PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Concòrdia venç a Sant Julià, única parròquia que se ‘salva’ de DA

La formació política liderada per Cerni Escalé s’imposa amb quasi la meitat dels vots

Per El Periòdic

Els membres de Concòrdia celebrant el resultat territorial i nacional a la seva seu.
Els membres de Concòrdia celebrant el resultat territorial i nacional a la seva seu. | Concòrdia

Sant Julià de Lòria va ser de les primeres parròquies, deixant de banda Canillo, que van acabar el recompte de vots. En aquest sentit, Concòrdia va arrassar al territori més al sud del país sent, a més, l’única parròquia que es va ‘salvar’ de DA, formació guanyadora en la resta de territoris.

Encara no s’arribava a les 09.00 hores, i ja hi havia una cua de gent davant Casa Comuna per poder exercir el seu vot, i la primera persona a fer-ho va la consellera de Cultura del comú lauredià, Sònia Carrillo. Pel que fa als candidats, els primers en deixar-se veure van ser els d’Andorra Endavant, posteriorment PS SDP +, a continuació Demòcrates+Liberals+Independents, i finalment va arribar Concòrdia+Desperta Laurèdia. Amb tot, es van convocar 4.476 electors, dels quals hi va haver un 67,56% de participació. D’aquests, 2.821 vots van ser vàlids, i quasi la meitat (1.130) van ser per a la formació liderada per Pol Bartolomé i Maria Àngels Aché. En segona posició va acabar la formació d’Helena Mas i Eva París amb 757 vots; després el partit de Gerard Alís i Josep Roig amb 538 i, en darrer lloc, 396 vots pel partit de Bianca Martínez i Marc Ferreiro.

Així doncs, la vila laurediana era una de les que més incògnites presentava per proclamar guanyador en els comicis. Més encara després de Terceravia + Unió Laurediana decidís no presentar-se, deixant encara més oberta la porta, ja que, cal recordar, gaudien d’una bona part de votants.

Com ja s’ha mencionat, Sant Julià de Lòria va ser l’única parròquia on DA+Liberals+I no va sortir elegida. Sent així, potser, la seva parròquia marcada en vermell, on cal recordar, ja va caure en les dues eleccions anteriors. 

Després de conèixer els resultats, segons informa l’ANA, Aché va manifestar que des del partit «ens esperàvem ‘donar la campanada’, però no amb un resultat tan marcat a l’alça que ens ha fet molt contents». A més, la candidata va posar en relleu que d’ara endavant «el nostre principal objectiu serà la supervisió de les tasques i la part de fiscalització» al Consell General. «Volem agrair el suport de tots els electors de Sant Julià. Han estat molt receptius amb el nostre programa i amb les nostres propostes, que han estat centrades en el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans», va afegir.

Per la seva banda, Mas va declarar que «nosaltres hem fet la feina que havíem de fer» i «els ciutadans s’han pronunciat». Tot i no haver guanyat la territorial, va indicar que «estem contents per la victòria nacional», on el seu partit va vèncer per majoria. Preguntada sobre la victòria de Concòrdia, va exposar que «ha sigut una sorpresa per tothom», malgrat que «nosaltres sempre hem dit que treballem amb respecte cap a tots els partits i, per tant, també se’ls ha de felicitar perquè han fet una bona feina».

Al seu torn, el candidat de PS SDP +, Gerard Alís, va argumentar que en aquests comicis «hi ha hagut una dispersió de vot» que la formació socialdemòcrata no ha sabut captar. Així mateix, va dir que «Sant Julià és una parròquia particular amb la vacant d’Unió Laurediana i tampoc sabíem ben bé cap a on podia anar el vot». El candidat va assegurar, a més, que es tracta d’una parròquia «conservadora» en la qual ha estat difícil «revertir aquest vot cap als progressistes». Un cop consumada la victòria de Concòrdia, Alís va afirmar que caldrà estar atent per veure si aquesta situació es torna a produir en les pròximes eleccions comunals.

Més vots envers el 2019, menys participació

La parròquia de Sant Julià de Lòria era una on més incògnita hi havia després que Terceravia+Unió Laurediana decidissin no presentar-se a aquestes eleccions. Tot i això, la coalició de Concòrdia+Desperta Lauredia va ser un dels vencedors més clars després d’aconseguir quasi la meitat dels vots i deixar entreveure, des d’un primer moment, un gran avantatge en l’escrutini.

Així, la vila laurediana a comptar amb més votants, i és que, respecte a les anteriors eleccions, l’any 2019, els electors cridats a exercir el seu vot van ser un total de 4.476, és a dir, 447 més respecte al període anterior. D’aquests, però, només hi va haver 3.024 vots, 24 més que l’any 2019, dels quals 2.821 van ser vàlids. A més, 137 van ser en blanc i 66 nuls. Tot i això, la participació va ser inferior que en les darreres eleccions. En aquest sentit, enguany la participació ha estat del 67,56%, mentre que el 2019 va ser del 70,43%, 2,87% més.

En els resultats d’enguany, ha tingut molt a veure, com s’ha mencionat anteriorment, la baixa de Terceravia+Unió Lauerdiana, els qui van ser guanyadors de les darreres eleccions, però finalment la victòria va ser per l’aliança entre Concòrdia+Desperta Lauredia.

Entrant al detall, la formació encapçalada per Pol Bartolomé i Maria Àngels Aché van vèncer després d’assolir el 40,06% dels vots (1.130). El segon lloc va ser per Demòcrates+Liberals+Independents, liderats per Helena Mas i Eva París, amb el 26,83% (757 vots), els van seguir PS SDP + amb el 19,07% (538), liderats per Gerard Alís i Josep Roig i, en darrer lloc, Andorra Endavant, liderat per Bianca Martínez i Marc Ferreiro, amb el 14,04% (396 vots).

Pel que fa als vencedors, cal destacar que durant la jornada de reflexió, Bartolomé va patir un accident practicant ciclisme. Tot i això, després dels resultats obtinguts per la seva formació, no es va voler perdre la celebració. No hi va ser des de l’inici, però al final es va deixar veure a l’acte de celebració, donada la gran fita assolida per Concòrdia, en ser l’única força capaç de guanyar uns comicis parroquials davant dels Demòcrates. «Aquesta victòria és el resultat d’un treball molt llarg. No fa ni un any que vam crear Concòrdia i ningú s’esperava que podríem arribar aquí, però la feina ben feta té els seus fruits», va assenyalar Bartolomé.

En contrapartida, en aquesta victòria laurediana de Concòrdia, es troba Helena Mas. La demòcrata és l’única cap de llista parroquial que no va aconseguir guanyar els seus comicis, ja que els seus companys de formació van tenyir de taronja la resta de parròquies. Tot i la seva alegria pels grans resultats assolits pel seu partit, la seva actuació fa que Demòcrates completi un 100% de victòria en les eleccions generals d’enguany. Així i tot, Mas compta amb el consol de la gran força política que ha adquirit el seu partit en aquestes eleccions i podrà realitzar algunes funcions per ajudar els seus companys que han obtingut un escó al Consell General.

PUBLICITAT
PUBLICITAT