PUBLICITAT

Andorra La Vella

PS SDP+ explica els punts clau del seu projecte d’habitatge

En cinc anys volen que hi hagi prop de 4.000 vivendes accessibles

Per Sònia Lecha

El número quatre del partit, Pere Baró i el cap de llista, Pere López.
El número quatre del partit, Pere Baró i el cap de llista, Pere López. | Sònia Lecha

El cap de llista de PS SDP +, Pere López, ahir a la tarda va explicar als mitjans els principals punts de la seva política d’habitatge, que s’aplicaria en cas que arribi a governar. Socialdemòcrates i progressistes preveuen que «en cinc anys hi hagi entre 3.000 i 4.000 habitatges a preu assequible», va comentar López. 


Per habitatge a preu assequible, s’entén «aquell que representa un 30-35% dels ingressos familiars, i per això cal construir un índex de preus de referència». Les dades provinents de les pensions i dels salaris del país marcaran l’índex de preus de referència. I a partir d’aquests s’establiran les tipologies d’habitatges i quin serà el preu al qual s’hauran de llogar aquestes vivendes a preu assequible. 


Entrant més en detall del projecte d’habitatge, López va concretar que «són vuit les vies que pretenem assolir amb els 3.000 - 4.000 habitatges del preu assequible. Cal superar l’objectiu del 10% del parc immobiliari residencial». 


En primer lloc, una política d’inversió pública en la qual proposen que en «els pròxims quatre anys s’inverteixin 80 milions d’euros en habitatge de titularitat pública». L’altre punt clau és la utilització de les cessions dels comuns. El PS SDP+ estableix per llei que les cessions obligatòriament s’hagin de destinar a habitatges. Un altre dels punts és estudiar totes les fórmules possibles de concertació pública o privada. També es contemplen unes noves promocions de vivendes en les quals hi hagi un percentatge d’entre el 10 i el 20% destinat a l’habitatge de preu assequible. 


D’altra banda, es vol crear un fons de rehabilitació d’habitatge. A través de programes de rehabilitació de vivendes antigues, adaptant-les a les noves tipologies requerides. Un dels temes que més preocupa són els pisos buits. Es vol produir un registre de la propietat per a identificar titularitats dels pisos buits i que aquests els posin al mercat. El partit pretén generar una societat pública de lloguer d’habitatges. Una entitat que gestioni el lloguer de les vivendes, de titularitat pública i publicoprivada. Per acabar,un paquet de mesures fiscals per afavorir i rebaixar la tipologia d’impostos que afecten els propietaris que lloguin.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT