PUBLICITAT

El PS té a tocar l'acord amb RD però s'allunya del pacte amb S21

  • Els socialdemòcrates reserven diferents places per a la formació de De Haro, que estudia els diferents noms
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Antoni Martí, Jaume Bartumeu i Ricard de Haro, a la recepció l'edifici termolúdic de Caldea, a Escaldes-Engordany, el març del 2006. Foto: JORDI FITER

La jornada política va estar ahir marcada per la ressaca del trencament de les converses entre el Partit Socialdemòcrata (PS) i els Verds, d'una banda, i per un hermetisme màxim en la vessant de centredreta, tant pel que fa als Demòcrates per Andorra liderats per Antoni Martí com a les files pla B que Eusebi Nomen prepara des de fa dies pel que pugui succeir.

Si bé en el cas dels socialdemòcrates, ahir es va poder conèixer l'avenç de les negociacions amb els escaldencs de Renovació Democràtica (RD) que lidera Ricard de Haro, molt diferent era la situació amb els lauredians de Segle 21 (S21), formació amb la qual el PS dona per pràcticament descartades totes les opcions de pacte.

Mentrestant, a la coalició que promulgarà com a principal eslògan Andorra ens Uneix, ahir van continuar les dificultats per confeccionar una llista que sigui el màxim de diversa possible però, al mateix temps, que inclogui persones de confiança d'Antoni Martí. Si en el temps que resta per al tancament de les llistes, demà a les 12.00, els centristes aconsegueixen donar sortida a aquest difícil joc d'equilibris, la formació tindria bona part de la feina feta –de consens– en cas d'esdevenir majoria al Consell.

ESTANCAMENT AMB S21

Els contactes han quedat paralitzats // Segons va explicar el primer secretari del PS, Ferran Goya, les converses amb S21 de Sant Julià van evidenciar a finals de la setmana passada dificultats per a avançar en una entesa electoral. De fet, S21 va anul·lar, segons Goya, la reunió que havien de mantenir amb el comitè parroquial del PS a Sant Julià.
Aquesta circumstància tenia molt a veure amb l’obertura d’altres vies de negociació que el mateix representant de S21 Joan Vidal va avançar a aquest rotatiu en aquell moment, explicant que també estudiaven una entesa amb Unió Laurediana (UL) –ja impossible després que Montserrat Gil i Roser Bastida presentessin llista–, així com un acord amb el gran centre de Martí o, com a última opció, no participar en la contesa electoral i guardar forces per als comicis comunals de finals d’any. De fet, entre aquestes vies, només resten  pràcticament la de l’acord amb Martí –molt poc probable– o la de centrar-se en Sant Julià i les comunals.
Segons va explicar ahir Vidal, la formació va reunir la seva executiva a les 21.00 hores per tractar la qüestió i prendre una decisió final sobre el futur de S21.

AMB RD, MÀNS A L'OBRA

Recerca de militants per anar a les llistes // La negociacio d’RD amb el PS ha estat molt diferent a la d’altres formacions com els Verds o S21. En aquest cas, De Haro no ha agafat cap trucada d’aquest rotatiu des que es van iniciar les converses. En aquest cas, a més, el líder d’RD ha conversat directament en vàries ocasions amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Així, tot i que en un principi s’havia parlat d’un pacte pràcticament segur amb S21 i Verds per part del PS, fins a la data ha resultat el contrari i els escaldencs són hores d’ara, i de ben segur ho acabaran sent, els únics que, juntament amb el GUPI d’Ordino, tindran lloc a les llistes socialdemòcrates.
Ara bé, tal i com va recordar Goya, des d’RD «no demanaven llocs que fossin elegibles», a diferència dels Verds, sinó que la formació «està d’acord amb els eixos programàtics» i, al mateix temps, «no ha fet cap tipus d’exigència» que atur-és les negociacions. A dia d’ahir, segons Goya, RD estava en fase de recerca de persones disposades a omplir els llocs que el PS ja ha «reservat» per a la formació.
En el cas de De Haro, sembla que està imperant el pragmatisme, al temps que l’optimisme, ja que, segons Goya, RD podria arribar a tenir fins a dos consellers en el cas  que el PS guanyés les eleccions i titulars a les llistes –com Víctor Nauri a Escaldes-Engordany o algun representant a la nacional– adquirissin funcions al Govern. Si el PS guanya, RD arribaria al Consell.

L’ECOSOCIALISME

Els Verds faran una única candidatura // Després del trencament de les converses entre PS i Verds per discrepàncies en la col·locació d’un ecosocialista en un lloc destacat de la nacional –com el 4– per assegurar l’arribada al Consell General, ahir va ser el dia per pair aquest intent de pacte frustrat.
La presidenta dels Verds, Antònia Escoda, va manifestat a ADRàdio sentir-se alliberada, ja que la formació havia renunciat «a moltes més coses de les que havíem dit en un principi» i s’havien perdut «moltes plomes» durant la negociació. Goya, en canvi, va assegurar que el PS «mai ha retallat cap opció de les que li van ser comunicades», al temps que va lamentar com aquestes converses no han arribat a bon port, cosa que suposa «una llàstima» després de la bona sintonia inicialment constatada.
Escoda va afirmar que es presentaran en solitari a les eleccions amb un programa «genuïnament verd». La formació va confirmar que només presentarà una candidatura, tot i que no va precisar si aquesta serà d’abast nacional o bé només territorial.

RECTA FINAL

Martí s’esforça per culminar la llista // L’encara Cònsol d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, continuava ahir fent front a un dels reptes més importants, per no dir el que més, que ha tingut durant la seva trajectòria política: conciliar les diferents ànimes del centredreta andorrà que concursaran conjuntament als comicis del 3 d’abril. De moment, no hi havia més confirmació que el número dos de Jordi Cinca, el tres de Ladislau Baró i el sis de Pere Altimir. El secretari general del PLA, Josep Anton Bardina, continuava sonant com el nom més plausible per ocupar l’espai liberal, tot i que les negociacions continuaran avui.

 

 



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT