencent a 1.304 electors, més de la meitat, a Ordino amb 585 vots, a la Massana on la coalició de Ciutadans Compromesos i Demòcrates s’ha imposat amb 1.015 vots, un 47,72% dels vots, a Escaldes-Engordany un 40,44% i a Andorra la Vella un 32,77%, 1.665 vots davant els 1.502 de PS SDP+. A la capital, Demòcrates ha assolit la victòria que esperaven després d’haver perdut la parròquia a les últimes eleccions per dotze vots. Andorra la Vella, un feu tradicionalment socialdemòcrata també ha caigut de la banda taronja.

A Espot el segueixen Cerni Escalé i Pere López, aquest últim sense representació a cap parròquia. En la seva intervenció ahir a la nit, López va felicitar la formació Demòcrata per la victòria i va assegurar que el «vot del canvi s’ha dispersat», referint-se a parròquies com Ordino, on el vot anti Grifols s’ha dividit entre PS-X’Ordino i Andorra Endavant, ja que els primers van sumar 528 vots i els segons 235, i DA en va treure 585.

La nit va començar amb sorpreses. Primer amb la irrupció de Concòrdia com a segona força, sent la primera vegada que concorria a unes eleccions i desbancant l’aliança socialdemòcrata i progressista de la seva històrica posició. La formació liderada per Cerni Escalé ha obtingut cinc escons, i ha arrasat a Sant Julià de Lòria amb 1.130 vots, convencent els votants orfes de Terceravia i Unió Laurediana que no s’han presentat a aquests comicis. La segona sorpresa va ser la majoria absoluta de DA i, les altres dues, les més amargues de la nit se les van endur Josep Maria Cabanes, amb Liberals fora del Consell i Acció, que només treu l’escó de Marc Magallón per Escaldes-Engordany per efecte del pacte preelectoral amb Demòcrates i deixa Judith Pallarés fora.

L’enquesta publicada per l’Àrea de Recerca i innovació (ARI) es va quedar curta amb els resultats electorals, ja que no va fer justícia al resultat aconseguit per Concòrdia, i tampoc preveia una majoria absoluta de Demòcrates. De fet, situava DA com a llista més votada amb un 41,72% dels vots, com a segona força posaven a PS SDP+, com a tercera a Andorra Endavant i molt allunyada del resultat conegut aquesta nit, a Concòrdia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT