PUBLICITAT

Signat el conveni per la construcció de pisos de lloguer

Escaldes-Engordany i el Govern acorden construir una quarantena de pisos de lloguer a preu assequible

Per Alex Montero

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, després d’haver signat el conveni.
El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, després d’haver signat el conveni. | ANA

Ahir al migdia el comú d’Escaldes-Engordany, representat per la cònsol major Rosa Gili, i el Govern, liderat pel cap de Govern en funcions Xavier Espot, van signar un conveni a través del qual l’executiu es compromet a construir un edifici d’habitatges de lloguer a preu assequible a la parcel·la de propietat comunal situada a l’avinguda del Pessebre 60. 

La cessió del terreny per part del comú a l’executiu té un període de 35 anys i serà aquest últim l’encarregat de construir l’immoble, que pot arribar a albergar fins a una quarantena de pisos. El projecte tindrà un cost al voltant dels set o vuit milions d’euros i la corporació comunal es farà càrrec de l’excavació i la construcció de l’aparcament i de la planta baixa, on es farà una plaça.

«Sobre la taula hi havia tres opcions: la concessió a un privat, que el comú assumís el cost total de la construcció o que el Govern s’encarregués d’aquest cost i de la gestió de l’inmoble», va explicar Gili. Així doncs, la corporació comunal ha encarregat ja a un equip d’arquitectes, encapçalats per Pere Cervó, el disseny de l’immoble concebut com un espai en què crear comunitat, amb espais compartits com per exemple una bugaderia.

De fet, és a la planta baixa on s’ubicarà la plaça pública, concebuda com un indret compartit on hi pot haver relació entre les diferents generacions. Tan aquesta plaça com un local que hi haurà i l’aparcament seran gestionats pel comú d’Escaldes-Engordany. Al pàrquing s’oferiran places per als llogaters, però també n’hi pot haver per a ciutadans que no visquin a l’edifici.

Tal com s’ha esmentat, l’immoble podrà acabar encabint una quarantena de pisos i la seva construcció podria començar aquest mateix any, tenint en compte que l’adjudicació de les obres d’excavació i construcció de l’aparcament i la plaça es farà en sessió de consell de comú.

Està previst que les obres durin uns set mesos, un temps en què «el Govern pot emprar per tirar endavant els processos escaients per materialitzar la construcció de l’immoble», va puntualitzar Gili.  

A més, Espot va remarcar que «l’executiu s’adaptarà al projecte constructiu del comú», tenint en compte que «compta amb els diners necessaris per fer aquest projecte gràcies als crèdits extraordinaris aprovats i que preveuen deu milions per a la construcció d’habitatge».

Tant la cònsol major com el cap de Govern en funcions van coincidir en assenyalar que amb aquesta acció es pretén fer un pas endavant per incidir en la problemàtica de la manca de pisos d’habitatge de lloguer. «Volem enviar un missatge d’esperança i positivitat a la ciutadania» i és que «amb independència de la filiació política, som capaços de salvar i superar  les diferències per la satisfacció dels ciutadans».

Espot també va voler destacar el paper de la proposta enfront de la que ja s’està impulsant a la Borda Nova, fruit d’un acord signat el 2020 amb el comú d’Andorra la Vella. D’aquesta manera, el cap de l’executiu es va mostrar convençut que després d’aquests dos projectes en vindran d’altres, ja que creu que hi ha «la consciència col·lectiva suficient per resoldre el problema de l’habitatge».

Preguntat sobre el fet que la signatura del conveni es produeixi a les portes de la campanya electoral, Espot va defensar el recorregut previ del projecte i la intenció ferma de portar-lo endavant des de fa anys, unes paraules recolzades per Gili. De fet, el cap de Govern en funcions va confessar que el fet de signar-ho aquest divendres i no en campanya es tracta només d’una «qüestió estètica».

La construcció de l’habitatge públic és una proposta més per a la resolució de la problemàtica i la manca d’oferta, defensant Espot que «cal aprofundir al màxim en totes les palanques». Tot i això, també hi ha la possibilitat de fer concessions a privats com la que farà la capital al Cedre o facilitar que el sector privat s’animi a fer habitatges a preu assequible, ja que «totes poden arribar a ser compatibles», va concloure Xavier Espot.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT