PUBLICITAT

El CoE assenyala la bretxa salarial de gènere a Andorra

Govern es defensa de l’informe del CEDS amb la Llei de No Discriminació

Per El Periòdic

Marquina en roda de premsa
Marquina en roda de premsa | ANA

Ahir, després del Consell de Ministres, es va anunciar des del Govern, que el Comité Europeu de Drets Socials (CEDS) ha fet públiques avui les conclusions de l’informe presentat pel Principat d’Andorra sobre l’aplicació dels articles de la Carta Social Europea vinculats als drets laborals, en el període comprès entre l’1 de gener del 2017 i el 31 de desembre del 2020. Entre les quals, Govern ha declarat la seva no conformitat en 3 punts de les conclusions de l’informe. El que és possiblement el més destacat és la disposició relacionada amb la discriminació salarial entre homes i dones, on l’informe ha destacat que Andorra no estaria assolint una correcta aplicació dels articles de la Carta Social Europea en aquest àmbit. Després de conèixer els resultats d’aquest informe, Govern s’ha defensat declarant que l’informe no té en consideració la llei del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, posada en rigor dos anys més tard des del final de l’estudi del CEDS. En declaracions del portaveu del Govern, Cesar Marquina, aquesta llei pal·lia aquesta problemàtica millor d’allò que contempla l’informe. D’igual forma, s’avalua també la no conformitat amb què la legislació andorrana no preveu explícitament un examen mèdic obligatori previ a l’assignació d’una persona a un lloc de treball de nit. Govern apel·la al requisit existent d’exàmens mèdics obligatoris per altres qüestions. L’última inconformitat de l’executiu respecte l’informe europeu resideix en què la situació a Andorra no és conforme amb l’article 4.5 de la Carta Social Europea, ja que no existeix cap període de preavís per a aquells treballadors que estan en període de prova. A més, el CEDS es reserva les conclusions de remuneració decent, assetjament sexual i assetjament moral. Aquestes es troben a l’espera de més informació, que el Govern aportarà en el proper cicle d’avaluació sobre el mateix grup temàtic.


En el Consell de Ministres d’ahir, es va aprovar, a proposta del titular del ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, la convocatòria del concurs per a la selecció d’un professional de l’arquitectura per a la redacció del projecte i direcció de les obres de condicionament dels nous espais per a la Universitat d’Andorra Aquests nous espais s’ubicaran, com ja es va anunciar, a l’edifici de l’antiga Fàbrica Reig. L’edifici s’ha de condicionar per tal que disposi de tots els espais definits en el programa de necessitats establert pel rectorat de la Universitat d’Andorra. La voluntat és que els nous espais incloguin aules, despatxos i zones multifuncionals destinades a la investigació i la recerca.


Finalment, la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, es desplaçarà aquest dijous a Santo Domingo, República Dominicana, per participar en la XXVIII Cimera Iberoamericana entre el 22 i el 25 de març. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT