PUBLICITAT

Els medicaments susceptibles de dopatge, només amb recepta del país

  • Salut aprovarà «en breu» un decret per controlar la venda presencial i per internet d'aquests productes
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Substàncies i productes farmàcèutics interceptats pels Mossos, aquest divendres. Foto: MOSSOS D'ESQUADRA

Pocs dies després que el Principat fos relacionat amb la desarticulació d'una important xarxa de dopatge que proporcionava substàncies prohibides per a millorar el rendiment esportiu, el Govern ja ha començat a treballar per controlar la situació i evitar-ne una possible expansió, que tornaria a tacar la imatge del país. La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va anunciar ahir la propera aprovació d'un decret regulador que augmenti els controls i «limiti» més la venda d'aquests medicaments. Salut vol rigorositat màxima, segons va informar la ministra, a l'hora de demanar la recepta mèdica per a qualsevol fàrmac. A més, s'anirà encara més enllà i en el cas de medicaments susceptibles d'utilitzar-se per a millorar el rendiment esportiu (considerats dopants per l'Agència Mundial Antidopatge), «només podran ser subministrats amb una recepta mèdica elaborada per un metge andorrà», va manifestar Bonet.

Fins ara, aquesta tipologia de productes que contenen EPO, testosterona o hormona del creixement, entre d'altres, es podien comprar presencialment a farmàcies andorranes amb una recepta mèdica espanyola o francesa, una situació que ara es vol modificar. La titular de Salut va informar que les noves modificacions legislatives aniran encarades a obligar a les persones amb receptes foranes a passar per un professional mèdic andorrà si vol comprar al Principat.

Paral·lelament, el decret vol establir un control meticulós de la venda de medicaments per internet, limitant-ne al 100% qualsevol opció de compra de productes que requereixen de la recepta per part d'un titulat sanitari. El ministeri controlarà i sancionarà aquelles pàgines que se saltin la llei.

Aquesta regulació, de moment, només s'estendrà en aquells productes relacionats amb el dopatge, tot i que la ministra va assegurar que s'anirà fent extensiu a d'altres medicaments, per tal de fer un control més «estricte» de tota la venda farmacèutica.

Amb tot, el decret regulador, que serà aprovat «en breu», va informar la ministra, establirà més mesures de control per evitar que un cas relacionat amb dopatge torni a esquitxar el país. «No volem ser un paradís per a qualsevol persona que vulgui comprar aquests productes sense recepta», va sentenciar Bonet, malgrat que va voler assegurar que es tracta de «casos aïllats». Això sí, que malmeten la imatge de tot el sector farmacèutic andorrà.

També han ajudat a deteriorar aquesta imatge, tal i com va recordar la ministra, les crítiques de col·legis de metges espanyols per la facilitat per comprar medicaments sense recepta en pàgines web de farmàcies andorranes, i de les quals ja se'n va fer ressò aquest rotatiu.

diligència oberta / Pel que fa al cas de dopatge que va sortir a la llum divendres passat i en el qual s'hi ha vist involucrada una farmàcia del país, la titular del Ministeri de Salut va informar que s'ha comprovat la seva relació amb el cas i s'ha obert una diligència administrativa per tal de determinar si els productes que va vendre van ser proporcionats sense recepta mèdica. En cas que fos així, «s'aplicarà una sanció a l'establiment», va assegurar Benet. La ministra va recordar que tampoc a Andorra, igual que passa a Espanya, es pot comprar cap substància que millori el rendiment dels esportistes sense el consentiment mèdic, tot i que arran de l'anomenat Cas Cursa, hagi pogut semblar el contrari.

Finalment, Benet va explicar que malgrat que el control exhaustiu s'aplicarà a partir d'ara, ja s'han aplicat algunes sancions relacionades amb la venda de productes il·legals. Concretament, i després de constatar que algunes farmàcies (la ministra no va voler determinar-ne el nombre) subministraven productes dopants, el ministeri ha aplicat sancions de fins a 4.000 euros. Aquests productes només poden subministrar-se sota rigorós control farmacèutic per tractar persones sotmeses, per exemple,a quimioteràpia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT