PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El debat nacional torna a posar sobre la taula l’habitatge i l’encaix a Europa

El debat nacional torna a posar sobre la taula l’habitatge i l’encaix a Europa

Per Sònia Lecha , Alba Cladellas Riera

Els candidats a cap de govern durant el debat al Consell General.
Els candidats a cap de govern durant el debat al Consell General. | RTVA

El gran debat dels líders de les candidatures nacionals va tenir lloc ahir al vespre. PS SDP+ representat per Pere López, Demòcrates en la persona de Xavier Espot, Liberals en Josep Maria Cabanes, Concòrdia amb Cerni Escalé, Judith Pallarès al capdavant d’Acció i Josep Maria Cabanes per Liberals.

Va començar amb força amb les propostes dels líders de totes les formacions polítiques que concorren als comicis de diumenge. Pere López, candidat a cap de govern per PS SDP+ va destacar que els reptes del país són els mateixos que els de fa quatre anys, destacant que els joves i les classes mitjanes no veuen futur a Andorra. Va emfatitzar que ha arribat l’hora del canvi per convertir Andorra en un país on sí que puguis tirar endavant un projecte de vida, assegurant un futur digne. Xavier Espot, candidat de Demòcrates i actual cap de govern en funcions, va expressar la seva intenció de revalidar-se i lamentant que la legislatura passada ha estat difícil per la pandèmia i la crisi energètica. La candidata d’Acció, Judith Pallarés va definir el seu programa com una aposta pel benestar social. Josep Maria Cabanes, líder de Liberals, va parlar de la voluntat de construir amb seny i serenor l’Andorra del futur. Per la banda de Concòrdia, Cerni Escalé va anar en la mateixa línia i, parlant també de seny, va destacar la seva aposta per vetllar pel benestar de les persones. Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner va criticar la mala gestió del govern amb el projecte Grifols i durant la pandèmia del coronavirus. També va destacar el seu partit com aquell que fa el que diu. 

Entrant en el primer bloc, l’econòmic, Escalé va criticar l’augment de deute públic, que ha crescut de forma significativa. El deute presenta una variació dels 500 milions del 2007, als 2.300 que hi ha actualment. També va apuntar a la pujada del preu de l’habitatge. En la mateixa línia, el líder de la coalició socialista i progressista va comprometre’s a tenir entre 3.000 i 4.000 habitatges a preu assequible, que no superaran el 30-35% dels ingressos. López va assegurar que una entitat pública llogarà pisos a compte de privats. Des de Liberals, Cabanes va treure pit de la seva gestió al capdavant del ministeri d’Economia, destacant que el PIB demostra que l’economia andorrana funciona. Montaner va anar més enllà parlant d’impulsar la diversificació econòmica, una que generi llocs de treball. La cap d’Andorra Endavant va destacar que els inversors estrangers han d’invertir en pisos de luxe i no aquells que pertanyen a la classe treballadora. I, va acabar la seva intervenció criticant que la gent marxarà perquè no es pot permetre un habitatge i això provocarà una falta de personal. Espot va dir que no podem parlar de situació catastròfica i va mencionar que hi ha una part de la població amb problemes per accedir a l’habitatge o per arribar a final de mes. En la mateixa línia d’Andorra Endavant es va expressar la candidata d’Acció, demanant que es treballi en una taula de diversificació econòmica. Cerni Escalé, va expressar que la crisi de l’habitatge és una crisi relacionada amb la inversió estrangera.

A part d’habitatge, Pere López va parlar de temes que afecten la ciutadania i va presentar propostes com una rebaixa de l’IGI al 0%, rebaixar les tarifes de FEDA, situar el salari mínim en 1.400 euros i utilitzar 1.500 milions d’euros de reserva per millorar les pensions actuals. També, com ja ha expressat durant la campanya, el seu partit aposta per una Agència Tributària nacional única.

Espot va atacar la proposta fiscal del PS SDP+, assegurant que tindria un efecte neutre, i va apostar per apujar el salari mínim al 60% del salari mitjà. Pallarès va anar en la mateixa línia que el líder del PS SDP+ proposant un augment del salari mínim fins als 1.400 euros. Pocs minuts es va parlar d’altres temes, ja que de seguida es va tornar a l’habitatge de la mà d’Escalé, que va criticar que en quatre anys el preu de la vivenda ha pujat un 80%. Montaner va culpar les empreses pantalla i els seus propietaris del problema d’habitatge al Principat, assegurant que bloquegen el mercat del lloguer. 

Pere López va retreure a Espot que treballi per protegir als que paguen zero euros per fer pagar a aquells que paguen autònoms. 
Quant a mobilitat, Cabanes va suggerir un tercer carril fins a la Seu d’Urgell, i Escalé aposta per un tramvia que connecti Sant Julià amb Escaldes-Engordany.

En el bloc social, els candidats es van centrar en la salut. Pere López va lamentar la manca de professionals sanitaris al país, les llargues llistes d’espera i la falta de recursos en salut mental. Per treure pressió a urgències, va proposar organitzar el sistema extrahospitalari i dotar de més recursos humans l’atenció hospitalària. Espot, per la seva banda, va tornar a destacar que durant el seu mandat s’han fet passes importants en l’àmbit sanitari. Carine Montaner, va apuntar a la mala organització del SAAS, comparant-ho amb una piràmide invertida amb molta gent que coordina, però poca que fa la feina. A més, va criticar la falta d’infermeres i metges si ho comparem amb la gran quantitat de traumatòlegs que té el país. 

Pel que fa a educació, Concòrdia va coincidir amb la proposta de PS SDP+ en què proposa una escolarització gratuïta dels zero als tres anys.

L’últim bloc, un dels més esperats del debat, va ser el de relacions internacionals i Unió Europea en el qual, com no podia ser d’altra manera, es va parlar de l’acord d’associació. El va encetar la líder d’Andorra Endavant, demanant conservar la neutralitat històrica del país. Montaner va demanar aturar les negociacions perquè hi ha molts problemes interns que cal aturar. Va destacar que el que calen són més convenis per la doble imposició. El cap de govern, sense contestar a Montaner, va tornar a parlar de la feina feta dient que han enfortit «enormement aquestes relacions». La líder d’Acció es va mostrar favorable a l’acord d’associació amb la Unió Europea, i va mostrar-se convençuda que «mantindrà els nostres nivells de seguretat». Cerni Escalé va ser crític amb el govern, i va expressar la seva sorpresa en què Espot es posicioni i «confirmi ja l’aprovació quan les negociacions encara estan en tràmit». Seguint el fil, va remarcar la importància de tenir més informació sobre els impactes possibles i els hipotètics escenaris. Pere López, candidat de PS SDP+ , dona suport a l’acord fet amb calma i ben negociat, tot i que des de la seva formació no es volen comprometre amb el calendari com sí que ha fet Espot i critica les presses del govern per tenir l’acord tancat abans que acabi l’any. El candidat de Demòcrates, com ha anat reiterant al llarg de la campanya i abans que aquesta comencés, va voler destacar que aspiren a participar de manera «progressiva i estructurada en el mercat europeu». Va parlar d’indicis sobre el que la Unió Europea farà en la lliure circulació de persones, però sense concretar. El líder de Liberals, Josep Maria Cabanes, aposta per un referèndum vinculant i reequilibrar les relacions amb els països veïns. Tot i les diverses opinions en l’acord d’associació amb la Unió Europea, el més crític amb el govern de Demòcrates va ser Pere López, denunciant la manca de transparència en aquest àmbit, i parlant de documents amagats i ocultats per part del secretari d’estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

PUBLICITAT
PUBLICITAT