PUBLICITAT

Espot proposa ser més exigents amb la inversió estrangera

El líder demòcrata considera que l’Acord d’associació és l’eina necessària per diversificar l’economia

Per Alex Montero

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, i el número quatre de la llista de DA, Raül Farré, durant l’acte d’ahir a la Massana.
El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, i el número quatre de la llista de DA, Raül Farré, durant l’acte d’ahir a la Massana. | El Periòdic

Durant el dia d’ahir, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, es va reunir a la Massana acompanyat del número quatre de la llista de DA, Raül Farré. Allà, el líder del partit taronja va afirmar que Andorra es troba «en el moment oportú per a prioritzar una inversió estrangera de qualitat i per ser més exigents amb aquella que volem promocionar en menor mesura».

Segons Espot, el país té ara mateix un doble repte per endavant. Per una banda, es troba «en la necessitat d’incrementar el parc immobiliari de lloguer a preu assequible», mentre que per l’altre costat ha d’aconseguir «frenar el creixement urbanístic». Dos objectius amb els que es pretén arribar a través d’una sèrie de propostes, com ara bé gravar amb major mesura les inversions estrangeres del sector immobiliari i les compres d’habitatges per part de residents que venen de fora.

«Actualment venir a Andorra és molt barat, ja que tenim molts punts positius: bona sanitat, educació, bons nivells de seguretat ciutadana, bon patrimoni natural... És molt atractiu venir i crec que la gent que ve de fora ha de pagar allò que li correspon», va assenyalar Espot.

En aquest sentit, el líder demòcrata va proposar destinar el capital provinent d’aquest gravamen a  un fons per a promoure l’habitatge de lloguer a preu assequible i, alhora, a projectes de diversificació econòmica. Per aquest motiu, Espot va tenir clar que «l’instrument necessari per assolir això és l’Acord d’associació amb la Unió Europea, ja que del contrari poc serveix incorporar el cabal comunitari si no estàs al mercat interior europeu».

Pel que respecta a la modificació del text legal sobre la llei d’inversió estrangera, el líder demòcrata va esmentar el fet que la seva formació política no està en contra de la inversió estrangera diversificadora, sinó d’aquella que «té un caràcter especulatiu i un impacte negatiu sobre la situació de l’habitatge a un preu assequible».  D’aquesta manera, si un inversor compleix amb els requisits demanats no hauria d’haver-hi cap problema amb el fet d’agilitzar i facilitar els tràmits.  «S’ha de verificar que no provinguin de fons sospitosos relacionats amb el blanqueig de diners ni el finançament del terrorisme», va apuntar Espot. 

Qüestionat sobre si es podrienhaver adoptat abans aquest tipus de mesures, Xavier Espot va admetre que tot es podria haver fet amb una major anticipació, però que igualment «no ens hem de precipitar en l’adopció de mesures, ja que aquestes han d’estar degudament reflexionades. Hem de parlar, discutir i debatre-ho tot», va finalitzar Espot.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT