PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’habitatge i el vial de la Massana centren l’interès dels candidats

Els tres candidats coincideixen en la importància de la infraestructura viària

Per Sònia Lecha

Imatge del debat d’ahir amb Josep Fusté, Miquel Moliné i Carles Naudi.
Imatge del debat d’ahir amb Josep Fusté, Miquel Moliné i Carles Naudi. | RTVA

Seguint amb els debats territorials, ahir a Ràdio Televisió d’Andorra va ser el torn de la parròquia de la Massana. Els tres candidats representants de les tres opcions polítiques de la parròquia, PS SDP+. Acció + Independents i Ciutadans Compromesos + Demòcrates, van anar desgranant algunes de les seves propostes en els tres blocs dels quals constava el debat: Economia, Social i Territorial. 

D’inici, el candidat d’Acció + Independents, Josep Fusté es posicionava a favor de creació d’un registre de la propietat per conèixer el parc d’habitatges del país i determinar les necessitats. A més de l’obertura d’una línia de crèdits tous per a l’adquisició de vivenda i la construcció de pisos públics en terrenys comunals. El candidat de Ciutadans Compromesos + Demòcrates, Carles Naudi, va arrencar la seva intervenció recordant les bones xifres assolides al llarg de la legislatura demòcrata destacant els rècords d’assalariats d’altes de negocis i emprenedors, així com la reducció d’endeutament. I finalment, el candidat del PS SDP+, Miquel Moliné, va manifestar-se a favor de la creació d’un ministeri que uneixi turisme i comerç per a crear sinergies entre els dos sectors. També, es va comprometre a estudiar la viabilitat de la comunicació ferroviària. Moliné va defensar el turisme sostenible i de natura aprofitant l’entorn natural del país. En clau empresarial, el candidat socialdemòcrata va parlar de tenir cura del teixit empresarial i d’emprenedoria dotant al país d’un parc tecnològic, així com fer atenció a les necessitats dels autònoms. 

Un altre dels temes tractats en el debat ha estat l’habitatge. Moliné  va defensar una política pública que reguli els preus de la vivenda i alhora el mercat d’aquesta. Així, promouen la reconversió de l’Institut Nacional de l’Habitatge en una entitat de gestió del parc de vivendes i de l’estudi estadístic de les mateixes que permeti establir necessitats de càrrega. Per la seva banda, Naudi va proposar l’establiment d’una taxa finalista que gravi la compra de vivenda per capital estranger i destinar aquest gravamen a crear habitatge per als ciutadans del país a preu assequible. 

Els tres candidats van obrir un apartat específic dedicat a l’agricultura, un sector d’importància a la parròquia massanenca. El candidat de Ciutadans Compromesos + Demòcrates es va mostrar decididament partidari del desenvolupament dels cultius alternatius de cànnabis per a finalitats terapèutiques com a alternativa als cultius tradicionals. Per la seva banda, el candidat d’Acció + Independents seguint aquesta mateixa línia va parlar de despenalitzar l’ús del cànnabis també amb finalitats terapèutiques. 

De cara ja al final del debat, els tres candidats van obrir el dossier del vial de la Massana. Fusté va deixar clar que el vial de la parròquia és una obra urgent, alhora que va advocar per l’ús del transport públic com a mesura per treure vehicles de les carreteres. Moliné per la seva banda va defensar la construcció del vial, però amb el seu traçat original, tot revisant el projecte per reduir costos. Naudi en resposta als candidats d’Acció i PS SDP+, va proposar un projecte amb traçat alternatiu, a un cost molt més ajustat i amb reducció del temps de construcció. 

Finalment, es va parlar de l’heliport en termes diversos. Moliné va destacar diversos problemes que presenta el projecte com ara la manca de l’estudi d’impacte ambiental, la reduïda dimensió de la pista i l’enorme tala d’arbres de la zona. Fusté ho va resumir en què podria molestar als veïns de la zona. Mentre que Naudi va recordar que la infraestructura aeroportuària gaudeix de totes les característiques requerides pels estàndards que marca l’aviació civil. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT