PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

PS SDP+ i Concòrdia són els partits amb més perspectiva de gènere

Es tracta d’un anàlisi de les iniciatives que tenen com a objectiu assolir la igualtat de gènere

Per El Periòdic

| Acció Feminista

Acció feminista d’Andorra va publicar ahir un anàlisi amb perspectiva de gènere dels programes electorals i les llistes de les sis candidatures que es presenten a les properes eleccions generals que se celebren el pròxim diumenge 2 d’abril.

Per dur a terme aquest anàlisi, Acció Feminista ha analitzat aquelles propostes i iniciatives que tenen com a objectiu assolir la igualtat de gènere en la societat, posant especial èmfasi en l’educació, en l’àmbit laboral, en la conciliació i corresponsabilitat i en la bretxa salarial; així com en les accions previstes per combatre la violència de gènere i la despenalització i legalització de l’avortament.

Els resultats han mostrat que els partits amb més perspectiva de gènere són PS SDP+ i Concòrdia, mentre que els partits que menys són Liberals i Andorra Endavant. Els aspectes que ha valorat l’anàlisi són si és una candidata la que es presenta a Cap de Govern; quantes dones hi ha a la llista; la transversalitat de gènere; si utilitzen un llenguatge inclusiu; quines són les seves propostes d’igualtat; l’ocupació laboral, corresponsabilitat i la conciliació; la seva posició sobre la bretxa salarial; la violència de gènere; l’avortament; i finalment l’educació.

Pel que fa a l’avortament, Acció Feminista d’Andorra demana la despenalització i legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs i demanen poder fer-ho al Principat i de manera universal i gratuïta. Per aquest motiu l’anàlisi ha fet molt èmfasi en aquesta situació i han diferenciat els partits que aposten per la despenalització i legalització, els que només inclouen en el programa la despenalització i els que no inclouen cap de les dues anteriors. Seguint aquest criteri, cinc de les sis candidatures asseguren treballar per la despenalització de l’avortament i d’aquests només dues candidatures també el legalitzarien amb una llei de terminis.

Des de l’Associació celebren que la majoria dels partits incloguin la despenalització al programa electoral, però creuen que aquests drets no es podran «assolir del tot fins que les dones no puguem decidir plenament sobre el nostre propi cos al nostre país».

Pel que fa a la candidatura de Demòcrates, es mostren decidits a millorar temes com les propostes d’igualtat, la bretxa salarial i l’educació i es mostren en un punt mitjà en el tema de l’avortament, manifestant que s’ha de continuar treballant per eximir de responsabilitat penal a les dones que decideixin interrompre el seu embaràs, fent-ho compatible amb la preservació del sistema institucional, i amb l’aposta de fer un acompanyament integral a través del SIAD.
D’altra banda, el PS SDP+, és un dels dos partits que té més perspectiva de gènere, segons l’anàlisi, amb tots els punts, menys en què no és una candidata a Cap de Govern i que la llista està formada per un 41% dones i un 59% homes.

Pel que fa a Liberals, és un dels partits que segons l’anàlisi té menys perspectiva de gènere en el seu programa electoral, sense tractar temes com la bretXa salarial o la violència de gènere.
Acció, un dels dos partits amb una dona al capdavant, aposta per ampliar els recursos a les entitats socials que defensen els drets de les dones i es mostren a favor de despenalitzar l’avortament, tot i que no s’especifica res més.

Andorra Endavant, l’altre partit amb una candidata a Cap de Govern, no presenta propostes d’igualtat i no es posicionen directament sobre l’avortament, però donen suport al Coprincipat i el bisbe.

Per acabar, Concòrdia és l’altre partit que té més en compte el gènere amb múltiples propostes d’Igualtat i amb la intenció de legalitzar l’avortament per terminis, regulant l’objecció de consciència, garantint l’exercici del dret i amb consultes amb els Coprínceps per reduir el màxim l’impacte a les institucions de permetre l’avortament al país.

En l’anàlisi també s’ha observat la representativitat de les dones a les llistes electorals basant-se en el percentatge global de dones en les llistes i el lloc que ocupen les candidates, partint de la base de la possibilitat que tenen d’obtenir un escó. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT