PUBLICITAT

Escaldes Engordany

El debat d’Ordino es va centrar en l’habitatge i el Laboratori P3

Per Maria Lozano

Berna Coma, Jean Michel Armengol i Jordina Bringué al debat territorial d’Ordino.
Berna Coma, Jean Michel Armengol i Jordina Bringué al debat territorial d’Ordino. | RTVA

El debat territorial d’Ordino s’ha iniciat amb el bloc econòmic, en el que el candidat de PS + X’Ordino, Jean Michel Armengol va destacar que facilitar l’accés a inversors estrangers ha provocat un efecte inflacionista en el preu dels habitatges per a residents del país. De la mateixa manera que els preus de l’energia i els aliments es veuen afectats. Armengol li ha recordat a la candidata de Demòcrates + Liberals, Berna Coma, que «fer els estudis de càrrega quan ja està engegada la construcció és començar la casa per la teulada». El candidat socialdemòcrata va comentar que Demòcrates + Liberals han fet un exercici de cosmètica política per dir molt i fer poc. En resposta, Coma, ha manifestat que el Govern ha posat en pràctica força mesures que han beneficiat la ciutadania, com ara la rebaixa del preu de l’electricitat, al qual Armengol va intervenir per recordar-li que aquest fet no és cert, ja que la llum ha pujat un 15% com a mínim.

La candidata d’Andorra Endavant, Jordina Bringué, va recordar que la parròquia ordinenca ha crescut notablement en habitatge de luxe però no en habitatge per a la gent treballadora. També va manifestar que manca dinamisme i propostes d’atracció turística per tot l’any que porti visitants a Ordino, ja que Arcalís només funciona a l’hivern. En termes de l’acord d’associació amb Europa, Bringué va recordar que la UE no fa vestits a mida i, per tant, Andorra no pot avui dia assumir el cabal legislatiu comunitari. «Abans caldria demanar en referèndum a la població si vol un acord amb Europa». Berna Coma va apuntar les bondats de la negociació que s’està duent a terme des de Govern i també que no cal córrer per tancar l’acord. Demòcrates + Liberals volen fer respectar les especificitats del país per acostar-se a una Europa que donaria moltes oportunitats a joves i empreses. Armengol va manifestar-se a favor d’establir uns paràmetres mínims per a emmarcar l’acord i així poder fer el referèndum d’acceptació amb un document a la mà que permeti donar sentit a un nou estatus del Principat dins l’espai europeu.
Berna Coma va destacar l’aprovació d’una llei de sostenibilitat per determinar la capacitat de càrrega i tenir un creixement sostenible. Uns estudis que han de fer els comuns. Per la seva banda, Bringué va recordar a la candidata demòcrata que els estudiants andorrans ja poden gaudir del programa Erasmus, tot i que Andorra no disposi d’acord d’associació.

Armengol va destacar el projecte Grifols com a un dels projectes menys clars de la legislatura demòcrata, en aquest sentit va qüestionar la forma en què s’ha portat aquest dossier des del principi, donant èmfasi al fet que s’han hagut de canviar tres lleis per sustentar el pacte de socis entre Govern i Grifols que ja s’havia signat prèviament. Bringué va denunciar que al laboratori es duran a terme manipulació d’animals vius, virus i altres agents patògens d’alt risc. També va manifestar el seu neguit per l’eventual contaminació de les aigües que s’utilitzaran a les instal·lacions. Finalment, Bringué va recordar que la farmacèutica està arruinada. Berna Coma va defensar el laboratori dient que és un centre de recerca i no un Laboratori P3, tot i que té una zona de seguretat P3. Altrament, va destacar l’alt valor afegit que representa aquest laboratori i el pol d’atracció per a empreses d’aquest àmbit. Armengol es va preguntar i li va demanar a la candidata demòcrata perquè amb un heliport hi ha hagut processos en contra i s’ha canviat fins a quatre cops el seu emplaçament, i, en canvi, pel projecte del Laboratori P3 de Grifols no s’ha fet cap consulta ni al poble ni al país. Bringué va assegurar que aquest projecte no aportarà cap benefici i que serà molt més encertat dedicar els terrenys a construir pisos socials, residències o senzillament deixar-los tal com estan.

En matèria d’habitatge Armengol va parlar de limitar la inversió en habitatge per al capital estranger i crear habitatge pública per als habitants del país. Coma va reconèixer que el problema és preocupant i trobar solucions és complicat. A més, va proposar activar ajuts urbanístics per als propietaris i que aquests posin en el mercat pisos de lloguer accessible. Jordina Bringué va suggerir el desbloqueig de pisos vuits existents.

Finalment, els tres candidats van parlar de la gent gran i les seves problemàtiques. Armengol va remarcar que des del 2018 hi ha més gent gran que infants i que l’embelliment és bastant greu. A més, va recalcar la mancança de prevenció de l’envelliment digne relatiu a les pensions. Bringué seguint la mateixa línia que el candidat socialdemòcrata i va afegir poder triar un metge referent de capçalera. Per la seva banda Berna Coma, va recomanar la figura del tercer pagador per a la gent gran i discapacitats així com la creació d’una una unitat de memòria.

I així, desgranant alguns altres temes paral·lels als principals va transcórrer el debat amb alguns retrets i força cordialitat per part dels tres candidats a les territorials d’Ordino per a les properes eleccions generals del 2 d’abril.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT