PUBLICITAT

El debat escaldenc se centra en les torres i en els problemes d’habitatge

Per Alex Montero

Ramon Tena, Trini Marín i David Pérez, al debat d’ahir.
Ramon Tena, Trini Marín i David Pérez, al debat d’ahir. | RTVA

El debat de la parròquia escaldenca, va arrencar amb el creixement urbanístic i la degradació del paisatge. Des de PS SDP+, David Pérez, va assegurar que «l’especulació de les torres representa la culminació de les polítiques de creixement descontrolat» i, des de Concòrdia, Ramon Tena, va criticar la «degradació dels paisatges, l’urbanisme massificat» i va recordar la gent que ha hagut de marxar de la parròquia i inclús del país. També va voler recalcar que el seu partit no està en contra del creixement, però que vol que sigui ordenat i sostenible. I, d’altra banda, la candidata per Demòcrates+Acció, Trini Marín, que va aprovar aquest projecte urbanístic com a cònsol major d’Escaldes-Engordany no va referir-se a aquest creixement.

Marín, totalment a la defensiva en el primer bloc va ser qüestionada pels altres dos candidats, i Pérez li va demanar sobre els crèdits tous, la quantia d’aquests i a qui havien estat atorgats. La candidata de DA+Acció va evitar respondre a aquesta qüestió en diverses ocasions, essent interpel·lada pel candidat socialdemòcrata «cal saber a qui s’han donat els crèdits tous, ja que són diners públics; no ho amaguin més», va recordar-li Pérez.

El candidat de Concòrdia també va demanar explicacions a Marín sobre la manca d’estudis d’impacte en l’acostament a la Unió Europa. Estudis imprescindibles per conèixer els beneficis i perjudicis d’aquest acord d’associació que, segons Tena, el govern negocia a l’esquena del consell i de la ciutadania. Marín va respondre amb un «els estudis d’impacte de l’acostament amb Europa potser seran per més endavant».

En política social i habitatge, el candidat de Concòrdia va proposar quant a la demanda, “una moratòria de 18 mesos per a l’adquisició d’habitatge amb capital estranger i, alhora, establir quotes”. En el que respecte a l’oferta, la proposta de Concòrdia es resumeix en fer aflorar els pisos buits, crear un Registre de la Propietat i aplicar mesures d’ajut fiscal pels propietaris que posin pisos al mercat de lloguer.

Per la seva banda, el candidat de PS SDP+, David Pérez, va voler recordar que el problema a Escaldes-Engordany són les torres, aprovades per Trini Marín quan era cònsol major de la parròquia, dedicades al capital especulatiu, en molts casos, i que han “augmentat la pressió al mercat immobiliari, augmentant els preus amb un efecte inflacionari”.

Marín va intentar explicar i justificar el perquè de la construcció vertical de les torres del Clot d’Emprivat. Ho va fer concloent que si no s’hagués modificat el pla d’urbanisme i permès la construcció de torres, el model urbanístic alternatiu «hagués estat massiu i la zona no respiraria».

Tena, en clau d’humor, va apuntar a Marín dient «en moltes coses vostès ens estan copiant el programa». El candidat de Concòrdia va recordar-li també que el seu líder, Xavier Espot, va manifestar fa pocs mesos que no gravaria la inversió estrangera i ara ho porten al programa demòcrata.

Pérez va recordar que el model demòcrata de país porta a desigualtats socials i econòmiques. En aquest sentit, va proposar «una administració proactiva al costat dels autònoms i emprenedors», alhora que  es va comprometre a rebaixar els 100 dies que actualment es triga a obrir un negoci per tal de promoure l’obertura de noves empreses.

Altres propostes de PS SDP+ es poden resumir en la creació d’un Ministeri d’Habitatge que reguli el parc de vivendes i lloguers, defineixi  el percentatge màxim de sou dedicat al lloguer (30%), la limitació de la compra d’habitatge per part de capital estranger a una sola unitat i, finalment, es va comprometre a invertir 80 milions en habitatge els pròxims quatre anys.

El candidat de PS SDP+, en clau sanitària, va recordar a Marín que la unitat de radioteràpia estava inclosa en el seu programa electoral de les últimes eleccions i «no l’han fet». Marín va respondre que la radioteràpia «no es pot fer. Hi ha coses que no es poden fer tot i que s’han fet molts avenços». Pérez va intervenir per dir-li que «no es pot mentir als malalts de càncer».

En el darrer bloc del debat, el referit als projectes de parròquia, el candidat de Concòrdia va tornar a incidir en què el projecte original de les torres comptava amb zones verdes i espai alliberat a peu de carrer, quan el resultat final han estat espais públics d’ús privatiu amb terrasses als edificis. La candidata demòcrata va respondre amb un lacònic «si no s’haguessin fet les torres, les construccions serien massives i la zona no respiraria.

Ja per acabar, David Pérez, va advocar per un canvi en el sistema electoral i va recordar a Marín les inexistents inversions del Govern a Escaldes-Engordany. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT