PUBLICITAT

El Comú d’Ordino perd la consulta popular de Grifols

PS-X’Ordino i Andorra Endavant sumen més vots que DA

Per El Periòdic

Jean Michel Armengol acudint a les urnes
Jean Michel Armengol acudint a les urnes | El Periòdic

Després d’uns ajustats comicis a la parròquia ordinenca, els vots de PS-X’Ordino i Andorra Endavant sumen més que DA, tot i la victòria taronja a la parròquia. Les dues opcions, que han fet campanya en contra del laboratori P3 que la companyia catalana vol construir al Prat de la Farga, han aconseguit més vots que la formació encapçalada per Coma i Codina. La candidatura de Jean Michel Armengol i Pere Mas va estar molt a prop durant molts moments del recompte de vots dels Demòcrates, però finalment, en l’últim 20% d’escrutini, els vots van decantar-se pel partit taronja. Tot i això, la candidatura d’Andorra Endavant, encapçalada per Jordina Bringué i Eva Font, encara no competir en cap moment de l’escrutini per la victòria, va obtenir 235 vots. Una xifra que, sumada als 528 vots de PS i X’Ordino, superen els 585 vots recaptats per Demòcrates, Acció Comunal i Liberals. D’aquest resultat, es desprèn un rebuig al projecte Grifols, ja que les dues opcions que han ofert en el seu programa electoral, una negativa al laboratori P3 envers l’alternativa que defèn la idea de la construcció d’aquest i és partícip, des del Govern nacional i el Comú d’Ordino, en el procés de portar Grifols a la parròquia d’Ordino i Andorra.


Les eleccions a Ordino van estar molt ajustades en múltiples moments, que no van donar un guanyador fins a última hora. Al matí, els candidats de PS i X’Ordino, Jean Michel Armengol i Pere Mas, van acudir a les urnes per emetre el seu vot en aquestes eleccions generals. Els van acompanyar el conseller del Comú d’Ordino, Enric Dolsa, les suplents de la candidatura, Núria Fius i Bea Litago, i la socialdemòcrata Maria De La O. Els candidats han saludat a altres ciutadans que, com ells, han vingut a participar a «la festa de la democràcia», com va dir Mas en unes declaracions. El candidat de X’Ordino va descriure el dia d’ahir com un «dia de celebració», declarant que, després d’introduir el seu vot dins de l’urna, «El que sigui pel bé d’Andorra».

Així mateix, Armengol va fer una anàlisi a posteriori de la campanya, on el socialdemòcrata va posar en evidència «la fractura social que hi ha a Andorra, les dues Andorra que s’estan desenvolupant en paral·lel». A més, Armengol va comentar el fet que aquestes eleccions hagin coincidit amb un dia de festivitat com el d’ahir i l’impacte que va poder tenir en la participació. Armengol va declarar que «Penso que pel fet de convocar aquestes comicis el Diumenge de Rams, també té un impacte en molta gent i ha preferit fer un vot judicial per assegurar-se poder marxar tranquil·lament».


La irrupció del partit liderat per Carine Montaner i la seva candidatura a la parròquia d’Ordino, encapçalada per Jordina Bringué i Eva Font, ha pogut perjudicar a la coalició de PS i X’Ordino, dividint el vot en contra del projecte del laboratori P3 de Grifols, ja que amb els vots que han obtingut Bringué i Font, haguessin pogut atorgar la victòria a Armengol i Mas per un ampli marge. La suma dels vots de les dues formacions seria igual a 763 vots, superant els vots recaptats per Coma i Codina per 178 vots. L’aparició de la llista d’Andorra Endavant, un partit que, segons la seva candidata, competien contra dues formacions amb molta més experiència en l’escenari polític de la parròquia i nacional, ha perjudicat una possible victòria dels socialdemòcrates dividint el vot en contra al laboratori P3. En el recompte de l’escrutini d’ahir, Andorra Endavant no va apropar-se a poder guanyar la disputa territorial en cap moment del recompte, mentre que la coalició de PS i X’Ordino va estar molt a prop en vàries ocasions de superar a Demòcrates per Andorra, que ha aprofitat la participació d’Andorra Endavant per assolir la victòria.

Durant la seva campanya, Armengol i Mas van criticar el projecte impulsat per Demòcrates a la parròquia des de diversos punts de vista. El primer seria el risc sanitari que suposa un laboratori P3. La campanya socialdemòcrata ha ressaltat la perillositat que resideix en tenir a prop un centre que treballa amb bacteris d’alt risc sanitari, a més de l’existent possibilitat de fuga bacteriològica que posaria en perill a les persones que visquessin pròximes a aquest centre i la imatge que atorga aquest tipus de laboratoris, que podrien provocar el rebuig de nous habitants per venir a viure el país.

A més, s’ha de recalcar que el lloc escollit per a la construcció, es tracta del Prat de la Farga, una localització que se situa a molt poca distància de la Reserva de la Biosfera d’Ordino. Aquest títol va ser atorgat per la UNESCO en reconeixement del terreny com a espai d’elevat interès ecològic, biològic i cultural en l’àmbit internacional. Per aquest motiu, PS i X’Ordino criticaven la paradoxa que un laboratori P3, de les característiques ja mencionades, es construeixi en un terreny pròxim a un territori protegit per la seva biodiversitat.


A més, la negociació i l’atorgament del projecte a Grifols ha sigut també una de les múltiples denúncies de la coalició de PS i X’Ordino. En primer lloc, els socialdemòcrates van destacar, durant la seva campanya, l’absència d’un concurs públic per oferir una major transparència a l’adjudicacció del projecte a l’empresa Grifols, a més de perjudicar les opcions d’altres companyies que podrien haver presentat una candidatura més atractiva per la parròquia i per Andorra. Així mateix, Armengol i Mas van denunciar també les excessives facilitats que el Govern de DA i el Comù d’Ordino dirigit pel Cònsol Mortés, han donat a Grifols, perquè instal·lin un laboratori P3 al cantó de la reserva de la biosfera d’Ordino. Entre les facilitats, Armengol i Mas van denunciar durant la campanya electoral, varies manques de transparència sobre el projecte. Per exemple, durant els múltiples debats d’aquesta campanya, la demòcrata Coma va corregir a Armengol quan va afirmar que la inversió pública que es realitzaria per a què Grifols instal·les el seu laboratori seria de 20 milions. Coma va rectificar a Armengol i va aclarir que, finalment, serien 36 milions d’inversió pública que el Govern efectuaria, perquè el laboratori P3 sigui una realitat a Ordino. Finalment, el resultat d’aquestes eleccions deixen un missatge que va en contra del centre de Grifols.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT