PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un total de 14 ciclistes pedalaran per la malaltia de Dent

L’objectiu de la iniciativa és recaptar 20.000 euros a favor de l’associació de malalts

Per El Periòdic

Imatge de la presentació de la iniciativa, ahir.
Imatge de la presentació de la iniciativa, ahir. | ANA / C.C.T.

Andbank, Viatges Emocions i l’associació Asdent van presentar ahir la iniciativa solidària Andorra-Santiago #totpelNacho, en la qual participaran 14 ciclistes que faran el camí de Sant Jaume entre Andorra i Santiago de Compostel·la amb bicicleta. L’objectiu és recaptar 20.000 euros a favor de l’associació de malalts de la malaltia de Dent, que és una malaltia minoritària, que pateixen 411 persones al món.

La iniciativa va sorgir després de la projecció del documental El Reto de Eva, el passat 20 de gener del 2023, a Andorra, quan el director de banca privada d’Andbank, Jose Luís Martí, i el de Viatges Emocions, Toni Giménez, van veure’l i conèixer l’Eva Giménez, mare del Nacho i presidenta d’Asdent, van decidir destinar els beneficis de la ruta ciclista a favor d’aquesta associació.

Cal recordar que la malaltia de Dent és una malaltia minoritària, hereditària i d’origen genètic. Es deu a una mutació en un gen localitzat al cromosoma X i afecta els ronyons, concretament al túbul renal, provocant proteïnúria, hipocalciúria, nefrolitiasis, nefrocalcinosis i insuficiència renal crònica. Sovint, és la causa de complicacions que afecten els ossos, entre elles el raquitisme i l’osteomalàcia.

Pel que fa al recorregut de la cursa, aquesta sortirà el dia 8 de setembre, coincidint amb el Dia de Meritxell, d’Andorra i arribarà, segons l’estimat, el dia 16 de setembre a Santiago de Compostel·la, passant entre els camins de pelegrinatge del Nord i el tradicional, travessant sis comunitats autònomes. El recorregut es compon de nou etapes, 1.247 quilòmetres, pedalant entre sis i vuit hores diàries i està pensat per fer-lo en bicicleta de carretera, ja que passa per vies secundàries, provincials i comarcals, per seguretat dels participants, evitant el gruix del trànsit. «Tot el recorregut no és una prova, no tenim dorsals ni temps d’arribada. El premi el tindrà cadascú de nosaltres, quan arribem a l’Obradoiro, amb la compostel·lana», va assegurar Domínguez.

Finalment, des de l’organització esperen que el recorregut que faran al mes de setembre esdevingui un dels itineraris oficials del camí de Sant Jaume, en cinc anys. «Com que s’inicia a Andorra, situem, d’aquesta manera, el país en el mapa del pelegrinatge cap a la capital Gallega», va assenyalar Luís Martí, segons informa l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT