PUBLICITAT

L’enquesta evidencia que encara hi ha un 48% de votants indecisos

Andorra Recerca i Innovació va presentar ahir els resultats de la seva enquesta política

Per Alex Montero

El coordinador de l’àrea de Sociologia de l’ARI, Joan Micó, ahir.
El coordinador de l’àrea de Sociologia de l’ARI, Joan Micó, ahir. | ANA

L’àrea de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació ha elaborat una enquesta amb un univers que inclou tota la població d’Andorra major de 18 anys i que viu en una llar amb telèfon fix o que tenen un telèfon mòbil. La mostra ha estat de 1.210 persones escollides de manera totalment aleatòria: 810 de nacionalitat andorrana i 400 no andorranes. El treball de camp s’ha elaborat entre el 21 de febrer i el 8 de març de 2023. 

Interés polític / Seguint aquesta metodologia, la primera pregunta llançada als enquestats és envers el seu interès per la política. Un 52% de les persones de nacionalitat andorrana han respost molt o bastant i un 46% han contestat poc o gens, unes dades semblants a les de passats anys. En el que respecta als no andorrans, un 34% ha mostrat molt o bastant interès i un 64% poc o gens.

Valoració dels líders polítics / En el que es refereix a la valoració dels líders polítics, s’ha trobat que la mitjana per part dels andorrans ha situat en primer lloc a Xavier Espot (6,2), seguit per Cerni Escalé (5,7), Pere López (5,6), Judith Pallarès (5,2), Josep Maria Cabanes (5,2) i Carine Montaner (4,7). Pel que fa a les persones no andorranes, la seva mitjana no s’ha diferenciat molt de l’anterior grup, amb Xavier Espot al capdavant (6,6) i amb Pere López (6,3) en segon lloc. Tanquen la cua Judith Pallarès (5,8), Cerni Escalé (5,8), Josep Maria Cabanes (5,6) i Carine Montaner (5,3).

Valoració del Govern i dels grups parlamentaris / La mostra valora també la tasca de l’Executiu i dels grups parlamentaris i les respostes per part dels andorrans, tenint en compte la mitjana de l’1 al 10, han sigut clares. Tant Govern com Demòcrates i Liberals baixen en la seva valoració, mentre que el partit Socialdemòcrata i la consellera general no adscrita, Carine Montaner, pugen. D’aquesta manera, Govern passa de 6,1 el 2022 a 5,6 enguany; Demòcrates, de 6 a 5,6; i Liberals ho fa de 5,1 a 4,7. D’altra banda, Socialdemòcrates puja de 4,9 a 5,2; i Carine Montaner, de 3,3 a 4,3.

Relació amb Europa / Els enquestadors d’Andorra Recerca i Innovació s’han interessat també per la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Preguntats sobre quin tipus de relació creuen que s’hauria d’acordar entre Andorra i la Unió Europea, un 42,5% ha respost que la millor opció seria un acord d’associació com el que es negocia actualment, mentre que un 25,3% creu que s’hauria de mantenir l’estatus d’Andorra que hi havia fins ara. De forma més marginal, un 10% opta perquè el país formi part de la UE, a la vegada que un 6,3% pensa que s’hauria de tenir menys relació de la que hi ha a hores d’ara. Un 16% es manté al marge i no sap o no contesta a la pregunta llançada per l’àrea de sociologia.

Per la banda dels no andorrans, les xifres discrepen mínimament de les del grup andorrà. Un 37,6% secunda un acord de negociació com el que hi ha ara; un 22% opta per ser membre de la UE; el 19,4% creu que ja està bé l’estatus d’Andorra que hi havia fins ara; un 4,1% dona suport a una disminució de la relació que hi ha actualment; i el 17% restant no sap o no contesta. 

Ideologia, comportament electoral i participació / Qüestionats sobre la seva intenció d’anar a votar en les pròximes  eleccions generals del 2 d’abril, les respostes han sigut més que clares: un 90% sí que anirà a votar, mentre que un 5% no ho farà i un 5% no sap o no contesta. En allò que respecta al vot decidit, sorprèn el percentatge elevat de gent que ha respost no saber quin partit votarà: un 47,3%, gairebé la meitat de la freqüència enquestada i una clau decisiva per saber quin dels candidats arribarà finalment al Govern.

D’igual manera, un 1,3% afirma que ho farà en blanc, un 5% ha contestat que no anirà a votar i un 15,2% no ha respost la pregunta.
De manera molt més desgranada, el vot decidit sobre a quin partit o coalició pensa votar en la llista nacional de les eleccions vinents situa com a clars guanyadors a Demòcrates per Andorra (DA + Ciutadans Compromesos + Acció Comunal d’Ordino + Units pel Progrés + Independents), amb un 42% dels vots. El segueixen el Partit Socialdemòcrata + Progressistes SDP, amb un 23,4%; Liberals d’Andorra amb un 6%; Concòrdia, 11,3%; Acció, entorn del 2,4%; i Andorra Endavant, amb el 15%. Cal destacar de nou que aquests darrers percentatges s’han calculat sobre els enquestats que han manifestat quin partit tenien pensat votar (248 de 810 persones).
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT