PUBLICITAT

La Massana es rendeix davant el 47,42% de vots de Demòcrates

Carles Naudi i David Montané fan seva una victòria amplia i sense sorpreses

Per Alex Montero

Ciutadans Compromesos guanya per tercera vegada a la Massana.
Ciutadans Compromesos guanya per tercera vegada a la Massana. | ANA

La llista territorial de Ciutadans Compromesos + Demòcrates va guanyar a la Massana, amb una victòria amplia i sense sorpreses per cap dels presents. Carles Naudi i David Montané, representants del partit taronja, van emportar-se el triomf amb un 47,72% dels vots, o el que és el mateix, 1.051 votants que es van decantar per la formació política enfront del total de 2.127 parroquians que van apropar-se a les urnes per dipositar el seu vot. 

Allunyades van quedar les altres dues formacions que es presentaven a la candidatura parroquial, PS SDP+ i, per la seva banda, Acció + Independents. Mentre que el partit liderat per Pere López a la nacional es va apoderar del 27,55%, la formació blava va quedar a la cua amb el 24,73%. Una situació reflectida a través dels 586 ciutadans que van inclinar-se per la formació socialdemòcrata, representada per Michel Moliné i Francisco Lizama, i dels 526 que ho van fer per la llista conjunta liderada per l’exconseller comunal Josep Fusté i Rebeca Roger.

El percentatge de participació en la parròquia tampoc va sorprendre, tenint en compte la situació general a la qual va fer front els comicis d’enguany. Amb un percentatge de votants del 71,37%, la Massana va veure ahir com el total d’electors de la parròquia descendia un -2,35% respecte a les passades eleccions, el 2019. En aquelles nacionals, es van apropar a les urnes de la parròquia un 73,72% dels votants. 

Seguint aquesta línia, destaquen els 3.482 electors convocats al Comú de la Massana per exercir el seu vot. Només es van escrutar 2.487 vots, quasi mil votants menys dels esperats. Un resultat que, com bé diem, no sorprèn si tenim en compte la baixada general de les eleccions d’enguany. Així doncs, dels 2.487 vots escrutats només 2.127 van passar a una segona fase de validació, els quals més tard van compondre el mapa social i electoral que va donar la innegable victòria a Carles Naudí i David Montané. 

Desgranant aquesta participació, cal mencionar els 268 vots en blanc i els 92 nuls de la parròquia. Uns altres resultats que podrien arribar a ser sorpresos, si no fos per la tendència general d’aquestes eleccions, on deixar-se portar pel vot en blanc va ser una acció repetida al llarg de tota la jornada.  225 a Andorra la Vella, 137 a Sant Julià de Lòria, uns altres 79 a Ordino... unes dades que deixen als 268 votants nàufrags de la Massana en una xifra més, sense més valor i importància que constatar una mostra més del dubte a què s’han enfrontat una àmplia majoria dels ciutadans andorrans a l’hora de dipositar el seu vot dins de les urnes. 

El candidat electe, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, no va tardar en apropar-se als mitjans i fer les primeres declaracions, una vegada sabut el triomf de Demòcrates als comicis. Visiblement emocionat, Naudi va verbalitzar en alt l’alegria amb la qual tan ell com la formació política a la que representa van rebre els resultats electorals. «Ja és la tercera vegada que guanyem les eleccions territorials aquí a la Massana de manera consecutiva i m’emociono com el primer dia», va explicar el candidat electe del partit taronja, a més de deixar veure un cop més l’afecte tan certer que sent pel Principat. «El sentiment és molt fort, estimem molt a Andorra i la nostra preocupació pel país. Per això m’emociono tant». Una emoció, però, a la que cal afegir un component a mode de recordatori en quant a les anteriors eleccions, on Ciutadans Compromesos va obtenir el 56,13% i 1.136 vots electorals. Uns resultats que la coalició d’enguany amb Demòcrates no ha pogut  arribar, fet que no ha tret que puguin governar a la parròquia amb total tranquil·litat i sense haver de dependre de cap altra formació. 

En la mateixa línia de satisfacció, tot i la diferència més que visible de resultats, es va mostrar el candidat socialdemòcrata Michel Moliné. «Malgrat tot, nosaltres hem fet un bastant bon paper. Tot i ser dues cares noves en el paisatge polític a Andorra i a la Massana, hem aconseguit gairebé els mateixos vots que fa quatre anys amb una coalició», va mencionar Moliné.  

Ja per últim, va ser Josep Fusté qui no va voler desaprofitar l’ocasió de donar unes declaracions als mitjans reunits al comú de la parròquia. El candidat d’Acció + Independents va voler agrair en primer lloc a «aquests 526 votants que han dipositat la seva confiança amb nosaltres», a més de donar un cop a la taula i assegurar que «tot i ser un projecte nou, jove i engrescador, encara podem donar molta guerra. El nostre partit ve per quedar-se». 

Un cop finalitzat el recompte i deixant clar una vegada més el clar triomf de la coalició territorial Ciutadans Compromesos + Demòcrates a les urnes de la Massana, no està de més recordar les promeses de Naudi al debat electoral de la parròquia celebrat el passat dilluns 27 de març. Allà, el candidat electe va mostrar la seva intenció de proposar l’establiment d’una taxa finalista que gravi la compra de vivenda per capital estranger, a més de destinar aquest gravamen a crear un habitatge pels ciutadans de l’estat a preu assequible.  Una promesa que se suma a la del vial de la Massana, potser un dels temes més tractats al llarg d’aquesta campanya.

Amb la proposta d’un traçat alternatiu, a un cost molt més ajustat i amb reducció del temps de construcció, caldrà veure en els pròxims dies o setmanes si tant Carles Naudi com David Montané i la resta de membres del partit donen inici a aquests projectes i idees o si, pel contrari, es queden només en promeses llençades a l’aire sense cap tipus d’intenció de fer-les realitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT