PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Casal exposa les propostes demòcrates de la parròquia canillenca

Casal exposa les propostes demòcrates de la parròquia canillenca

Per Anna Mencos

El candidat Guillem Casal durant el debat electoral, ahir al vespre.
El candidat Guillem Casal durant el debat electoral, ahir al vespre. | RTVA

Ahir a la nit Radio Televisió d’Andorra va retransmetre la darrera entrevista electoral, en aquest cas corresponent a la parròquia de Canillo. Per primera vegada en unes eleccions generals, hi ha una parròquia amb una sola candidatura, la de Demòcrates + Independents representada per Guillem Casal.

La candidatura de Demòcrates + Independents ha elaborat un programa a escala nacional a més de 10 compromisos per la parròquia de Canillo. El candidat va manifestar que li sabia greu que no hi hagués més candidatures i va declarar que «sembla que la parròquia no tingui el mateix grau d’importància». Casal va presentar la llista com una candidatura amb experiència i una visió complementària de la realitat d’Andorra.

En el primer bloc, l’econòmic, el candidat va explicar que el partit durant la legislatura ha protegit els llogaters, amb accions com la renovació dels contractes de llogues i fent mesures d’incentiu als contractes. També va remarcar que es va suspendre d’atorgament de llicències als habitatges d’ús turístic. Pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea, Casal va manifestar que l’acord «ens ha d’aportar un segell de qualitat que ens ha de portar més enllà» tot afegint que suposaria una marca estable de relació «de tu a tu» entre Andorra i els països que formen part de la Unió Europea. El candidat també va manifestar que cal continuar treballant en aquest acord, però sense pressa i tenint clar quin és el moment. «Cal tancar, però en un bon moment i amb un bon acord» manifestava Casal.

Pel que fa al tema del turisme, Casal va explicar que volen un turisme de qualitat i intentar que la gent vingui també al Principat entre temporades, per aquest motiu proposen crear iniciatives, com per exemple, un festival de música clàssica.

Entrant en el bloc social, van parlar de l’encariment de vida i els salaris. El candidat de Demòcrates, va detallar que durant la darrera legislatura ja es va atendre aquesta problemàtica, augmentant el salari mínim un 22,5% al llarg dels quatre anys, passant de 1.050,4 euros a 1.285,28. També van incrementar el conjunt dels salaris fins a mitjans de l’estiu del 2022. Han fet gratuït el transport públic, i han reduït l’IGI dels productes de primera necessitat. Una altra de les propostes, és seguir augmentant el salari mínim fins a arribar al 60% del mitjà. També volen incrementar les pensions més baixes.

Casal es va mostrar agraït amb la feina dels professionals durant la pandèmia i va manifestar la falta de sanitaris. Respecte a aquest tema va comentar que és necessari fer atractiu el país per cridar l’atenció de nous metges. El candidat Demòcrata va explicar que han intentat fer avançar per tal de despenalitzar l’avortament i pel que fa a la legalització «cal treballar i començar la casa per uns bons fonaments, ara toca aquest pas més endavant ja veurem on arribem».

Finalitzant l’entrevista van parlar del Mirador del Roc del Quer i del Pont Tibetà de Canillo. Casal va manifestar que la parròquia és un espai turístic que permet conèixer la parròquia. El candidat va presentar propostes per millorar la mobilitat i la xarxa viària, com la millora del transport públic en la qual «intentarem desdoblar les línies perquè no passin de manera consecutiva i destinar-hi més recursos». 

Per acabar el debat, Casal va proposar construir el nou centre d’atenció primària per «poder prestar un bon servei sanitari a la parròquia». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT