PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La parròquia d’Encamp al centre del debat

La parròquia d’Encamp al centre del debat

Per Anna Mencos

Marta Pujol i Jordi Torres al debat territorial de la parròquia d’Encamp.
Marta Pujol i Jordi Torres al debat territorial de la parròquia d’Encamp. | RTVA

Ahir per la nit, a Ràdio Televisió d’Andorra, es va celebar el debat parròquial, corresponent a la parròquia d’Encamp. Els candidats van iniciar el debat amb alguns dubtes i un pèl de nerviosisme. Jordi Torres, candidat d’UP + Demòcrates+ Independents, va fer la seva intervenció llegint en excés el seu guió. Per la seva banda, Marta Pujol, candidata de PS+ Agrupament Encampadà, es va mostrar inicialment més còmode.

Així, davant del presumible continuisme demòcrata, Pujol, va proposar un canvi enfront de la manca de model de país proposat per Torres. «Necessitem un canvi. Cal garantir el futur de tothom, i no només els privilegis d’uns quants.». Jordi Torres en la seva intervenció inicial va parlar sobre que estava orgullós de com havien contribuït al benestar. El candidat va afirmar que la pandèmia els havia fet més forts.

En el primer bloc, l’econòmic, el candidat va exposar que els preocupava la inversió estrangera, especialment en allò que respecte al creixement urbanístic. És en aquest sentit que Torres va parlar d’aplicar una taxa als habitatges adquirits a través d’inversió estrangera. També, i dins de les preocupacions demòcrates, va esmentar la pèrdua de poder adquisitiu com a realitat certa.

D’altra banda, Pujol va explicar que volien potenciar l’economia productiva, el turisme i comerç, mitjançant la creació d’un ministeri de turisme i comerç, per afavorir la col·laboració entre aquests sectors.Una altra de les propostes és prestar més atenció als treballadors per compte propi, els autònoms, afirmant que volen crear canals de comunicació perquè parlin amb una sola veu amb l’administració.«Cal que hi hagi mecanismes perquè tinguin informació i es puguin comunicar amb el Govern». D’aquesta manera podran desenvolupar-se mitjançant programes de, per exemple, comptabilitat, noves tecnologies i comerç digital.Jordi Torres, mostrant-se orgullós de la feina feta del seu Govern, va fer esment que estem davant de les millors dades macroeconòmiques de la història del país, tot i reconèixer que en molts casos aquesta millora no es veu reflectida en les economies domèstiques de la ciutadania. En aquest sentit, la candidata, va confirmar que la classe mitjana del Principat s’ha empobrit notablement en el període d’aquest darrer govern demòcrata.

Pel que fa a l’acord amb la Unió Europea, els dos candidats van coincidir essencialment en el fet que cal un acord, alhora que discrepaven en les formes. D’una banda, Marta Pujol, qüestionava el procediment emparat per Demòcrates, manifestant la manca de transparència i informació cap a la ciutadania i l’excessiva precipitació en les negociacions amb l’organisme europeu. Per la seva banda Torres defensava el camí recorregut fins ara i augurava un final exitós a les actuals negociacions
Pel que fa a l’habitatge, Marta Pujol va manifestar que crearan un ministeri d’habitatge i la reconversió de l’Institut de l’Habitatge amb un Observatori de l’habitatge que gestioni tot els registres de pisos i altres aspectes relacionats amb la vivenda. El candidat demòcrata va fer esment a la preocupació per l’accés dels preus de l’habitatge i va posar sobre la taula les diferents palanques per facilitar els lloguers a un preu assequible. 

En el tercer i últim bloc del debat dedicat a les gestions parroquials, ambdós candidatures van mostrar el seu interès en millorar la zona del Pas de Casa, el motor de l’activitat econòmica de la parròquia.
Per part de Demòcrates, van defensar que calen inversions per millorar els serveis i l’accessibilitat de la zona. D’altra banda, Pujol, va expressar que s’hauria de garantir l’atenció pediàtrica al Pas, ja que actualment no n’hi ha. La candidata proposava que s’intentés que com a mínim hi anés un pediatre una vegada a la setmana o a demanda.

Pel que fa a la mobilitat les dues candidatures van donar suport a la mesura aplicada per DA del transport gratuït, tot i que, tots dos van apuntar que es podria millorar l’accessibilitat a la parròquia, i des del PS van apuntar que potser caldria alguna mesura com l’aplicació d’unes pantalles amb els horaris.

El debat va finalitzar amb una crida per part de la candidata a millorar la comunicació la coordinació entre el Comú d’Encamp i el Govern d’Andorra, a el que Torres, va respondre que «sempre hi ha hagut una entesa fantàstica. S’ha invertit moltíssim, obres de millora, la col·laboració hi ha estat sempre». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT