PUBLICITAT

PS SDP+ pretén rebaixar l’IGI dels productes bàsics fins al 0%

S’estima que això pugui suposar una major recaptació d’uns 30 o 40 milions d’euros

Per Alex Montero

Pere López i Gerard Allís durant l’acte d’ahir, davant de l’Agència Tributària d’Andorra la Vella.
Pere López i Gerard Allís durant l’acte d’ahir, davant de l’Agència Tributària d’Andorra la Vella. | El Periòdic

PS SDP+ va presentar durant la tarda d’ahir les línies principals del seu programa en matèria de fiscalitat. La qüestió més important va venir en relació amb les imposicions directes i l’IGI, per tal de millorar el poder adquisitiu i baixar l’índex de preus al consum. És per això que el partit liderat per Pere López es proposarà rebaixar al 0% tots els productes alimentaris i de primera necessitat; a l’1% tots aquells relacionats amb despeses d’higiene, de neteja de la llar i d’animals de companyia; i el tipus general serà del 5%, per tal d’incrementar la recaptació.

«Són mesures molt necessàries en el moment actual que ens trobem i que milloren el poder adquisitiu de les famílies. Volem reduir la despesa de la cistella de la compra i rebaixar així l’índex de preus al consum», va remarcar López.  De la mateixa manera, les reduccions de l’IGI recauran principalment en els residents del país, mentre que l’increment de la recaptació recaurà sobre els turistes o ciutadans que tinguin una major capacitat econòmica i que no concentrin la majoria de les seves despeses en productes de primera necessitat.

López va explicar també que «en l’àmbit de les recaptacions de les modificacions proposades en relació amb l’impost de societat, estimem que això pot suposar una major recaptació per imposició directa d’uns 30 o 40 milions d’euros». Una xifra significativa que es tradueix en un increment de la recaptació sobre aquelles rendes que avui dia no tributen;  és a dir, si un ciutadà compta amb una renda composta de 40.000 euros de salari, sigui provinent d’empreses o societats patrimonials, passarien a tenir una tributació del 0%.

«Es tracta d’un increment important i necessari per tal que els nostres projectes polítics en matèria d’habitatge, educació, sanitat o política social puguin ser efectives i tirar cap endavant», va destacar López. D’aquesta manera, es garantiran els recursos de l’Estat fent que participin en un tram d’aquest impost o, altrament, es modificaran la Llei de transferències per continuar tenint aquesta recaptació, fent-ho més eficient. «Té un doble avantatge: no hi haurà la fugida de l’impost directe en reduir-se la quota en relació amb molts empresaris i permetrà que els empresaris que no obtinguin beneficis no hagin de pagar aquest impost».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT